Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Monday, November 8, 2010

Budak Tabligh Boleh Menerajui Negara

Gua terus terang cakap gua bukan suka sangat budak tabligh ni..

Bukan tak suka semua tapi setengah-setengah mereka je lah.. Keh keh keh.. Gua tahu ada yang memang baik dengan gua.. Tapi..

argh..

Biasanya budak tabligh ni akan rekrut budak-budak baru masuk kem apa ntah.. Dan masa gua junior dulu-dulu gua pernah pergi kem ni.. Dan memang kem ni best, ajar gua semayang, akidah, kenal tuhan..

tapi yang tak best adalah cara mereka tarik kita masuk kem ni.. Argh.. Tak reti gua nak cerita macam mana tapi tiap kali budak tabligh datang hostel ni gua mesti kunci bilik.. Bukan saje taknak dengar ceramah, tapi cara mereka ceramah tu memang tak senangkan hati gua..

apesal gua cerita pasal budak tabligh ni?

gua baru je kena ceramah semalam..
Comments
50 Comments

50 comments:

cikmimmie said... [MEJAH JAWAB]

ko ceramah la kat dorang balik..tak pun..ko suh dorang baca blog nie..tgk apa kata dorang..hehe


aku pun tak suka bdk tablight..oppsss....

shima said... [MEJAH JAWAB]

hamzah ian!kite serupa.tak berape minat ngan budak tabligh.rase macam aku hina sangat je kalu dowang nie tgk aku.huwaaaaa

Sky0ne said... [MEJAH JAWAB]

hahaha teringat zaman belajar dulu...dgr je bunyik bagi salam, terus sunyi sepi dalam bilik..

main red alert dum dam dum dam pun boleh slowkan speaker...hihi

fRaMe+LenSeS said... [MEJAH JAWAB]

hihihi.. zaman saya dulu paling takut ng geng ni.. pantang depa mai.. dok men bola leh lari balik umah.. yang besh ny.. pas depa blah.. smbg balik men bola.
;)

platipus said... [MEJAH JAWAB]

pdan muka

suffer8zine said... [MEJAH JAWAB]

den kalau balik kampung mmg jumpa la budak2 tabligh ni, heheh

Terkini : Pemandu Bas Dirotan

cik fiza said... [MEJAH JAWAB]

dorg kna gunakan cara yg lebih sesuai supaya org x rasa x selesa...

ana said... [MEJAH JAWAB]

niat baik...tp kadang2 pendekatan tu x sesuai, tambahan approach group yg kurang minat bab2 agama nie.

MyZone~theUn4given said... [MEJAH JAWAB]

hihihi..bagusla tu..:)

mcjust.lol said... [MEJAH JAWAB]

dorang ceramah dari bilik ke bilik ke?

ika said... [MEJAH JAWAB]

kadang-kadang , ape kite buat sume salah . diaorang je betul . opss !

aku nabihahaha:) said... [MEJAH JAWAB]

haaha..oke la tu..mcm2 cara gi kot nak blajar agama...takpayah dari tablik pon takpa

chentaMAYA said... [MEJAH JAWAB]

hahaha! xsempat kunci pintu ke der? kakah!

airazulaikha said... [MEJAH JAWAB]

kau xsuka sebab ko terasa kan kan kan...hahahha
kantoooiii... :P

airazulaikha said... [MEJAH JAWAB]

kau xsuka sebab ko terasa kan kan kan...hahahha
kantoooiii... :P

mohamadkholid said... [MEJAH JAWAB]

dongar je lah jang...

Azman Hui Hui said... [MEJAH JAWAB]

Niat btul..cara dakwah dengan bijaksana.. barulah berkesan

Rozita said... [MEJAH JAWAB]

1st ke ni?

Rozita said... [MEJAH JAWAB]

tolak lah ajakan mereka dgn cara terbaik..

honey amour said... [MEJAH JAWAB]

bagi nama dan no henpon budak tabligh tu,kang nanti aku kol ceramah diorang lak..aku side ko ni hamzah ...

Pala Maldini said... [MEJAH JAWAB]

emak aku pesan... "Rul, nko jangan pandai2 nak join geng2 tabligh tu"

oleh itu, aku pun jadi lah anak yang menurut perintah..

eiffel said... [MEJAH JAWAB]

aku rasa dorg kne bajar la cmne nk comunication skill + psycho...

bukan takat kuat agama jerk..tp hubungan sesama manusia..apa, ingt klo tgi sgt ilmu agama tuh tp smua org xsenang...sbb mempersendakna org/mgkin mgaibkan org..pown xbole gk kn!!


cis..mencik plak aku dgr!!!!

kembatolo™ said... [MEJAH JAWAB]

ko kunci pakai selak ke mangga?
hahaha

..d.unicx.. said... [MEJAH JAWAB]

tak kenal sangat ngan budak tabligh jadi suke pun idak, tak suka pun tidak jugak
hahaha

Umie Nadhirah said... [MEJAH JAWAB]

Memang patut pun kene ceramah..

eh,banner gua bila lu nak letak?HAHA

Puteri Iqa Izyan said... [MEJAH JAWAB]

gua cilok banner lu :D

noor afzan said... [MEJAH JAWAB]

cara dorang yang macam mana yang tak best tu...
cite la sikit bro.
ini cite tergantung je.
tka puas hati la camni.

.s.o.f.i.a. said... [MEJAH JAWAB]

budak tabligh suka gua......... caner kira tu....??

norfaridahanum said... [MEJAH JAWAB]

setuju

Shahrul Shaharuddin said... [MEJAH JAWAB]

Salam,

Aku ada jugak kenal2 ngan budak tabligh kat area Shah Alam, danmereka juga pelajar2 dari UiTM. Aku pernah bercerita dengan dorang, dan nice lah, sebab dorang mengajak kepada kebaikkan.

Dan, aku jugak pernah disapa oleh golongan tabligh (lebih tua dan bukan pelajar) dan mereka bagi aku totally annoying sebab:-

1)Communication fail, Aku tahu, mereka adalah golongan yang baik2, but please be respect other people. Adakah mereka berpandangan jika aku tak ikut mereka, aku berdosa besar? Aku tanye ko la kan, ade lam kitab cakap cam tu? xde kan?

2) Pandangan mata yang "tajam":
Mungkin mereka "ada ilmu", tapi tak perlu nak menajamkan pandangan dalam mata insan lain. Itu xda etika. berdakwah kne la dengan caranya, saiko error tol!

tu je lah nak kongsi.. thanks for the post! =)

cik @!en said... [MEJAH JAWAB]

haha.. kena ceramah ke?
alhamdulillah.. moga insaf la nti.. ekekeke..


apepun.. apa yg baik amik.. yg tak baik. buang.. hehe ^__^

si gadis selesa said... [MEJAH JAWAB]

buat relex jelah kan.

miss lolly a.k.a luvfareda said... [MEJAH JAWAB]

ko ceramah kat die, jgn kena carut sudah.


meh j0in c0ntets meh =)

J@J@ / Bini The Rock said... [MEJAH JAWAB]

aku kekadang pelik gak..klu pelajar tu aku tak heran sgt..

tu..tu..dah ada anak is3 kat rmh leh plk tgl smpi 40hari ek?? camana hah?

Sumijelly said... [MEJAH JAWAB]

hamzah tabligh..........???????
arghhhhhhh.........

Sumijelly.com

gadisBunga said... [MEJAH JAWAB]

ayahanda GB join tabligh masa dia belajar kat luar negara dulu. katanya sebagai pembenteng diri sebab dugaan kat sana sgt laaa besar!

Ain Atika Zailani said... [MEJAH JAWAB]

huhu..jangan la takut sangat dengan orang tabligh tu.. dia tak gigit kau punn...kah3..

*cimOt* said... [MEJAH JAWAB]

weyh..aku ader jumper kwn ko!!

http://akupunyepasalaaa.blogspot.com/2010/11/momo.html

~fisha~ said... [MEJAH JAWAB]

dop tahu nok komeng mende... tak dop kawan tabkigh..hii.:
uu..saje jalan2..

~fisha~ said... [MEJAH JAWAB]

dop tahu nok komeng mende... tak dop kawan tabkigh..hii.:
uu..saje jalan2..

hubby honeyamour said... [MEJAH JAWAB]

bkn sini je.. kat oversea pun belambak bebudak tabligh ni.. gua pernah gak kena ceramah kat bilik hostel.. gua masa tu pakai suar bermuda je.. tak pakai baju.. rantai, gelang, cincin penuh.. rambut kaler perang.. dlm bilik berasap.. ade gambar pompuan, poster hantu.. dorang ceramah depan pintu.. apepon prinsip gua, kalau niat dorang baik, gua terima je la.. masuk kanan keluar kiri.. ckp lebih2, kaki masuk mulut.. dah tu, hamzah.. lu insap la kena ceramah? gua tak.. wahahahaha!! grr..

Azrul Hisham said... [MEJAH JAWAB]

zaman u dulu kalau geng2 ni ketuk pintu bagi salam memang menyorok la...kalau yg bukak pintu bilik tu memang sure la kena dengar ceramah 10-15minit...ok apa dengar ceramah.. hehe

merahitujambu said... [MEJAH JAWAB]

ahahaha...amik kau..cermah berdaftar x

Bijen M. said... [MEJAH JAWAB]

Ha ha ha.
Apa lu dapat pergi kem dia orang?
Lepas ni lu patut pergi kem dia orang lagi lepas tu ajar dia orang cara-cara berdakwah dengan betul dan juga cara-cara menerajui negara.

*Kalau budak tabligh ketuk pintu ajak lu pergi tengok wayang lu mesti suka kan?

Syima Syaz said... [MEJAH JAWAB]

aritu tabligh datang rumah tanya ada lelaki tak kat rumah utk di tabligh kan

aku jawap dengan penuh sopan sambil cover baju yang ketat 'Takde lah abang2 sekelian... mereka semua sedang berjemaah di surau kerana azan maghrib kan sudah memanggil?'

Ok tak?

J. Abdullah said... [MEJAH JAWAB]

ayah gua tabligh tau dulu. tapi takde sape orang dalam rumah nak dengar ceramah dia.

Stryder said... [MEJAH JAWAB]

mejah kene ceramah..??hahaha~~~ panas j tinge kan coz terasa...harap luu insaf bhai..huaaahahaha~~~

YOUsoF said... [MEJAH JAWAB]

Samalah aku penah kena ceramah gak, tapi dia ajk jemaah maghrib sekali jela kat surau.. bagus gak sebab dia tak sempat ajak join kem tu ;DD

muhammad safarin said... [MEJAH JAWAB]

masa blaja dulu siap ada yang menyorok terjun tingkap hostel lagi. hahaha

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

aku dh join kem tabligh tu lepas kena pujuk. dorang sume tinggalkan aku sorang-sorang sebab dapat keje kompeni gaji lebat lepas tu, dangggg!!!!

skang mesti dorang dah x jadi tabligh lagik dah dapat gaji lebat kat kompeni omputeh lar katakan. aku tukar name aku balik jadi ravidass, huhuuuuuuuuuuu naya aku.........

- ravidass

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...