Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Wednesday, August 11, 2010

ANDA KOTOR.. BERSIHKAN DENGAN ZAKAT

korang tau tak kita semua wajib bayar zakat fitrah???? mesti la tau kan? kepada yang dah jadi mak orang dan bapak orang mesti dah tau kan... korang biasenye kene bayar untuk manusia-manusia tanggungan korang tuh tak kire kecik atau dah tua asalkan diaorang tanggungan korang..

ni gua nak citer kat mereka yang tak tau atau dah lupe ape yang blajar kat sekolah dulu-dulu.. yela, kat universiti atau kolej2 biasenye kelas agame kite tak pegi sangat kan?? alasan?? busy..

jangan sibuk2 beli baju raye, seluar jeans raye, tudung shawl syria la, tudung corak pelik2 tuh... bayar zakat dulu ok?? gua ingat nak bayar zakat sendiri tahun ni.. nak jugak test salam ngan orang-orang masjid tuh.. ataupun kite panggil amil.. tak payah salam pun takpe.. gile ingat ni nak menikah ke hape? salam tu sebab kite ni orang melayu dan adat melayu tu tinggi..

"gua takde duit, duit dah abes beli baju raye", hah.. jangan naK buat alasan jimbek camni.. bayar tu kene bayar sebab?? ni ha syarat2 die:

- Individu yang mempunyai kelebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi hari raya.
- Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir bulan Ramadhan dan hidup selepas terbenam matahari.
- Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan dan tetap dalam Islamnya.
- Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadhan.

berinfomasi jugak blog gua kan???

kadar die camne?? bukan kamdar beli langsir!!! ni kadar zakat okeh?


KADAR ZAKAT FITRAH 2010



Selangor, Wilayah Persekutuan, Pahang, Perak, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang – RM7
Terengganu – RM5, RM7 dan RM8
Johor – RM5 dan RM7.50
Sabah – RM6.80
Negeri Sembilan – RM6.50
Melaka – RM6.50
Sarawak dan Perlis – RM6


Sumber : BERNAMA

HAH!!! korang kategori mane?? kalau gua duk umah kat terengganu mak gua bayar RM7 sekepale.. tolak gua seorang jadi jumlah kene bayar oleh mak gua adelah 10kepale.. 10 darab 7= RM70 hinggit..

ala.. 70hinggit je kot.. beli baju kurung pun lebih dari 70hinggit.. banyak jugak tanggungan mak gua nih.. camne la mak gua boleh survive lagi.. kalo orang lain gua rase dah buang anak dalam jamban dah.. naseb baek mak gua sayang gua lebih.. hohoho..

ape kate korang bukak web LEMBAGA ZAKAT SELANGOR kalau duk area selangor lah.. kalau duk terengganu tengok ambik ilmu ok jugak.. rupanye banyak care nak bayar zakat nih!!!!

kad kredit boleh, mesin ATM boleh, pegi bayar masjid boleh.. brader2 duk tepi jalan pun boleh.. tapi jangan caye sangat.. kite kene tengok surat kuase dulu kalau yang kutip zakat tepi jalan..

wokesss.. renung-renungkan dan selamat bersihkan diri okeh???








Comments
14 Comments

14 comments:

syahira ariff said... [MEJAH JAWAB]

sudahkah anda menyelesaikan zakat?
kini ada cara mudah utk menyelesaikannya.
sms kredit RM7 ke no fon aku
terima kasih.
haha

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

ceh.. baek gua beli nasik ayam.. hahaha

tiafazunia said... [MEJAH JAWAB]

ayah gua bayarkan zakat. kecik lagi gua rupanya. hahaha!
:)

fara said... [MEJAH JAWAB]

aku belum kawen.
jd papa yg byrkan.
weeeeeeee~

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

tiafa: ceh.. best betol orang ponpuan nih..

fara: ko pun same.. huh

.:|kamaryeah|:. said... [MEJAH JAWAB]

ehehehe~
blm bayar sendirik lagi~

Peminat Katie Holmes said... [MEJAH JAWAB]

haha.
bukannya mahal pun.
sapa la yg tak bayar tu.

Aliesya♥Amani said... [MEJAH JAWAB]

entry yg bermnafaat la hamzah.....
i syg u lebih oky..

Tapak Kaki said... [MEJAH JAWAB]

kenape ada RM5, 7 & 8?? boleh pilih ke nak bayar berapa? aku pilih RM5 la murah sikit.. tak kerja lagi kan..hehe

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

aliesya: gua syg lu jgk.. jom lanje gua bazar..

tapak kaki: kene bayar berbeza sebab rm5 tuk orang miskin sangat, rm7 tuk sederhana, rm8 tuk orang kaye.. kire lebihan harte la..

Aliesya♥Amani said... [MEJAH JAWAB]

i tungu oky kul 6..
u xda siap u i tampar laju2..haha

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

wokes... bazar uia ok???

Aliesya♥Amani said... [MEJAH JAWAB]

hamzah syg...hujan la.hoho.
so, x dapt la jumpe u kat bazar convest tue..hahaha.
selamat duit u..hik2.

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

ayoo.. penat gua tunggu lu

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...