Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Tuesday, October 19, 2010

Burung Seorang Lelaki

Bilik gua ni mengadap hutan.. Hutan KL ni bukan besar sangat kan? kalau tengok betul-betul kat celah-celah ada kereta.. lorrr.. seberang sana ada lebuhraya.. mati-mati 5 semester gua ingat tu hutan simpan.. ceh..

Bilik gua ni tingkap selalu terbukak.. Dulu masa gua first year ada sekor burung datang masuk bilik gua.. Burung apa ntah gua tak tahu..

Gua dengan penuh semangat cari kotak.. potong-potong sikit terus jadi sarang burung.. fuhyoo.. Burung tu budak lagi.. mungkin baru belajar terbang tapi tak pernah tinggi tinggi.. terus masuk bilik gua.. gua kesian.. gua nak suruh beliau terbang.. jadi gua bela..

Hari-hari gua bagi makan betik.. kadang-kadang gua bagi makan tembikai kaler merah tuh.. gua makan separuh beliau makan separuh.. sharing  is caring orang kata.. duit gua habis beli buah takde orang tahu.. dem..

Suatu hari burung tu menggelepar.. gua ingatkan beliau kena sawan.. gua ambik air gua gosok kepala beliau.. demam agaknya burung gua ni.. eh, bukan burung darah panas ke? gua letak jugak air.. mana la tahu beliau panas.. dah la tak pernah mandi.. busuk jangan cakap la.. bela burung konon.. ceh..

Akhirnya burung tu mati.. mungkin tiada kebebasan..

Moral of the story? gua perlu kawin.. gua perlu bebaskan diri gua juga sama seperti beliau..

p/s : tolong gua 'like' bende kat facebook ni.. step no.1 like page eyriqazz, step no.2 like gambar gua... har har har.. dua step je
Comments
76 Comments

76 comments:

kucingorengemok said... [MEJAH JAWAB]

ko busuk jugak macam burung budak tu ye?

eiffel said... [MEJAH JAWAB]

?????


kalau tak bebas nanti burung lu pun akn mati sptimana burung itu ka????

tim said... [MEJAH JAWAB]

i tak faham

shukrin farahdiba @ ceklala said... [MEJAH JAWAB]

ceh! moral of da story ko xleh blah la mezah..xde kene mengena pun!hahahah....ko tu bdk kecik lg...blajo pun xabis lg..kawen tu nnti2 pun bole hahaha

ateyn said... [MEJAH JAWAB]

err...ta paham aa mejah..

dr pe yg aku phm..

ko mmg ta bule bela menatang!

mati sume...

Azmi said... [MEJAH JAWAB]

lu yakin ke bila kawin burung lu boleh bebas???

aYaz said... [MEJAH JAWAB]

oho..
kawen,kawen.....
lalalalaa~


:p

Latifah said... [MEJAH JAWAB]

apa yg ko merepek ni hamzah oiiii...

Ciklinn said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha apa kau mengaruttt n i labuuuu

maisyara Pot! Pot! said... [MEJAH JAWAB]

sian burung tu wei..

Cik_Noor said... [MEJAH JAWAB]

salam

Kahwin nanti jangan lupa jemput

MyZone~theUn4given said... [MEJAH JAWAB]

..no komen..teeeetttt...:)

.s.o.f.i.a. said... [MEJAH JAWAB]

aku cuba kaitkan kematian burung dengan perkahwinan tapi aku gagal..... tapi kalau kaitan kegagalan perkahwinan sebab burung mati pucuk aku tau la.....

airazulaikha said... [MEJAH JAWAB]

sumpah memang ko kena kawen..

ana said... [MEJAH JAWAB]

alasan...dh gatai ckp la.. :P

aNiSa hANg tUaH said... [MEJAH JAWAB]

hamzaaahhhhhhh

kalau kawen jgn lupe ajak yee
hehehe

nurkaloi said... [MEJAH JAWAB]

aiiiyyyakkkkk....hahahahahahaha
apakah??? ko memang patot kawenn...

cik fiza said... [MEJAH JAWAB]

ape kaitan kawen plak? selama ni x bebas ke?

FzaIbrahim said... [MEJAH JAWAB]

kesian burung tu.
mgkin tensen mkn buah hari2.. T__T

tan TEN ton :D said... [MEJAH JAWAB]

lu kasi makan buah jer itu pasal la last2 dia mati. haha.

payeen said... [MEJAH JAWAB]

yg aku paham kaw nak ajak shara kawen. tuh je. ;P

Nur -al- Ain said... [MEJAH JAWAB]

ishh.. ni kisah burung sebenar ke burung yang simbolik tu? HAHAHAHAA

Nem0 o0h Nem0 said... [MEJAH JAWAB]

kawin je la..ape susah?hehe

+aNa baNana+ said... [MEJAH JAWAB]

kalau tak kawin x bebas ke?

mcjust.lol said... [MEJAH JAWAB]

kalau tak kawin tak lepas. kahkahkah!

Yutaka Mushimura said... [MEJAH JAWAB]

brung ingin masuk ke sangkar...

sangkar aman ker..sangkar x aman...

yang pasti bukan sangkar yang bleh bagi burung mati....

M I A J A M A L U D D I N said... [MEJAH JAWAB]

?? ha?

ika said... [MEJAH JAWAB]

bebas la sangat . haha .

Cik SHiNJU said... [MEJAH JAWAB]

Salam...

huhuhu...klu x kawen burung mati ek? oppssss...ini bkn soklan tersirat...soklan blur nih..huhuh

Atikah said... [MEJAH JAWAB]

Salam ziarah...

Tak faham, apa kaitan burung ngan kawen???

Cik Ila said... [MEJAH JAWAB]

seronok gk cerita ni..mule2 tak paham.bile tgk moral bru faham. :)

| RoziAhmad | said... [MEJAH JAWAB]

kene kawen baru leh bebas eh??? kompius gua sesaat!

hentakbelipat said... [MEJAH JAWAB]

gua ingat burung tu mati sebab kenyang keje lu suke sumbat je burung tu..lain kali bawak g jalan2

imanshah said... [MEJAH JAWAB]

jaga burung kau baik2!!

Nurhasnatul Nabila said... [MEJAH JAWAB]

xsgka ko busuk cm burung tuh....
g mnd la weyh
peace...:))

suffer8zine said... [MEJAH JAWAB]

ok moral story ni boleh diterima! wakakap.



terkini : Pertandingan Tarik Tali 43 Tan

sahromnasrudin said... [MEJAH JAWAB]

salam..wa folo blog u..wah!! tahniah..pakai domain sendiri..selamat berblogging ya...

Bukan Gadis Comel said... [MEJAH JAWAB]

aku pon rasa perlu bebbaskan diri scepat mungkin. Arghh.

GaDis CoMeL said... [MEJAH JAWAB]

nak kawin jugakkkkk

L.O.V.E hUnTeR said... [MEJAH JAWAB]

moral of d story tu, kalo tak kawen, mati mcm burung tu ke?? gahahahah

Rozita said... [MEJAH JAWAB]

kau nak kawin? siapa ler gadis yg malang itu...sbb dpt ko yg busuk mcm burung itu. ko yg kata..bukan akak :))

platipus said... [MEJAH JAWAB]

kalau kau kawen, baru burung kau bebas kan?hik hik

fadhli said... [MEJAH JAWAB]

burung mejah tak penah mandi? hahaha

ADAM MUKHLIZ NOH said... [MEJAH JAWAB]

kuang kuang kuang...

cik helena said... [MEJAH JAWAB]

langsung tak paham motip!hahaha

SitiMashitahSaidin said... [MEJAH JAWAB]

pikiq kawen ja... hahhahaha~

fafa punya said... [MEJAH JAWAB]

kawin bebas ke?

ribena.illina said... [MEJAH JAWAB]

ade gak perasaan nak kawen ko ni ek? hahaha~

Linglung said... [MEJAH JAWAB]

bawak bersabar derr..perjalanan lu masih jauh..keh keh keh..jgn gopoh2 sgt

.:: dieylah :: said... [MEJAH JAWAB]

ekkk...pa kebende burung tu...
makanan ek???


wat2 dek.. g kawen la cpt2...biar
burung ko tenang...kah kah kah..opsss.. '^_^

Yot | is | Yati said... [MEJAH JAWAB]

apakah contoh makanan berkhasiat untuk burung tu supaya dia tak mati?

sAya ciTAh kAMu sApE.. said... [MEJAH JAWAB]

marhalah2 dak laki kat UIA tu memang memana pun ngadap utan belukar! naseb baekk burung yg tumpang singgah bilik ko..kot tak mao badak air pun leh tesesat masok...kihkih

Lya Colours said... [MEJAH JAWAB]

hahaha
at the end
aku gelakkk

makdara TERdiva said... [MEJAH JAWAB]

ah! pening..panadol..panadol.. :P

d_tieah said... [MEJAH JAWAB]

Title entry ko mmg double meaning..
Haha..

Yatre Hayati said... [MEJAH JAWAB]

ala..apa ni...kau nak kahwin ke sebenarnya?? hahaha

ZUE SMILEYX5 said... [MEJAH JAWAB]

x pahammmmmmmm....=.='

masshie mastura said... [MEJAH JAWAB]

keh3 moral of story xde kaitan lgsung dgn cite.
n tajuk agak gempak takot nk bace mula2 haha ;P

Pala Maldini said... [MEJAH JAWAB]

pelik la bila nko guna kata ganti nama "beliau" untuk burung..

merahitujambu said... [MEJAH JAWAB]

itu burung gatal tu..kehkehkeh

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

hak . hak . hak . hak . adeh !

-sds- said... [MEJAH JAWAB]

har har har, bab mengarut mmg bg lu je la hamzah...

Encik Psychopath said... [MEJAH JAWAB]

tak kawen tak mati.

geeds said... [MEJAH JAWAB]

thank you for making me laughing. haha.
mcm mne nk kawen ni? jge burung pown burung mati ni. hehe.

sastraboy said... [MEJAH JAWAB]

mungkin lu perlu cari burung lain. haha.

Aliesya♥Amani said... [MEJAH JAWAB]

kan senang awal2 lu ckp lu dh gersang nak kawen....hahahaa..
citer pasal burung la...adoi...

nazalya said... [MEJAH JAWAB]

aku xle cr kaitan langsung ngan niat ko nk kawen ngan burung nuh.. ahahaha..

daydeck86 said... [MEJAH JAWAB]

maknanya burung ko dah nak mati cam burung yang ko bela tu ekk
har har haram jadah

teddyuna said... [MEJAH JAWAB]

erm.. ape kaitan burung tu mati dengan kamu perlu khawin? tak faham?

Yui_Wani said... [MEJAH JAWAB]

burung!

Yui_Wani said... [MEJAH JAWAB]

burung!

mia said... [MEJAH JAWAB]

memang patut kawen..bebaskan burungmu seperti burungmu itu...haipp!

Fontonk said... [MEJAH JAWAB]

tak boleh aku bayangkan burung menggelepar. sumpah lawak. haha

akuejulia said... [MEJAH JAWAB]

tersentuh nya baca kisah ni...hahaha

Ujang9897 said... [MEJAH JAWAB]

burung ibarat pelamin..eh btol ker..hee

saye kerink said... [MEJAH JAWAB]

Kalau fikir cara org baik, ohh ah?bela burung.. kawen.. apa kena mengena?

Kalau fikir cara org jahat sikit, ehemm.. macam maksudkan 'burung' tuh je. hahaha. yela. dia perlu kawen, so that dia boleh 'bebas'. hahaha

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...