Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Thursday, August 26, 2010

Internet Oh Internet

gua ingat nak beli broadband la.. sekarang ni gua guna pc+wifi kolej yang free dan lembap.. bayangkan pc yang besar gedabak ni la gua update blog hari-hari.. bayangkan pc yang besar ni la gua buat assigment lecturer bagi.. bayangkan semua idea gua hilang camtu je sebab internet sangat-sangat lembap.. 

nak bukak blog sendiri pun takleh.. ni gua nak update blog lagi la lembap.. kalau boleh isap rokok gua rase boleh abis satu kotak baru la loading ni siap.. ayoo.. ni la padahnya guna internet free.. ciss..

jadi gua ingat nak beli broadband.. tapi orang cakap broadband ade limit eyh?? pekejadeh ade limit? nak main farmville pun tak lepas kan? nak download lagu jiwang-jiwang lagi la tak boleh.. ade ke broadband unlimited macam kat umah gua tu?? ada ke? kalau ada mesti la ratus-ratus kan??

argh.. kalau gua beli broadband baju raya takde la tahun ni.. tu pasal la gua letak kadar duit raya tu.. ada 2 3 orang yang caye boleh jugak beli baju melayu.. boleh gua pakai untuk 4 tahun lagi.. baju raya tahun ni?? gua ambik yang tahun lepas sudah.. pergi masjid kejap je. pastu ambik gambar kejap then tukar la pakai seluar pendek.. har har har.. nasib baik gua jantan.. 

okeh.. broadband apa yang best? tolong bagi pandangan anda.. boleh?


Comments
37 Comments

37 comments:

nabilah abd rahman said... [MEJAH JAWAB]

semestinya celcom...pakej student 5o ringgit sebulan

Nadia H. said... [MEJAH JAWAB]

ade2..kalau celcom limit 5gb..
kalau p1 xtau..
yp p1 skrg start pkl 8 mlm je slow..

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

lor.. 5gb je?? skit sngt..

marina anakcikbob said... [MEJAH JAWAB]

5gb tu pon mahal wooo...

marinahunny said... [MEJAH JAWAB]

heh! skrg ni tgh promosi celcom broadband rm38 sebulan selama 3 bulan. pas 3 bulan jd rm48. kalu student rate akak x tau sgt tp rsnye murah jg.

mmg ada limit biasa hujung2 bulan tu dia slow la skit psl dh capai limit. tp akak guna ok je, tgk kwsan jg kalu 3G full bar bagus la. akak siap blh donload lagu dr 4share lg.

p1 xyah la, mcm haram. kwn akak dh terkena. awl2 dlu laju gila babeng, skrg ni slow mcm siput vavi, lgsung dia terminate pkai celcom jg last2..

tp survey la, maxis ke digi ke..

zam.enol.arep said... [MEJAH JAWAB]

pakai streamyx unlimited la bro. canne?

~TrOpIcAnA~ said... [MEJAH JAWAB]

aku gne maxis broadband..
laju gile!!ko nk upload lagu xsampai pun 5minit da setel..
tp package yg aku amik mahal sket r sbb aku amik ms awal2 maxis knlkan bband dorg ag..tp skrg da murah daa..dl aku da try gne celcom bband kt area uia ni..tp mcm behangen je..kejap ok,kejap x ok..so aku stick kat maxis je..
so far no problem..servis baekkk punye

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

fuhyooo..sungguh bersemangat marina.. nice.. nanti gua chek lagi..

duit ni duit.. hahaha

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

fuhyoo.. pesal gua takpenah nmpak lu wahai tropicana kat uia ni??

adrinaqamarina said... [MEJAH JAWAB]

haha. have no idea sebab kte tak gune broadband. huhu.

tapi ari tu balek kte guna broadband, laju je. boleh je donlod pa pe yang nak.

ps*ouh hisap rokok eh. tak baek untuk kesihatan

Kap said... [MEJAH JAWAB]

kalau kau kaki sedut video & mp3, wireless broadband bukan opsyen bagus.
semua haprak.

tapi kalau just blogging & fb, limit tu cukup kot.
kalau beyond limit, speed akan merangkak lebih slow daripada siput babi.

misz myza said... [MEJAH JAWAB]

tgk coverage dulu, bru beli yg mna broadbnd.. tp rse nye maxis broadbnd ok... sbb me gune ok je.. lju je.. xde mslh sgt la berbndng dgn P1..

biela sapine said... [MEJAH JAWAB]

haa , aku pkai mxis.yg 48rm tapi 5 bulan pertama da debet , bayar rm27 gtu je kot.kadang lembap tp mula2 pkai seminggu tu klik je terus kuar.tp tme si sipot dye mai pehhh nk buka blog pun mcm hape je.so mmg better pkai brdband je

Linglung said... [MEJAH JAWAB]

tekanan dgn internet? pakailah ermm..maxis broadband!

CikLilyPutih said... [MEJAH JAWAB]

ntah, k lily pun tak pandai pasal bandwith limit2 nie.. leceh lah..

~TrOpIcAnA~ said... [MEJAH JAWAB]

sebab aku dlm beribu org dlm kampus ni..muahaha

lagi 1 sbb aku pemalu.(-.-)V

'AQILAH said... [MEJAH JAWAB]

ku pakai celcom..so far ok la laju...

Kimmy said... [MEJAH JAWAB]

aku pakai broadband celcom..

download lagu+video anime+software okey jek. gaming pun ok.

memang limited tapi constant. Tak pernah xde line. aku punye ni RM50 sebulan, daftar RM 150 kalo x silap aku. student punye harge.

tapi tapi tapi, ada hari-hari tertentu dia agak PMS so memang menyampah jugak kalo die buat lembab.

;DDD

teha said... [MEJAH JAWAB]

maxis rse nyer 68 untk 6GB...
celcom...x silap rm68 untk 5GB
digi x tw..tp sy skrg gune digi prepaid broadband limited ed.
tpup rm10 leyh gune tenet 5 hari...habis tmpoh,kne beli tpup ag...

SHAHEILA said... [MEJAH JAWAB]

maxis laju..

Yatre Hayati said... [MEJAH JAWAB]

semua broadbang suka sakitkan hati. jangan pakai !

Cheq Tun said... [MEJAH JAWAB]

mula2 gua pakai maxis.. sekali cam harraammm je... asal lebih je die terus ppotong takbg gune tenet.lepas tu caj lebih.. kuang ajaq...

xlama pastu aku tukaq P1. Nasib baik kat umah aku line penuh sntiasa je..dekat ngan pencawang besaq kot.. syok..

ciK LyndaWawa igUana said... [MEJAH JAWAB]

ade berukband band pun lembap jugek....

J. Love said... [MEJAH JAWAB]

gua pernah guna dua - maxis and celcom. currently, gua guna celcom.

MAXIS:
1. laju dari celcom in terms of speed.
2. more likely untuk get connected dari celcom. gua rasa dia punya coverage better.

CELCOM:
1. cheaper. hands down.
2. connection is okay lah jugak. but no better than maxis.

untuk MAXIS tu, kalau lu kata 5 gigs sikit, ada 6 gigs. tapi tgk perbezaan hargalah.

celcom 5gig - RM98/month
maxis 6gig - RM138/month <-- tak silap gua lah. tp lebih kurang gitu charges dia.

dulu gua guna 12 gig maxis bb package. cost me rm188/month sbb ada RM10 rebate sebab gua guna postpaid maxis. mahal, yes, tp on some exceptional cases, gua rasa gua puas hati jugak dgn maxis.

as for celcom, gua amik 5 gigs - RM98/month. connection not bad kat certain areas, but not as stable as maxis. ini yg gua nampaklah time online.

kalau dah used up all the data usage, untuk maxis, kena additional rm28/gig dan boleh guna sampai sebulan dari tarikh purchase. ada yg cheaper tp ade time limit sehari untuk 500MB dan 1G. tak ingat harga.

celcom, additional RM15/gig. ada package jugak. yang gua beli, rm50/5 GB. So, dapatlah 10gig monthly at RM150 lebih kurang. Cheaper than maxis sikit sebanyak tp kurang dua gig lah dari maxis punya package paling mahal.

so there. kalau student, gua syorkan celcom. just ask the celcom guy first if connection kat area lu ok. kalau ada kawan guna cakap connection macam pantat, baik amik maxis b/band.


ok gua nak duit raya sekarang.

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

gile babi panjang!!!!! mane gua paham!!!

lu promoter ke hape!!!!

lu cakap je la maxis tu bagus!!! senang citer.. besok jugak gua angkat maxis.. kah kah kah..

J. Love said... [MEJAH JAWAB]

jangan malas boleh tak?

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

thanks jlove.. u help a lot

Tapak Kaki said... [MEJAH JAWAB]

lu beraya pakai suar pendek je ke? memang style.haha..

aku tak pernah pakai BB ni..aku pakai line orang secara haram..biasa la dok flat banyak line yang sesat.. sebat satu dua line apa ada hal..

~TrOpIcAnA~ said... [MEJAH JAWAB]

hamzah..better amik maxis..tau x nape??
sng nnt time add/drop period..hahahahh

me, nelly said... [MEJAH JAWAB]

kat umah p1 laju je pasal die ade kat klang valley je. 39hengget je!

tp kat umah sewa aku gune meksis, still laju bleh bawak bincang gak lah.

no money no talking yea pakcik! :)

~^CoKLaTsToBeRi^~ said... [MEJAH JAWAB]

err.. aku gna p1. laju ar sekarang. tp mmbe2 aku sume bengang kat aku. coz aku downlod movie aritu. so, dah nak sampai limit. waaaa~

Sumijelly said... [MEJAH JAWAB]

pakai jer internet opis....
jadi ko kene la kerja... dpt pakai FREE x yah bayar.muahahah

tp kat umah kak sumi pakai DIGI Prepaid broadband. RM10 untuk 5 hari...tp selalu jadi 6-7 hari gak..hahaha

kalu ko nak lagi best..g cari bapak mertua Broadband..confirm dpt pakai FREE terus....

http://sumijelly.com

Sumijelly said... [MEJAH JAWAB]

pakai jer internet opis....
jadi ko kene la kerja... dpt pakai FREE x yah bayar.muahahah

tp kat umah kak sumi pakai DIGI Prepaid broadband. RM10 untuk 5 hari...tp selalu jadi 6-7 hari gak..hahaha

kalu ko nak lagi best..g cari bapak mertua Broadband..confirm dpt pakai FREE terus....

http://sumijelly.com

The Poyo Me said... [MEJAH JAWAB]

aku agree ngan sumi.

aku tak letak broadband kat bilik sebab ak takot ak terperap 5-6 hari tanpa keluar mandi. hahaha...

ni baru pakai opis punya wifi pon dah addicted...

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

siapa kah yang ingin jadikan gua menantu..

Nadia said... [MEJAH JAWAB]

i guna maxis dulu okay tp tempat i mcm lembab. sekarang guna calcom. lembab juge. so conclusion nyee tmpat i yang lembab. bukan berokband tu :D

Rani Rashid said... [MEJAH JAWAB]

haha...guna berukband memang cam wifi kat kolej ko je la..haha :D takde beza :D

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...