Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Sunday, July 11, 2010

cerita cinta

gua mahu tulis cerpen la pulak boleh?? boleh tak? lu bace je lah ok??

citer die camni....

Alkisah di sebuah pulau kecil, tinggallah berbagai macam
benda-benda abstrak : ada CINTA, KESEDIHAN, KEKAYAAN, KEGEMBIRAAN, KECANTIKAN, dsb.
Mereka hidup berdampingan dengan baik.

namun suatu ketika , datang badai menghempas pulau kecil itu.
semua penghuni pulau cepat-cepat berusaha menyelamatkan diri.
CINTA sangat kebingungan sebab ia tidak dapat berenag dan tidak memiliki perahu.
sementara itu air makin naik membasahi kakinya.

tak lama CINTA melihat KEKAYAAN yang sedang mengayuh perahu. "KEKAYAAN! KEKAYAAN! tolong aku!", teriak cinta.
"Aduh, maaf, CINTA!", kata KEKAYAAN, "perahuku telah penuh dengan harta bendaku. Aku tak dapat membawamu serta,
nanti perahu ini tenggelam. lagipula tak ada tempat lagi bagimu di perahuku ini."


lalu KEKAYAAN cepat-cepat mengayuh perahunya pergi. CINTA sedih sekali, namun kemudian dilihatnya KEGEMBIRAAN lewat
dengan perahunya. "KEGEMBIRAAN! Tolong aku!", teriak CINTA. Namun, KEGEMBIRAAN terlalu gembira karena
ia menemukan perahu sehingga ia tak mendengar teriakan CINTA.

Air makin tinggi membasahi CINTA sampai ke pinggang dan CINTA semakin panik. Tak lama lewatlah KECANTIKAN.
"KECANTIKAN! bawalah aku bersamamu !", teriak CINTA. "Wah, CINTA, kamu basah dan kotor. aku tak bisa membawamu ikut.
nanti kamu mengotori perahuku yang indah ini", sahut KECANTIKAN.

CINTA sedih sekali mendengarnya. ia mulai menangis terisak-isak. saat itu lewatlah kesedihan. "oh, KESEDIHAN,
bawalah aku bersamamu," kata CINTA. "maaf CINTA. aku sedang sedih dan aku ingin sendirian saja..." kata KESEDIHAN
sambil terus mengayuh perahunya. CINTA makin putus asa. ia merasakan air makin naik dan akan menenggelamkannya.
pada saat kritis itulah, tiba-tiba terdengar suara, "CINTA! mari cepat naik ke perahuku!".
CINTA menoleh ke arah itu dan cepat-cepat naik ke perahu itu tepat sebelum air menenggelamkannya.

di pulau terdekat, pemilik perahu itu menurunkan CINTA dan segera pergi lagi. Pada saat itulah CINTA
baru menyadari bahwa ia sama sekali tidak mengenal siapa yang telah menyelamatkannya itu. CINTA segera
menanyakan kepada penghuni pulau itu, siapa sebenarnya pemilik perahu yang telah menyelamatkannya itu.
"oh, dia? dia adalah WAKTU", katanya. "tapi mengapa ia menyelamatkanku? aku tidak mengenalnya.
bahkan teman-teman yang mengenalkupun enggan menolongku" tanya CINTA heran.
"sebab, hanya WAKTU-lah yang tahu berapa nilai sesungguhnya dari cinta itu..."


akhirnya CINTA jadi GILA meroyan..
CINTA pun mati.. semua orang mati..
sekian terima kasih..


...............................


ENDING CAM HARAM KAN?? tenkiu sebab bace.. gua copy je.. 
HAHAHA.. 
Comments
28 Comments

28 comments:

Miss ... said... [MEJAH JAWAB]

x fhm aku moral cete nih hehe

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

ko bace ke?? haha..
aku copy ngan akak aku je..

takde moral ntah pape..

haha

miss lolly a.k.a luvfareda said... [MEJAH JAWAB]

erk*

oke buat2 apaham.

maaf, l0lly ngah sakit kepala. tu yg xdapat tangkap. huwaaaaa

Umie Nadhirah said... [MEJAH JAWAB]

Cinta jadi Gila-->Mati-->ReAder yg baca en3 ni pun KO =.="

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

ntah.. gua pun tak baca lg..

touya said... [MEJAH JAWAB]

siyes aku suka !

tapi apasal ending macam tu ?

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

ending die gua ubah skit.. hahaa..

HUDA said... [MEJAH JAWAB]

cis. same lah tak paham. ape kaitan waktu ngan cinta. ayooo~ mebi sebab aku bace tym mngantok neh. sigh

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

haku lg la tak paham.. grr

myra arshad (: said... [MEJAH JAWAB]

ishk, tang ending yg tak bole belah tu :p

overal cita sangat menarik.
kesian cinta.
selalu saja jadi mangsa keadaan :')

aNiSa hANg tUaH said... [MEJAH JAWAB]

cinta oh cinta
okei kite paham cite ni
(:

miss dayah said... [MEJAH JAWAB]

nice story..
tapi ending.. er er no0 komen.. ahaks..

kk said... [MEJAH JAWAB]

okay jap aku pening.aku pening.tolong buat sinopsis!hekhekehk

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

apesal korang paham??? aku tak paham pun citer ni

Cik Akma said... [MEJAH JAWAB]

woahh nice nicee. cinta itu indahh dan bestt *ttbe

tu la moralnya kan? haha :P

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

ha'ah.. tu je la moral die .. kot

ciK LyndaWawa igUana said... [MEJAH JAWAB]

oh cinta....datanglah!!!!!hehe

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

rilek2.. nnt gua datang..

alynn malynna said... [MEJAH JAWAB]

hahaha...
ending tibe2 mati..gile meroyan..ishh sape yg buat cite nie...

Loyar Lawa said... [MEJAH JAWAB]

hahahhahaha... lawak ending dy... waktu dan cinta berkaetan..???ooooo paham2....

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

pesal lu paham?? gua tak paham pun..
grr..
hahaha

kimchisu said... [MEJAH JAWAB]

hahahahahah
ok sgt menarik cerpen anda
*even copy
hohohoho ^^

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

nice kan?? haha

J. Love said... [MEJAH JAWAB]

ah kekayaan jugak best. boleh buat beli kasut baru! cinta mane boleh.

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

alah.. lu ayat la pekerja tu.. mane tau die bagi kasut free ke hape.. haha.. tak payah gune duit..

.:|kamaryeah|:. said... [MEJAH JAWAB]

cite da syok da...da nmpk da value...
smpi ending lgsg ilang moral story nie....aduyai~

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

hahaha.. ending tu ubah skit.. hehe..

hanis said... [MEJAH JAWAB]

cinta tidak mengenal waktu haha

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...