Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Wednesday, September 29, 2010

Perlu Ke Pendidikan Sex?

gua rasa ini bukan entry lucah.. perlu ke pendidikan seks?

Sebelum tu gua nak tanya, dari mana korang belajar tentang sex? Siapa yang perkenalkan sex kat korang semua. Tipu la kalau nak cakap lu tido lepas tu tiba-tiba dapat hidayah dan esok terus tahu semua ilmu tentang sex.. grr..

Seyes ni gua tanya, dari mana korang belajar pasal seks? Kebanyakan yang baca blog gua ramai lagi yang tak kahwin.. Dan ramai juga yang belum pergi kursus kahwin.. Kat kursus kahwin diaorang ajar macam mana nak buat sex kan?

Jadi sebelum korang pergi kursus kawin gua agak ramai yang dah tahu apa itu sex, apa itu tetek dan conec, apa itu hubungan 2 hala, apa itu melancap, apa itu penggunan timun dan terung.. apakejadah kaitan timun dan terung nih??? argh..

jadi dari mana korang tahu semua benda ni? Dari mana?

Dari mana gua tahu semua benda ni??? mesti korang nak tahu kan? Gua belum kawin lagi, kursus kawin lagi la tak pernah pergi. Nak cakap gua belajar dari kelas agama memang sah-sah la gua tipu..

"manusia memang ada perasaan ingin tahu yang tinggi" itu prinsip yang gua aplikasikan dalam kehidupan.

kalau ada pendidikan seks kat sekolah-sekolah korang pasti ke budak-budak tak bereksperimen dengan ilmu pendidikan sex ni? Kalau gua zaman sekolah eksperimen bedah katak, balik rumah gua ambik katak dan operate guna pisau lipat. seyes gua tak tipu.. Abis tu kalau budak-budak yang belajar pasal pendidikaan sex ni agak-agak diaorang balik rumah terus buat eksperimen seks ke?

Gua cakap pasal benda ni sebab semalam gua dapat flyers "Sex Education : How Far Is The Need And Reasonableness" daripada seorang brader time gua jalan nak pergi kelas.

perlu ke pendidikan seks ni kat sekolah-sekolah? kalau takde pendidikan seks gerenti la budak-budak yang berperasaan ingin tahu yang kuat akan search guna google dan taip perkataan "seks".. Dan gerenti la diaorang tengok cerita lucah lepas tu.

Tiba-tiba gua teringat kat adik gua yang darjah satu.. Beliau tanya "orang beranak keluar ikut punggung kan?"

argh.. nak jawab salah, tak jawab salah.. dem dem..
Comments
43 Comments

43 comments:

ardinihumaira said... [MEJAH JAWAB]

dni biasa dengar budak2 tanya kua ikut mana.. biasa mak-mak jawab ikut perut :D hehe

little ain said... [MEJAH JAWAB]

huhu zaman innocently lurus dulu, org pon ingat anak kuor thru punggung. huuu ngeri sih!

fairuz said... [MEJAH JAWAB]

mmg tak perlu oke.bdk2 sgt la nak tau bnde ni suma. grrr

echah mashuri said... [MEJAH JAWAB]

mak ak kalo aku tanya dia ckp ikut pusat,,lepas 2 aku buat reaserch sndiri...dan jadilah aku yang skrg...:P

ika said... [MEJAH JAWAB]

bljr dr mane ek . erm , dr skola bab reproduction , kls agame , filem sket kot , ntah . . hurm . wondering .

shima said... [MEJAH JAWAB]

aku rase kan kalau ade kelas sex kat sekolah,confirm budak2 dpt A1 dlm subjek tuh.cikgu pun kalah,student yg lagi advance.haha

mcjust.lol said... [MEJAH JAWAB]

suruh mak kau yang terangkan kan adik tu.

Amoi said... [MEJAH JAWAB]

biology.

Cik Jari said... [MEJAH JAWAB]

hahahah...nak jwb ke tak ek? haha...KIV la...yg pasti sumbernya sah!

+d.O.Y.A.h+ said... [MEJAH JAWAB]

mimpi.

Liza said... [MEJAH JAWAB]

to me, kena seiring dgn pendidikan agama, baru balance

airazulaikha said... [MEJAH JAWAB]

gua cikgu tapi bukan cikgu biologi.. dem.dem.dem.dem.dem.

beruang said... [MEJAH JAWAB]

perlu kot p.seks..
really need...

adrinaqamarina said... [MEJAH JAWAB]

haha. yang belajar kat sekolah tu sket sangat je kan? erk. cam tau je aku.

cham's said... [MEJAH JAWAB]

dlm banyak2 tu kita cuma faham psl timun & terung jerk! ni kelas membuat lodeh ke? resepinya beb? hahaha : )

Cik Mus said... [MEJAH JAWAB]

Dear Hamzah, actually pendidikan seks yg kerajaan nak kenalkan tu bknnye ajar cara2 nak buat seks. Gila lah kalau nak ajar benda tu kat bdk bwh umur. Pendidikan seks ni berkaitan dengan tubuh badan manusia. Contohnye, masa kecik2 parents ajar anak jgn tunjuk bhgian kemaluan kat org. Itu dikira pndidikan seks jgk. Sama juga masa kat sek men yg ajar pasal uterus, testis sume tu. Itu pendidikan seks sebenarnya. Nak info lanjut search je kat google tp jgn tulis seks but pendidikan seks :) Just want to share with others.. Have a nice day all.

L.O.V.E hUnTeR said... [MEJAH JAWAB]

Aku pernah wat research gak n result data, majoriti parents di kawasan2 bandar di negeri2 utara setuju.. Jd tak valid gak result tuh..huhu
Kaw luar bandar tak dpt access..

Aku pun tak setuju sebenarnye..kihkihkih

mR.sYaH said... [MEJAH JAWAB]

keluar ikut punggung??? hahahah..

aku rasa perlu kot..

eiffel said... [MEJAH JAWAB]

aku tau dr member..dr skola rendah..tp xberani sebut..hahhahahahaha


soklan adik lu tuh..lu jwb je..satu ari t lu akn tau..

sbb masa gwa kecik pown gwa pk mcm tu..

makdara TERdiva said... [MEJAH JAWAB]

my rebina ckp, baby kuar ikut flower..hoho!

mia said... [MEJAH JAWAB]

setuju dgn liza..pndidikan seks mesti sekali dgn pndidikan agama..
erkk..lupe pulak ktne blaja ttg bnda ni..

Onelove...Jambu merah warna said... [MEJAH JAWAB]

btul ke cik mus ckap tu??
huhu..kalau btul blh tak krajaan tukar nama sbjek tu, jgn ltak pndidikan seks...
rasa2nya time kecik2 dulu sngat la malu nak sbut "seks" tu... rasanya ckgu2 pon malu..

AyuE SurihanyOt said... [MEJAH JAWAB]

ko ni logik la sikit..takkan nak ajar cara beromen kat sekolah..adeeehh pendedahan yang diorang nak bagi tu macam lain la..


tp aku rasa budak2 sekarang dah advance dah..

SyimSyim said... [MEJAH JAWAB]

ada pro and contra...
baik dan buruk
negatif n positive

black_mel said... [MEJAH JAWAB]

aku blajar kat sek psl persenyawaan tumbuh2an tingkatan 4...

manje said... [MEJAH JAWAB]

tak perlu... smpai ms pandai sendiri... fitrah alam tu kan... ~

MushroomCute@Mariea said... [MEJAH JAWAB]

Bila kita tak terangkan yang itu salah yang ini tak leh buat, yang demikian akan jadi apa, yang mcm tu untuk sapa, dan sebagainya, tu yang jadi budak sekolah rendah pon dah buat sex. Sebab diorg hanya tahu nak bereksperimen semata2 tanpa ilmu.

honey amour said... [MEJAH JAWAB]

aku tk igt la dari mna aku tau pasal seks..tp yg pasti..lepas kawin halal guna tok kadi baru aku buat eksperimen... hahhahaaa..

syakila said... [MEJAH JAWAB]

kanak kanak skrg dah pandai kot bab seks. perlu gak ajar sebab dorang bukan tahu effect seks ni apa. eksperimen je pandai.

M a W a D D a H said... [MEJAH JAWAB]

sume manusia ada perasaan ingin tahu...

pernah ada pengalaman sorang dak tu tingkatan 1 xtahu apa itu sperma...mase tu lum blajar lgi subjek sains..haha

tukang karut said... [MEJAH JAWAB]

lu giler ke mejah!!!
ko igt kt kusus kawen tu ade video porn yg ko slalu tgk tu ker?????
tkde mse la diaorg nk ajaq mcm mne nk gunakn senjata ko tuh....

♥CIK SHA♥ said... [MEJAH JAWAB]

menda ni semua ade kite belajar dalam sains tingkatan 3 kalau tak salah aku..sebab aku pernah ajar tuisyen sains tingkatan 3..yang bab pasal fizikal pompuan dan lelaki tu kot..dalam pendidikan islam pun ade jugak kot ajar rasanye la..

yang aku pasti..budak2 sekarang ni tak macam budak2 dulu..budak2 sekarang advance..kau tak ajar pun dorang akan memandai2 p cari sendiri..tu yang boleh terjadi kes 'eksperimen' seks tu..

yang penting ajaran agama tu yang perlu diterapkan..bebudak skang banyak yang 'lalai'..

zyra said... [MEJAH JAWAB]

dl blajo mase sains form3 ngan mase biologi je... xde lak nk buang ank merata2... so, secara xlgsg cikgu dh didik time tuh... xtau laa syllabus skang nih dia nk ajar "pendidikan seks" tu camne...


bebdk skang nih pelik... time bt seks laju je nk try.. time tahajjud ke qiamullail ke, payah nau nk join...


oopppss!~ (^_^)v

mellyana sara said... [MEJAH JAWAB]

nape budak kecik suka tanya soklan-soklan camni? grrrrrrr! susah nak jawab~

LuVidA^^ said... [MEJAH JAWAB]

ala.. mak mak kite zmn dulu mne ade aja kt sekolah. kuar jugak anak 5-6 org.. huhu.. nanti da kwen sndri prektis la.. opsss kite da pegi kusus kawen, mne ade aja pasal sex pon! eww

Rozita said... [MEJAH JAWAB]

pendidikan sex di skulah, akak siang2 lagi mmg dah tk setuju.

kita dulu tkde pun pendidikan sex di skolah, elok je, dah beranak pinak pun..secara halal

pada akak, yg penting, pendidikan AGAMA..itu yang harus di terapkan dlm minda anak2..pelajar2..

semua AGAMA pun memberi pengajaran yg baik.

yang jadi teruk nya..bila MANUSIA sudah tiada pegangan AGAMA..

nauzubillah..

ultra said... [MEJAH JAWAB]

rasanya dlm agama kita juga ada diajarkan perihal ini. haid, akil baligh dsb. jadi mantapkan pendidikan agama, maka berkenaan dgn pendidikan sex (nafsu semata2 ni.. musykil dgn niat mereka dan dgn outcome yg bakal terjadi), apabila pendidikan agama dah mapan, isu ini akan terselesai dgn sendirinya.. aku yakin! :)

lanaamii said... [MEJAH JAWAB]

kalo dorang knalkan sex education kat budak2,pada aku xbrape nak warasla tindakan tersebut.makin meningkatla anak haram yg akan lahir ke muka bumi ni.dak2 ni, kalo xde sex education p0n dorg lebih tahu ape itu sex...

~ ReD ~ said... [MEJAH JAWAB]

sudahnya..x jawab2 soalan adik tu?:D

Review Filem Magika : Filem Muzikal Yang Menghiburkan

Biela Sapine said... [MEJAH JAWAB]

perlu pendidikan sex, tapi bila di peringkat menengah lah i think. haa sama, adik aku selalu tanye yang 4 tahun ok, soklan yang sama. haha

Kap said... [MEJAH JAWAB]

aku rasa semangat ingin tahu adik kau serupa macam kau lah, am.

*cimOt* said... [MEJAH JAWAB]

perlu..but with strict observation and parents must play as a very important role..

J. Abdullah said... [MEJAH JAWAB]

sex education itu perlu. full stop.

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...