Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Thursday, August 19, 2010

Kanser Tetek or Breast Cancer

kat kampung gua ramai yang dah meninggal sebab kanser tetek.. agak kasar panggil kanser tetek ni rasenye.. tapi nak buat macam mane dah tu name die.. jiran gua sendiri pun meninggal sebab kanser tetek ni.. makcik yang gua slalu lepak main-main kat umah die mase kecik-kecik dulu pun meninggal sebab kanser tetek.. nak kate penyakit ni merebak tak jugak.. 

jadi entry ni khas untuk orang kampung.. oi orang kampung!! bace ni!!

kanser tetek ni adalah penyebab utama kaum wanita meninggal okeh.. dan kalau tak kesan dari awal boleh merebak ke limfa, paru-paru, tulang, dan juge hati.. 
(berinfomasi jugak blog hamzah ni)

faktor-faktor kanser tetek ni:
  • usia meningkat
  • ahli keluarga ada penghidap kanser ni
  • datang haid awal (before 12tahun) atau menopous lewat( lepas umur 50tahun)
  • tak pernah lahirkan anak atau melahirkan anak lepas usia 30tahun
  • ambil makanan mengandungi banyak lemak haiwan
kanser tetek ni sebenarnya paling senang nak kesan.. nape??? sebab korang kat umah boleh chek sendiri.. yela kalau bukan korang yang sentuh tetek sendiri sape lagi kan??? hamzah nak sentuh??? wa~~

jom tengok camne la nak kesan kanser tetek ni.. gambar tak lucah okeh?? saper-saper cakap gua melucah gua lempang hari ni jugak.. grr..

caranye ialah PSP (bukan play station portable) PSP stand for Pemeriksaan Sendiri Payudara.. dan korang haruslah cari bende-bende nih:
  • bonjolan di bahagian tetek atau ketiak
  • perubahan saiz. kalau besar tiba-tiba tu memang betol la..
  • kerutan atau lekuk yang luar biase
  • pendarahan atau lelehan yang luar biase..(semua nak luar biase je)



mula-mula angkat tangan kanan dan buat macam dalam gambar.. ni ketika berbaring.. letak la bantal tu semua..


lepas tu berdiri dan buat urutan menegak..boleh tengok gambar.. rase la mane tau ade benjol ke ketul-ketul ke.. tu kanser la tu..



buat pusingan secare bulat.. start dari ketiak dan sampai ke puting


menurut gambar ni kene tekan untuk tengok ade cecair atau lelehan yang keluar.
guna jari pun boleh..


last skali letak tangan bawah ketiak.. dan rase la kalau-kalau ade ketulan yang pelik-pelik.. kalau ade tahi lalat ke tu bukan kanser.. ulang eksperimen ni dengan bahagian kiri pulak.. 






jadi gua dengan rase rendah diri menyeru orang-orang kampung sekalian cegah la sebelum terlambat.. PSP ni korang boleh buat setiap bulan.. kalau ade bende pelik-pelik macam susuk tu buang la.. kejadah ape letak susuk kat tetek.. kanser ni boleh dicegah jika dikesan dari awal dan dirawat secepat mungkin..

sape-sape komen lucah kat bawah ni memang gua bagi lempang free..
renung-renungkan dan selamat beramal..


berkhidmat untuk negara,

Hamzah Ian
Comments
56 Comments

56 comments:

adrinaqamarina said... [MEJAH JAWAB]

opss...tak berani nak komen sebab takut kena lempang la. hehe.

tapi benda ne memang tak merebak macam h1n1 tapi beliau boleh merebak secara keturuanan.

adeh. lupa pulak apa term dye. kadang3 orang kampung ne kurang pendedahan pasal benda ne. bagus juga ko buat eh. tapi orang kampung tau ke blog ne.

renung3kan dan selamat beramal.

jane said... [MEJAH JAWAB]

muahahhaahhah

sgt lawak oke

keh3x

elly said... [MEJAH JAWAB]

Ha wahai kaum hawa, gunakanlah informasi ini utk periksa ye...syabas mezah..

::Rifqah:: said... [MEJAH JAWAB]

erk.. berinfomasi sungguh.. (-__-")
time kaseh..

marinahunny said... [MEJAH JAWAB]

kanser ni antara pembunuh utama wanita selain kanser rahim..cepat panggil semua org kampung suruh baca..

h a n i e said... [MEJAH JAWAB]

( ̄∀ ̄)


bkn kanser tetek jek..kanser serviks pun antara pembunuh utama kaum wanita.

JULYA said... [MEJAH JAWAB]

gile la pagi2 dah letak gambar camni
hehe
tq hamzah even aku bukan org kg dan aku dah tahu pasal benda ni
aku rase mcm ada info kurang la
tak salah aku benda ni klu check tgh period or lepas period camtulah lg bagus
klu tak silap aku r

Rani Rashid said... [MEJAH JAWAB]

haha..bagus sungguh post ni..informative....nanti aku nak cek la :)

♥CIK SHA♥ said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..sengal tol la ko ni hamzah..pagi2 lak tu..ade hati kau nak sentuh eh? meh aku lempang kau dulu..haha..kalau bab tetek laju je kau kan??

mekaseh la info yg kau bg ni..mmg berguna untuk kaum2 wanita semua..kbykn mmg tak alert pun menda2 ni semua..eksen lebih..xmau amik tau..konon2 xde risiko la nak kena..*termasuk aku la tu..hehe..

Nadia H. said... [MEJAH JAWAB]

weh kanser payudara lg best kot dari kanser tetek.. aha..

hellioz said... [MEJAH JAWAB]

gwa xde tetek,
cmne nk check?


eyh,
tapi laki pon boley kene kanser tetek jugak meyh!

klakar an tapi betol...
gwa xbohong....

siyes....
hengat gwa maen2 ke?

gyahahahahahah~

ateyn said... [MEJAH JAWAB]

huhu~ bende ney mmg kritikal...lelaki tak buat psp skali ke?

FyZa said... [MEJAH JAWAB]

perghh! dahsyat ar..aku pun x pernah wat entry berilimiah mcm nie..hoho..

FiqaSaleh said... [MEJAH JAWAB]

wahhhhh berinfomasi ...okey okey... gud dr.hamzah.. hehehhehe

MOFASAD said... [MEJAH JAWAB]

ketet (terbalik)

-NiD's- said... [MEJAH JAWAB]

uhuhuh..peNyakit nie KILLER dengan wanita...megeruNkan...azab tau sapa yg kena kanser nieh.....THANK'S share kat sinik..NICE info

AyuE SurihanyOt said... [MEJAH JAWAB]

jap...gua tahan je dr mesej lucah ni...


nnt bg info pasal kanser serviks pulak k...=p

AyuE SurihanyOt said... [MEJAH JAWAB]

ehhh lupa...sayang lu hamzah...=p

GaDis CoMeL said... [MEJAH JAWAB]

orang kampung mana baca blog lu nih hamzah oiii..

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

nyahahha.. betol jugak ko cakap gadis comel.. org kampung tak tau lak gua ade blog.. tak terpikir lak.. grrr..

shima said... [MEJAH JAWAB]

haha.ko suke kan.pose pose wat entri kanser tetek lakk.saje je lar tuh.haha.btw gud info actually.:)

tim said... [MEJAH JAWAB]

informasi dan bermutu entry kali ni.syabas hamzah

ana said... [MEJAH JAWAB]

jgn lempang org yg komen...dia bc sbb tu komen. lempang je org yg tak komen...sure dia x baca! :P

Bali Villas said... [MEJAH JAWAB]

Wah info yang sangat penting ini,
terima kasih atas infonya,
sangat bermanfaat sekali, terutama buat para wanite.
Bali Villas Bali Villa

ratusiput said... [MEJAH JAWAB]

erkk...kanser tetek????isk gerun.hrp2 dijauhkan....tp info yg diberi ble diguna pakai...!

Rina (◕‿◕)✿ said... [MEJAH JAWAB]

suruhla mak sebar2kan adress blog ni kt org kampung hehehhehe

Sumijelly said... [MEJAH JAWAB]

tgk sambil mengeleng kepala.......
dan berkata..
apa la nak jadi ngan adik aku nie..
nak kene kawen nie...huhuhuhu

Sumijelly.com

elmo blurb said... [MEJAH JAWAB]

nati ko buat kt bini ko eh. tettt~

Gadis said... [MEJAH JAWAB]

huahuahua
maluuuuuuuu a bc ni

Ery Farieha said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha

berbudi bahasa la sikit weh

:P

- zuriey - said... [MEJAH JAWAB]

bagus2..bukan pompuan je kena tau..laki pun kena tahu gak..nanti ada bini senang

daud said... [MEJAH JAWAB]

mmg la berinformasi,
tp post la memalam,
ni lepas syuruk gak ko ni post.
huhu

jo said... [MEJAH JAWAB]

gua cuma nak tanya.
















ade laki-laki yang 'turn on' takkk??

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

ape salah gua..

+d.O.Y.A.h+ said... [MEJAH JAWAB]

kamonlah hamzah.memang bole jadi penasihat pemeriksaan tetek.hahaha.terbaekk!! =p

meh tolong cekkan tetek kucing aku yg baru pas beranak tu.plis3.ahahahha

elmo blurb said... [MEJAH JAWAB]

alolo hamzah. mode sedey lah ni~

tiafazunia said... [MEJAH JAWAB]

kalau tak mati pon nnt tetek tinggal sebelah je!
macam macek gua! tp sbb pakai bra so tak nmpak pape pon! silicon kan ade! erk ?

kata kila said... [MEJAH JAWAB]

aku takut nyah!

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

cet doyah.. tak hingin gua cek tetek kucing.. hahhaha


elmo: sedeh pe ha?? ish

tiafa: biar betol??? biase kalau buang sbis buang.. puting2 skali buang

kila: hahahahha... pehal ko ni???

Camellia said... [MEJAH JAWAB]

terbaek ah! membantu~
semoga org2 kampung baca le info ni.
:)

.:|kamaryeah|:. said... [MEJAH JAWAB]

sgt bagus n berinformasi~
tp kaum adam pn kene jage2 tau~
walaupun xrmai yg kne tp x mustahil~
tp cre check xpasti same x~

~payien=} said... [MEJAH JAWAB]

peh hamzah. bab2 ni kaw prihatin btol ea. haha. btw bgos la kaw gtaw bnde2 ni at least xpyah susa2 aku nk search kat google ann.

nurayunni said... [MEJAH JAWAB]

haha..info paling lucah..

Miss ... said... [MEJAH JAWAB]

giler prihatin ko ni ekk

Tapak Kaki said... [MEJAH JAWAB]

apasal lu tak upload gambar real.. pabarang gambar kartun.wakaka.. ops lupa.. puasa2

elmo blurb said... [MEJAH JAWAB]

lalalala~~~

J. Love said... [MEJAH JAWAB]

gua ada dua soalan.

gua duk kamunting ni kira orang kampung tak?

pastu, lu suka kan tengok gambar2 tu walaupun lukisan? eleh takyah tipu.

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

jlove; kemunting kampung la dol.. lu buat tak gua ajar nih??? mesti lu tak buat kan?? kanser betol la lu nih..grrr

dari gua tngk gmbr katun baik gua pegi redtube ke hape.. cit..

Aliesya♥Amani said... [MEJAH JAWAB]

kt kmpung x dpt tenet la bro...
dorang x sempt nk bce tips2 dr lu nie..

Che Armster said... [MEJAH JAWAB]

redtube tu ape hamzah?

teha said... [MEJAH JAWAB]

ber informasi!!

rse cam slh je eja informasi tuh..
haila...

breast cancer..takut2...

SYAKIRA said... [MEJAH JAWAB]

en. hamzah yang dihormati...(seyes mmg betol2 hormat ni)..

boley tak anda gantikan word t*t*k tuh kepada payu dara ataupun perkataan yang lebey sesuai? da macam blog porn ade jgak sy tengok blog anda ni..haish..
oh ! sama2..sy mmg prihatin..
^________^v

street09ful said... [MEJAH JAWAB]
This comment has been removed by the author.
street09ful said... [MEJAH JAWAB]

abang punye post ni best gilerla!

Padat dengan informasi!

Siti Mashitah Saidin said... [MEJAH JAWAB]

hahahhaah~

Kamil Kahar said... [MEJAH JAWAB]

erk...aku ingtkn mak bidan yg ajar bnde nieh...rpenye pak bidan... :P

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...