Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Wednesday, August 11, 2010

DOA BERBUKA PUASA oleh Hamzah Ian

pandai bace Quran tak??? takpe takpe.. gua sebagai ustaz wannabe pada tahun ini akan ajar korang.. bab kate ustaz belom terlambat lagi nak belajar.. kalau taknak berubah tapi saje2 nak bace doa berbuka puase boleh jugak.. gua tak kisah.. baru puase sekerat hari dah nak bace doa makan.. ape la lu hamzah..

Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin
(ini kalau duk sorang2 kat London)


Allahumma laka shumna wa bika amanna wa ‘alaa rizqika aftharthina birahmatika ya arhamarrohimin
( ini ramai2, biase nye kalau ngan family gua la pembace doa nih)




Ertinya: Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.
Sumber : Jabatan Mufti Negeri Selangor

gua pernah bace bahawa doa bebuka puase ni dibaca selepas jamah makanan. contohnya kurma.. jadi baca bismillah dulu pastu makan kurma tu baru baca doa then sambung balik la makanan korang tuh.. pergh.. lazat2..

kalau nak bace doa pastu nyanyi-nyanyi boleh dengar Gita Gutawa okeh? tapi jangan la duk umah mak mertua korang pegi nanyi macam gita gutawa pulak kan..



renung-renungkan dan selamat berpose okeh???
sumber lain: kujie2.com
Comments
38 Comments

38 comments:

ishiko said... [MEJAH JAWAB]

ouh, hye ke... jamah kurma dulu baru bace doa.. aisshh....mushkil nih..

AyuE SurihanyOt said... [MEJAH JAWAB]

kau puasa ka hamzah???????????

y@n@ M!B said... [MEJAH JAWAB]

rsnya klu duk dpn mak sendiri pn mau kena lempang tgh buka pose duk nyanyi²..huhuhu~

sizuka[Izzati] said... [MEJAH JAWAB]

selamat berbuka:)

Mimie.Candy Cane said... [MEJAH JAWAB]

hihihihi..same la mcm aku.tukang bace doa time berbuka ngan kawan2..

selamat berpuasa

echah mashuri said... [MEJAH JAWAB]

mnum air lu bru doa bkak pose ek'

FiqaSaleh said... [MEJAH JAWAB]

a'ah lah.. (siap garu garu pale ni)

.:|kamaryeah|:. said... [MEJAH JAWAB]

bley ar jd calon imam mude nie~

.:|kamaryeah|:. said... [MEJAH JAWAB]
This comment has been removed by the author.
yui92 said... [MEJAH JAWAB]

wa ala rizqika aftarna...

aNiSa hANg tUaH said... [MEJAH JAWAB]

wahhahaha
bace entri ni
terasa tak sabar nak berbuka puasa
:P

+d.O.Y.A.h+ said... [MEJAH JAWAB]

waw.inilah hamzah yg dicari2 selama ini.bakal ustad.ngahaha

aNiSa hANg tUaH said... [MEJAH JAWAB]

wahhahaha
bace entri ni
terasa tak sabar nak berbuka puasa
:P

GaDis CoMeL said... [MEJAH JAWAB]

weh, kenapa ada perkataan romen kat sini? haramzadeyyyy betui. kurang pahala posa gua

fara said... [MEJAH JAWAB]

ngahahaha~
klo bace doa smbil nyanyi cam gita gutawa.
maw sejam bru dpt jamah makan kot.

:P

elmo blurb said... [MEJAH JAWAB]

siap buat lagu lagi .
tak hafal taktau lah .
:D

Umie Nadhirah said... [MEJAH JAWAB]

Lagu tu buat aku gelak..
Tak tau nape XD XD

cik helena said... [MEJAH JAWAB]

dulu kan cikhel susah nak hapal doa berbuka sebab selalu berbuka laki yang baca doa,bila last year dok sorang baru pandai :)

Aliesya♥Amani said... [MEJAH JAWAB]

hamzah!! jom g bazar!!! kamu blanje yea!!!

nurayunni said... [MEJAH JAWAB]

yer dop nie..ajoran sesat ayoh pin nie..
gua rase lu mmg anak die..ahahahah

hajarul falenna said... [MEJAH JAWAB]

camat pose jgak!

Tapak Kaki said... [MEJAH JAWAB]

tak cool ke nyanyi macam gita gutawa kat rumah mertua?hehe

saya_arief said... [MEJAH JAWAB]

suda hafal doa ni.
tidak sabar tuk berbuka nanti.
:D

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

gua tak larat nak balas semua.. hohoho. puase gua rase nak mati..

selamat pose semua..

Enchaoz said... [MEJAH JAWAB]

selamat berpoce! n selamat berbuke juga :D

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

okeh.. same lah..

naz said... [MEJAH JAWAB]

ok dah tak sabar nak buat waktu berbuka haha

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

haha.. pose first time nih

.:|kamaryeah|:. said... [MEJAH JAWAB]

selamat berbuke~

Gadis said... [MEJAH JAWAB]

eih? ada doa buka posa la
org boroi sudah ni
hikhik :p

Cik Bucken said... [MEJAH JAWAB]

ohoho.betol tu..sbb fe'el in bhse arab or tense dlm doa tu mnunjukkan doa tu in past tense..so kne mkn dlu..bru bace doa ^_^
cam ustazah kn aku nihh
kehkeh

NiNa' said... [MEJAH JAWAB]

selamat berpuase..

dont monteng22~..

Aidi-Safuan said... [MEJAH JAWAB]

ko puasa ke tadi hamzah? nampak cam ko jer kat mekdi tadi. :P

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

eh.. pesal ko pegi mekdi jugak??? ko la tadi kan??

siti murni said... [MEJAH JAWAB]

tak terlambat lagi kan nak ucap..."salam ramadhan"...:)

cik fiza said... [MEJAH JAWAB]

salam singgah :)
leh ke baca doa sambil nyanyi2 lagu gita gutawa plak tu? ish2.. ustaz..ustaz..

cik fiza said... [MEJAH JAWAB]

salam singgah :)
leh ke baca doa sambil nyanyi2 lagu gita gutawa plak tu? ish2.. ustaz..ustaz..

JULYA said... [MEJAH JAWAB]

aku klu artis indo ni aku kompius sikit
gita gutawa ni Islam ke idak
sebab tak silap aku pernah tgk die dalam rancangan time krismas
kire die buat rancangan krismas la
klu tak silap la
klu silap maap ye

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...