Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Friday, October 29, 2010

Gua Nak Haramkan Main Ooosom

sumpah gua tak tahu apa itu ooosoom.. tau apa itu ooosoom?

bila kamu menang ooosoom kamu akan start dulu atau vise versa.. cara main ooosoom guna tangan.. argh.. tak reti nak terangkan apa benda ooosoom ni.. jadi paham-paham je la eh??

Bila berlaku situasi dimana gua kena bermain ooosoom gua agak malu nak cakap gua tak reti main ooosoom kepada orang yang ajak main tu. Jadi gua hanya follow the flow dan berpura-pura reti main..

yang gua tahu buat bentuk batu je.. asyik-asyik batu/buku lima.. dem.. seyes gua tak reti main ooosoom.. tak pernah terasa nak belajar main ooosoom.. entah kenapa time gua kecik budak-budak kampung macam gua tak pernah main ooosoom.

kawan-kawan gua cakap ooosoom ni mainan budak bandar.. gua budak kampung la sangat kan? har har har


Comments
59 Comments

59 comments:

alien said... [MEJAH JAWAB]

gua kampung men je ooosom ni hamzah..
lu duk ceruk gua mana neh
haha

LadyRye said... [MEJAH JAWAB]

aku kecik-kecik dulu maen masak-masak..

rasa hornyyy ja bila jadi mak, ada plak budak laki jadi ayah! wahahahah

eiffel said... [MEJAH JAWAB]

yeker???aku rasa smua org pun tahu apa itu ossom atau lat tali lat...

ko ni aku rasa bukan dok bwh tempurung lg da -.-"""""""""

aNiSa hANg tUaH said... [MEJAH JAWAB]

hahaha!
permainan senang jee

My Little Diary said... [MEJAH JAWAB]

hahaha.. ooossommm
mcm2 bentuk ada gunting, batu, air


even after all this time the sun never says to the earth ‘you owe me’
look what happens with a love like that. it lights the whole sky.

beautiful_rose said... [MEJAH JAWAB]

ooosoom itu sejenis kuih yang tak boleh di makan.gua yakin ini jawapan tepat gua.

azuin said... [MEJAH JAWAB]

hahahaa...
klakanya lau x pndai men oosom...
hehhe..jgn mare..
huhuhu...
x kan batu je kot? mana burung ngan air?
hehhehe

Zulfahmi Abidin said... [MEJAH JAWAB]

aku baru perasan yg ko nie tak normal sebenarnyer...^__^


Terkini: Perempuan Dan Tudung Saji

shima said... [MEJAH JAWAB]

haha.dah lame tak main oosoom oosooom nie.:)

OreO said... [MEJAH JAWAB]

isyarat ketam tuh..

har har har..

❤NazirahMoktar❤ said... [MEJAH JAWAB]

kalo kawan ko tunjuk tapak tgk, itu adelah air..kalo ko tunjuk batu kat die, maknenye ko kalah, batu masuk air..kalo kawan ko buat tgn bercium, itu burung..kalo ko tunjuk batu, ko menang..batu baling kat burung, burung mati..haha..kalo ko tunjuk air kat burung, ko kalah, burung minum air..haha

mia said... [MEJAH JAWAB]

tapi skrg da tahu kan?hohoo..selalu maen oossoom dgn ayah, tgk sape kene cuci kete..adoihh

gadis yang ingin kurus. said... [MEJAH JAWAB]

haha.
hebad aku lagi la.
aku pandai main.
wat burung. batu n air.
hahahaha.

airazulaikha said... [MEJAH JAWAB]

hahhaha..ko kan hamzah sebenarnya duk gua dulu2 kan..kahkahkah..
ko org zaman mesolitik gamaknya..kahkahkah

Ciklinn said... [MEJAH JAWAB]

oooooooooooooo sommmmm.... ko batu akak air.... ko kalahhh

PinQib said... [MEJAH JAWAB]

ak reti. master osom kott. meh belajar

Gayahspears said... [MEJAH JAWAB]

bukan budak2 skrg suke men ni ka??? huhu....

noor afzan said... [MEJAH JAWAB]

main oosom pun tak reti ke?
kesiaaannnn!!
haha!

Siti Mashitah Saidin said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha..aku pon x reti main gak!

Che Armster said... [MEJAH JAWAB]

aku pun sampai sekarang confuse ooo sooom tu yang mana satu.. burung-batu-air ke batu-gunting-kertas?

banyak kali dah kene gelak sebab salah sign

Latifah said... [MEJAH JAWAB]

oooo sommm...
hahah...
lama x main ooo som ni...
selalu nya main bila nak select sesuatu...

Cik Akma said... [MEJAH JAWAB]

ooosssooommm sgt lah senang!

star itu bintang said... [MEJAH JAWAB]

hamzah tak normal

hamzah tak normal

hamzah tak normal

Tipah said... [MEJAH JAWAB]

dulu gua belajar osom ada LIMA bentuk

gunting/batu/air/kertas/burung!

ooooooooossommm!! Yes Gua Menang!

MUAHAHA!

maisyara Pot! Pot! said... [MEJAH JAWAB]

kalau ko buat bntuk peace, itu gunting.

kalau ko buat bntuk tgn tbukak tu kertas/air.

kalau ko buat bntuk chop yg tgn tutup tu burung. ngeee^^

so, bentuk batu ko dah tau kn?

cara main dia....
batu lawan gunting, batu menang.

gunting lawan kertas, gunting menang.

batu lawan kertas, batu menang.

atau macam ni pun boleh...

air lawan burung, burung menang.

air lawan batu, air menang.

batu lawan burung, batu menang.


ngeee^^ agak complicated juga nak faham main ni macam mana. tipu la ko tak tau main ni macam mana....

erin azizan said... [MEJAH JAWAB]

bro..lu senaseb ngan gua ah..gua pon tak bape reti nak men bnda alah ni, dulu time kcik sllu gua pretend jerr.. gua lg prefer men lat tali lat,senang maen alih2 tgn xperlu pkr bnyk ..oossoom ni org2 yg super genius ja leh men, sebb dorg men laju tu yg buat gua cuak abess

aisHa 'S' said... [MEJAH JAWAB]

we..org korea pn men menda alah ni la..
ko ni dr Kutub mane smpi xtau pn menda oooosom ni..?
dlm cite2 korea pn diorang men oooosom...
Lap talilap laili lai tam plom..
muahahaha

Fina Fento said... [MEJAH JAWAB]

wuuu..kita serupa..ai pong tak reti men menatang oosom nih. waktu kecik2 takde la pulak tengok budak2 dok main oosom ni. aish.

yang benar,
orang kampung jugak

Pala Maldini said... [MEJAH JAWAB]

wey.. ooosom ni acar universal la.. even, negara barat pun main ooosom..

- aku suka buat batu jugak, ntah apahal.. aku tak sure

Cik. Bena said... [MEJAH JAWAB]

tu bentuk gunting laaaa~ meh2 blaja ngn aku . heheehhehe~

MushroomCute@Mariea said... [MEJAH JAWAB]

lat tali lat lali tamplom ko tahu main ke tak?

Yatre Hayati said... [MEJAH JAWAB]

kau tak main oosom?? kau membesar kat mana??? giler a..

al-lavendari said... [MEJAH JAWAB]

makin awak haramkan, makin ramai orang suka main nanti !

cik fiza said... [MEJAH JAWAB]

ko lahir di australia ker??? oosoom mainan kanak-kanak malaysia tau...

ika said... [MEJAH JAWAB]

pelik ! dalam banyak-banyak bende oosom gak x reti ?

adrinaqamarina said... [MEJAH JAWAB]

tu bentuk peace, tanda nak berdamai. hahha

maen3 je.

tu gunting la,,,,,,,,

aku tak reti maen ossom tapi tau la main,

Ery Farieha said... [MEJAH JAWAB]

grrrr..

budak bandar mana main oosoom?
hahahahah

aliesha kirana said... [MEJAH JAWAB]

jom kite main ho ho ho ho yeah!!! hahahaah..apekah aku merepek ni.. aaa nak stop la..eh apsal aku taip lagi...ok stop. titik.

lalink7 said... [MEJAH JAWAB]

jadi apekah motif sebenar disebalik osoom nie? hehehe..xphm kesudahannya..? macam tegantung..hohoh =p

Linglung said... [MEJAH JAWAB]

main ossom pun x reti?? sia2 hidup!

mr.panda said... [MEJAH JAWAB]

aku tau pe ossom tu..tp main xpenah menang..xtau cmne nk mnang..grr..reti main letak je,betu gunting n satu lgi pe ntah..

Yutaka Mushimura said... [MEJAH JAWAB]

tuh bentuk gunting..batu yang menang..gunting kalah...

MELAH said... [MEJAH JAWAB]

budak kampung aku pun tak main ooosoommmm

Azmi said... [MEJAH JAWAB]

macam pelik je simbol satu lagi tu...

K I E R A said... [MEJAH JAWAB]

Oosom paling senang der -.-

NOOR FATIN said... [MEJAH JAWAB]

blaja main oooosom sebelum terlambat. keh3

ana said... [MEJAH JAWAB]

cuba angkat kaki...sure menang slalu!

ann's amani said... [MEJAH JAWAB]

siot je main osooom. osomm termasuk dalam permainan tradisional eh XD

Farah Sygs said... [MEJAH JAWAB]

okie..realitinye ambe pon dop reti maenan ooos0m nie...

lambat loading kew???hapesal org len hokiey jew...ade mslh dlman kop...nnti ambe chek

syafiqah ezam shah said... [MEJAH JAWAB]

aiyooo!adik gua pun pandai main.har har..

Bukan Gadis Comel said... [MEJAH JAWAB]

osom tu lebeh kurang chess kan?

Myra Arshad (: said... [MEJAH JAWAB]

weehh ! aku pun tak reti maen kot.. aku pelik macam mane bila kita buat bentuk batu je , kalah. last2 bentuk yg aku sniri pun tk paham tu menang. hadoi. panas~ hehehe

Yot | is | Yati said... [MEJAH JAWAB]

burung gunting air batu

Onelove...Jambu merah warna said... [MEJAH JAWAB]

hahaha....
ingatkan gua jer x reti main tu..
batu lh, brung lah, air lah...

melle. said... [MEJAH JAWAB]

ye ke osom bandar?

♥CIK SHA♥ said... [MEJAH JAWAB]

main je lat tali lat tam plom..kan senang..har har har..

cik xxx said... [MEJAH JAWAB]

hi hamzah ian,

waaa

Stryder said... [MEJAH JAWAB]

hahaah~~ lawa giler kau lukis..isyarat batu ker pe y sowg tu..??kahkahkah..2 bijik lak tu..hahaha~~!!! nsaib baik xplus jari 1 lagi..kahkahkahkah~~

Al said... [MEJAH JAWAB]

entri ko ni bg aku idea wat entri br
tq bro
pinjam gmbr skali

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...