Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Friday, October 29, 2010

Apa Itu SEO. Macam Mana Nak Guna SEO, Maksud SEO. (Search Engin Optimizer)

Entry ni sangat panjang.. tak payah baca okeh?? MySpace

Ramai tanya gua kat facebook pasal SEO ni.. Gua ni bukan otai-otai main SEO pun, gua nih budak hingusan dan baru merangkak okeh.. Gua pun bukan suka sangat main SEO ni.. seyesly kebanyakan entry gua tak guna SEO sangat.. kalau korang dah tahu SEO ni apa tak payah baca pun takpe, gua tak marah pun..

Sebenarnya gua tanya dari brader syaringinfo pasal benda ni.. Beliau ni antara otai SEO okeh? entry ni pendapat gua je. kalau salah tolong jolokkan..

Apa itu SEO?
SEO(Search engine optimization) tu ialah macam mana kita nak memastikan entry yang kita tulis tu berada di muka hadapan bila orang search kat enjin pencarian macam Google. Sebagai contoh cuba type kat google "piala malaysia" kalau kita pandai main SEO, entry kita berada di atas then senang le orang masuk blog kita.. 
(gua copy bulat bulat apa sharingingfo email kat gua)

Kenapa Kena Main SEO?
nak naikkan trafik.. banyak trafik jadi duit nuffnang pun masuk.. orang kata macam tu lah, gua tak main SEO sebab mak bapak gua dah kayo rayo.. har har har

Nak guna SEO kena daftar atau bayar kepada syarikat tertentu ke?
kalau korang search SEO kat google akan keluar bermacam-macam syarikat dan service yang tawarkan khidmat ping blog.. Tapi macam biasa lah, kalau pandai main SEO tak payah daftar pun still boleh ada kat muka depan Goole entry kita ni..

Tips guna SEO?
kena pandai main keywords.. Nak main keyword apa? ha... bab main keyword ni la senang macam gampang jeh..

contoh terdekat malam ni akan ada rancangan Gadis Melayu Musin Ke-3 final.. Jadi gua pasti ramai bloggers akan buat entry pasal Gadis Melayu ni.. siapa pemenang Gadis Melayu dan biodata gadis melayu lah dan bla bla bla.. paham tak contoh ni? 

tak paham jugak? dem..

Kiranya tulis pasal apa yang orang nak tahu lah.. Contohnya dulu-dulu ada kes Sosilawati.. semua orang nak tahu pasal kes Sosilawati ni.. gambar sosilawati lah, rumah sosilawati lah, takpun kes mahkamah Sosilawati tu.. Gambar kemalangan simpang Ampat pun ramai jugak yang nak cari..

Atau pun contoh yang lain Datuk Syeikh Muzaffar menikah 10.10.10 hari tu.. Kan ramai orang nak tengok gambar angkasawan tu menikah.. gua sendiri pun rasa nak tengok gambar beliau terbang tuh.. har har har..

Konklusinya tulis la entry pasal perkembangan semasa dan benda yang orang nak tahu.. okeh? yang terbaru pasal Kelantan lawan Negeri Sembilan sabtu nanti.. buat la pasal ni.. hoho..

Contoh Entry yang guna SEO
tajuk : Jom pergi Cameron Highlands

Kandungan: Seronok kan kalau kita dapat pi Cameron Highlands dan macam-macam ada kat sana. Kepada yang belum pernah pergi lagi, jom kita redah cameron highlands.

***
korang tengok tajuk tu ada keyword 'Cameron highlands' dan dalam entry pun ada keyword 'cameron highlands'.. itu je lah SEO ni.. keyword tu penting okeh? kalau korang nak masukkan gambar pulak pastikan korang ubah dulu nama gambar tu.. jangan terus main letak je.. paling koman ubah la nama gambar tu 'percutian best di cameron' dan sebagainya..

SEO For Loser?
Ada yang cakap bloggers main SEO ni gila trafik.. nak duit nuffnang je padahal blog ntah pape.. blog tak best pun tapi isi kandungan copy paste surat khabar.. baik tak payah buat blog.. 
(orang lain cakap, bukan gua cakap)

Itu hak masing-masing.. Ada yang buat blog untuk dapat duit lebih macam 'blogshop' tu.. Ada juga yang jadikan blog sebagai sumber utama pendapatan.. Ada juga buat blog untuk suka-suka je.. Ada buat blog untuk bersosial.. 

Jadi tak guna kot kita nak dengki/benci/marah orang yang main SEO ni.. hak masing-masing kan? bukan kacau kita pun..

lepas korang baca ni apa kata try taip kat google 'apa itu seo'.. tengok blog gua masuk list ke tak

ada ke orang buat blog untuk melucah? har har har..MySpace
Comments
40 Comments

40 comments:

Ery Farieha said... [MEJAH JAWAB]

ko la tu buat blog untuk melucah
hidung tinggi
hohohoho

star itu bintang said... [MEJAH JAWAB]

blog lu lah type lucah .

tapi follower riban .


lu guna jin ye mezoh ?

cis .

Sophie Al-yahya said... [MEJAH JAWAB]

kau mmg contoh terbaik lah naikkan SEO.tgk top entry ko pn dah tahu.. ;P

Amirrah Zawani said... [MEJAH JAWAB]

bukan blog ni kah untuk melucahhh..
hahahaha!!!!

+d.O.Y.A.h+ said... [MEJAH JAWAB]

blog hamzah bila aku masuk je rasa bfikiran blue. blog dahla kaler biru gk. wooooooo. ahhaahhahha

puteriqaizyan said... [MEJAH JAWAB]

baru aku phm SEO nih..

MOH KEMBARA said... [MEJAH JAWAB]

Salam, ahhh faham apa itu SEO tapi akak berblog pasal suka menulis. Thank U adik! Follow my blog kalau sudi!

daydeck86 said... [MEJAH JAWAB]

bukan aku jer cakap blog ko lucah okeh...
ahahhahaha

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

Hmmm... biasa laa SEO nie kena la amik tahu skit...supaya ramai visitor jumpe blog kita untuk keyword tertentu..... tapi kalau dah maintain ade repeat @ loyal visitor tak perlu la risau sangat.... ;-p

kisahsensasi said... [MEJAH JAWAB]

Hehehehe.... sumenya dalam proses manipulasi untuk dapatkan SERP yang terbaik....

Taste Of Life said... [MEJAH JAWAB]

huhu..nice info
bab melucah tu a part of la.. =p

Taste Of Life said... [MEJAH JAWAB]

huuu..nice info..
bab melucah tu a part of la.. =p

Pala Maldini said... [MEJAH JAWAB]

OOoooo... dah baca pun aku masih tak paham..

EzzEddin said... [MEJAH JAWAB]

ko best la bro..haku follow

phreak id said... [MEJAH JAWAB]

Antara keyword yang korang boleh guna.. "conec", "Parti Liar", "Parti Buih", "Skandal Artis", "Kemaluan", "Jalang", "hamzah gay" dan sebagainya.. hahahaha

Lari! Lari! (jgn marah ye bro)


>>My Latest Entry<<
Terjah Blog Gomol?
Tragedi Hospital
Ayat-Ayat Terbaru Blog Namewee

hiro said... [MEJAH JAWAB]

Alhamudulillah .bagus perkongsian anta ne. Ana mahu buat juga. Ajar ana. Mudah-mudahan anta diberkati. Amin.

Keh2.

Yatre Hayati said... [MEJAH JAWAB]

aku search SEO. kau tak kuar pun. hahaha....kau kena taip SEO banyak2 lagi ni...hahaha

K I E R A said... [MEJAH JAWAB]

Btol lah, lu punya entry kluar kat google front page kott :D

Sharinginfoz said... [MEJAH JAWAB]

tak kisah le nak guna seo ke, nak guna tajuk yang menarik perhatian ke or guna kandungan yang ok, yang penting tulisan kita tak membuatkan orang tertipu, thanks for the link

Faizal n Fashitah said... [MEJAH JAWAB]

ooOo.. tenkiu for sharing. Aku ingatkat SEO sama mcm CEO kehkeh..

Tipah said... [MEJAH JAWAB]

seo seo seo...hurm..

maisyara Pot! Pot! said... [MEJAH JAWAB]

oh! Baru aku faham apa tu SEO. Slama ni tk tau pun SEO tu menatang ape :P

Encik Tikus said... [MEJAH JAWAB]

hahaha, blog lu memang lucah lucah belaka. habis biru otak gua nie. heh

♥CIK SHA♥ said... [MEJAH JAWAB]

eh eh. bukan ko ke yang suke tulis lucah2 tu mezah??hakhakhak..

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

the valuable info u provided do help the investigation for our company, thanks.

- Lucas

naz said... [MEJAH JAWAB]

gua pula main hentam je tulis haha

Fiq said... [MEJAH JAWAB]

heh

She is f.A.z.A said... [MEJAH JAWAB]

somtimes aku guna SEO yg ssh org nak cari.. tapi aku rase byk aku letak nama aku dlm entry huahua..

P/s: ader ker org nak seo nama aku ?? huhu

si biskut said... [MEJAH JAWAB]

SEO nie pon aku dah lama tau gak tapi ntah napa aku masih taknak guna modus operandi macam nie..mungkin aku fikir aku menulis bukan kerna uang.Btw thanx Bro Hamz.Lucah2 pon satu tarikan jgk kan...hehe

Jejaka Terhangat said... [MEJAH JAWAB]

blog yg terlalu kejar SEO akan jadi blog yg bosan..

SEO tu bukan hanya tumpu kat keyword..SEO tu teknik utk jadikan blog kita lebih senang dibaca oleh google..

selain keyword..exchange link pon mmbtu SEO..blog ringan, mesra SEO..ayat skema, SEO...

so, nk semuanya SEO, blog pn kena skema..=p

PinQib said... [MEJAH JAWAB]

tu lar. ak belog x femes macam ko hamzah.. harus kena guna seo. tp ak x tau gune, so.... saksasadshajgdjagdadajd the end

haziQah said... [MEJAH JAWAB]

woo 1st time bca blog de org wt entri psl SEO
sbb sem dpn da nk p praktikal kat company SEO haha..jgn jeles :PPP

hubby honeyamour said... [MEJAH JAWAB]

gua tak peduli SEO ni.. gua tade blog.. bini gua ade blog.. tp gua saje nak komen entry hamzah ni.. gua baca perenggan pertama je.. tolong jgn buat entry mcm ni lagi hamzah.. gua ilang keinginan untuk idup baca entry skema lu ni.. wahahaha!! grrr..

LadyRye said... [MEJAH JAWAB]

blog aku blog islamic

sebab aku ustazah

hang otai kan hamzah, kan???

munster said... [MEJAH JAWAB]

search SEO dkt Google terus masuk blog ni.NICE!

Hanieqha said... [MEJAH JAWAB]

owh.. macam tu ke SEO .. ok2.. saye share yee..


CARA2 MELAJUKAN BROADBAND ANDA YANG DAH HABIS LIMIT ATAUPON YANG LEMBAP"

abglan said... [MEJAH JAWAB]

Dasat... memang kuar atas sekali...

Kaio said... [MEJAH JAWAB]

kau punya keyword memang panas2 la kan? hahahah..

www.kaio.my

Anem arnamee said... [MEJAH JAWAB]

Ada Beza sedikit SEO dangan SERP . ramai tak tahu tentang serp juga.

SERP : Seacrh Engine Page Result Page (ranking blog bila di google)

^_^

Lisa said... [MEJAH JAWAB]

mcm tu ker rupa seo...okey2 tima ksh

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...