Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Friday, August 27, 2010

Sampaikan Jer 2010

Bila nampak je peraduan ni tibe-tibe teringat kat mak.. sebab tak pernah seumur hidup mak, beliau tulis kad raye.. haha.. sebab nak tulis kad raye? alah, anak perempuan kesayangan tengah belajar kat negeri orang, jadi mak suruh tulis kad raya untuk kakak tuh.. ciss kakak, lu bikin gua panas. apesal mak sayang lu lebih?

"ni ha mak kad raya nak bagi kakak", gua bagi kad tu kat mak..

"yang ko beli kad kecik apehal? kan mak bagi 10hinggit tadi.. balance ko beli ape?", mak tanya sungguh-sungguh.. rupanya duit 10hinggit tu untuk beli kad.. ingatkan upah beli kad.. ayooo.. gua benci lu kakak... gua benci.

lepas beli je kad yang harga 9hinggit kat kedai surat khabar, gua bagi kat mak..

"ni ha mak kad raya 10hinggit", gua cakap kat mak..

"ko tulis je la.. mak tak nampak nak tulis", mak suruh tulis pulak dah.. gua benci lu kakak..

"ko cakap macam ni.. blajar rajin-rajin, jangan tinggal solat, jangan duk kawan dengan orang tak elok, duit jimat-jimat.. lalalala", panjang lagi mak suruh tulis tapi tak ingat dah..

dan apa yang gua tulis untuk kakak??
_______________________________

kehadapan kakak yang disayangi mak,

aku benci ko kakak.. ko ingat blajar kat negeri orang best ke? aku duk KL lagi best.. sebab hari-hari aku makan nasik.. aku berak basuh guna air.. kakak? hari-hari makan roti, berak basuh dengan tisu..

kah kah kah.. padan muka, sape suruh duduk oversea..

mak cakap selamat hari raya kat kakak, ingat mak tak? mesti ko tak ingat kan? mak tanya raye tahun depan balik tak? dah 2tahun ko tak raya sini. bilik ko kat umah ni aku dah ambik.. padan muke ko.. teddy bear besar tu aku dah bagi awek aku.. tapi macam biase aku kena rejek.. rugi pulak teddy bear ko mahal-mahal..

woi akak!!
ko duduk sana ada pakwe tak? jangan ko tiba-tiba kawin dengan mat salleh.. tak nak aku ada abang ipar mata hijau, dada ada bulu kuning.. aku taknak okeh.. aku tak reti nak cakap omputih

mak cakap dia sayang ko.. memang aku benci ko kakak sebab ko lagi pandai dapat belajar oversea.. dan lagi aku benci ko bila kena tulis kad raya ni..

grr.. yang ko gatal bagi kad raya kat rumah ni apesal? tak pasal-pasal aku yang kena balas.. lain kali jangan nak bermadah-madah tulis kad raya. kesian kat mak tunggu kad raya ko.. lagi satu, yang ko bagi baju raya kat mak apesal?? mak dah taknak pakai baju aku beli tu.. mak nak pakai baju ko bagi.. apa ni kak!!! saje je buat aku panas..

sekali dengan kad raya ni mak bagi baju kurung kat ko.. mak suruh buat raya.. mak yang bagi tapi aku yang beli okeh.. ambik gambar ko beraye nanti.. upload facebook.. boleh aku tunjuk kat mak.

okeh.. mak kirim salam, jaga makan semua.. malas aku nak tulis ko pandai-pandai pikir la.. nanti balik ko dah keje blanje aku okeh..

adikmu yang tertekan,

hamzah

_____________


"ko tulis ape ni panjang sangat? tak nampak mak nak baca", mak tanya gua sambil tengok kad raya tu..

"saya tulis apa yang mak suruh tulis la", gua buat muke tak salah.. masuk ni dah kali kedua tulis kad raya kat ko kak.. ciss..

jangan marah kak.. gua sayang lu jugak sikit-sikit..

(p/s:  memang panjang wahai sumijelly dan memang takkan menang, tapi biar lah..  nak akak aku bace mende ni.. ni citer tahun lepas.. tahun ni balik umah kompem kene tulis kad lagi..saper yang nak masuk peraduan sile klik peraduan SJ)
Comments
48 Comments

48 comments:

hanis said... [MEJAH JAWAB]

semangat panjang gile... mesti contest dapat byk duit raye huuu~

Sumijelly said... [MEJAH JAWAB]

NOTED!!

Kak sumi tahu..ko punya ieda gila-gila... mesti boleh punya....
ok... dh tgk...
tunggu pas raya yek jawapan...

http://sumijelly.com

SHAHEILA said... [MEJAH JAWAB]

leh lah tahan...

The Poyo Me said... [MEJAH JAWAB]

hehehe

aku smell jealousy....

elmo blurb said... [MEJAH JAWAB]

letih la gelak hari ni..
gelak sikit² suda.. :DDDDD
kalo adik ak bagi ak kad tu, terharu ak... :))

diNa de SoLa said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha..
hamzah lu tabley blah..
syg kakak laa 2, tp tatau nk ckp cmna..
haha..lu mmg adek yg chomil..
rendu kakak lu kn?^^

miss lolly a.k.a luvfareda said... [MEJAH JAWAB]

Ooooo mmg ganash gile ucapan HAKHAKHAK :p

ribena.illina said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha!

bes gak ko wat ayt tuk kakak!
kot2 nati ko menang kontes ni
heeee~

aNiSa hANg tUaH said... [MEJAH JAWAB]

awak hantar la kad raye kat nis
pastu bermadah panjang panjang
hehehehehehehehehe

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

kah kah kah.. xpe.. kakak gua tak kisah..

nabilah abd rahman said... [MEJAH JAWAB]

kalau aku dapat kad raya ni,memang terharu lah leleh air mata...sebab ada adik sengal macam ko...

HonEyBuNNy said... [MEJAH JAWAB]

gd luck...doa bagi menang lah...heheh

K2r~90 said... [MEJAH JAWAB]

perh lame siut aq x hanto kad raye .. uhuuu

kata kila said... [MEJAH JAWAB]

kalau aku dpt surt gini.aku bca hari2.hahah

~^CoKLaTsToBeRi^~ said... [MEJAH JAWAB]

hahaha. hanya mampu ketawa. hihi.

tiafazunia said... [MEJAH JAWAB]

err ..


banyak betul word BENCI lu neh! apesal ?




sayang tade ? lu saje ego kan?

echah mashuri said... [MEJAH JAWAB]

hahah...dalam2 marah ade rndu...
hamzah sweetttt....hahaahhaha
:P

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

penat gua tulis kad raya.. argh..

Ery Farieha said... [MEJAH JAWAB]

hahahahahhaa

betol ke kakak ko blaja kat oversea?:P

tengku_fir21 said... [MEJAH JAWAB]

baca pun dah tertekan...

MiMiEy :) said... [MEJAH JAWAB]

hahahahaha.
nie kes adik jeles tahap gaban dgn kakak la erk?
mantap giler ayt.
kakak mesti tersentap bacanya..
hahaha
funny

♥ p a A n i ♥ said... [MEJAH JAWAB]

wah adik yg baek!!

teddyuna said... [MEJAH JAWAB]

ala.. hamzah sweetnyer.. tulis kad raya tuk kakak.. even ckp benci kakak.. tapi terserlah kasih syg kat situ.. krim slm kat kakak

DAUD said... [MEJAH JAWAB]

aku rasa kakak kau yang didik ko jadi camni,
kakak hamzah,
sila reply kad raye ni ye.

adrinaqamarina said... [MEJAH JAWAB]

adeh, naseb la aku tak hantar kad raya, kalo tak, msti kena macam ne kan?

♥CIK SHA♥ said... [MEJAH JAWAB]

tertekan betol ko eh hamzah..hahaha..

marina anakcikbob said... [MEJAH JAWAB]

seb bek ko bukan adik aku,kalo x,aku smekdaun ko..

Hamizah said... [MEJAH JAWAB]

ko mmg adik derhaka..

Nadia said... [MEJAH JAWAB]

lol jealous eyy. suruh kakak u bawak pegy sana. :)

.:|kamaryeah|:. said... [MEJAH JAWAB]

awk nie mmg ade wayar short ar~
sy suke awk~
hahaha~

Pencacai Alim said... [MEJAH JAWAB]

fuyoooo!!!! sakalalalalala...

.s.o.f.i.a. said... [MEJAH JAWAB]

asal ko tak jadik adik aku.....??? kalau tidak mesti aku dah dapat baju raya dari MAK aku..... nie idak, baju raya aku kena beli sendirik..... sob sob!!!

Aidi-Safuan said... [MEJAH JAWAB]

ala, ko ada kakak? xkenalkan pon. :P

Cik Akma said... [MEJAH JAWAB]

ym sudah. webcam leh lepas rindu. hehh. :P

Ain Atika Zailani said... [MEJAH JAWAB]

hahah..comel. ada contest untuk i tak????? kalau hadiah lumayan i nk try..hahah

NICK IRFAN said... [MEJAH JAWAB]

hahaha lawak plak baca kad raya ko ni? adoi...

PEMAKAN TAHI said... [MEJAH JAWAB]

giler lal lu ni! agak kasar jgk kad lu klu wa la sah gua lagi kasar dari tu? wakakaka cilake

amie... said... [MEJAH JAWAB]

hahaha...nk sedeyh xjd nk sedeyh klo dpt kad rye cmni...

+d.O.Y.A.h+ said... [MEJAH JAWAB]

haahhaa.hamzah lu mmg adek yg comel.ngahahah

Un Phat Lee said... [MEJAH JAWAB]

kad raya biasa orang tulis pendek2 je.Lu tulis essay beb.gud2.huhu. XD

zida said... [MEJAH JAWAB]

tak boleh belahh.mesti menang sakann ni. hak3

naz said... [MEJAH JAWAB]

hahaha! kemain lagi surat lu bro. macam wasiat yang banyak harta

Dark Half said... [MEJAH JAWAB]

dah cukup ganaz dah tu.kalau x menang sure kau salahkan akak kau kan?

Hamzah Ian said... [MEJAH JAWAB]

ni kad raye betol2 ah..

Tapak Kaki said... [MEJAH JAWAB]

sayang kat anak laki tangan-tangankan, syaang kat anak pompuan kasi kad raya..hehe

Rani Rashid said... [MEJAH JAWAB]

hamzah..ko sebenarnya malu nk ckp ko syg kat kakak ko..haha :D

Cik Yuki said... [MEJAH JAWAB]

hahaha da menang. kne ar bg kad raya kt kakak lg taun ni. haha

sheeraYaakob said... [MEJAH JAWAB]

untung kakak ang . hikss


baru baca . argghh

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...