Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Friday, December 3, 2010

Bahagiakah Kahwin Awal

Rakan-rakan yang dikasihi sekalian.. Semalam malam jumaat dan hari ni hari jumaat.. Semalam gua tengok TV9 program Semanis Kurma.. Topik yang dibincangkan cukup hebat.. Bahagiakah Kahwin Awal.

Klik sini kalau Nak tambang murah pergi New Zealand!

erm..

Gua teringat kawan gua bernama John (bukan nama sebenar sangat).. Beliau ada kekasih.. mereka sama umur dengan gua di kolej.. Dan mereka berdua plan nak kahwin.. Nak kahwin ketika belajar ataupun kahwin awal..

okeh, maybe cerita gua ni bosan tapi lu semua sila baca kejap.. dah nak sampai klimaks dah.. gua citer pendek je ni..

dan mak bapak kepada John dan kekasih beliau tak setuju.. ye lah, muda-muda kerja pun takde kahwin jadah apa kan? Jadi John dan aweknya buat benda bangang.. Korang pikir tak apa gua pikir sekarang?

Yup.. memang betul apa korang pikir tu (*gua bajet korang pikir)

mereka melakukan hubungan luar nikah.. atau bahasa kasarnya seks.

So apa kaitan antara Semanis Kurma dengan cerita kawan gua bernama John? Mengikut apa yang gua tengok semalam ada banyak kaitannya..

Mengikut ustazah dalam rancangan tersebut, kalau terjadi perkara sebegini iaitu anak-anak mahu kahwin awal maka tindakan yang perlu dilakukan adalah berbincang dengan cara berhemah.. Ya gua tahu gua bukan pakar dalam hal ni.. Begitu juga lu semua gua pasti bukan pakar sangat dalam hal ni..

Sebab itu kalau lu sebagai ibu bapa harus cuba dengar apa anak katakan.. jangan cepat marah-marah tak tentu pasal.. Dan lu sebagai anak haruslah respek mak ayah lu.. Dan kalau mak ayah tak reti dan berbincang dengan cara berhemah maka rujuk lah pakar-pakar.. tanya pakar kaunseling atau orang-orang yang lebih tahu..

see? korang dapat tangkap tak kaitan antara Semanis Kurma dengan John?

erm.. gua pun tak pasti apesal gua cerita pasal ni.. argh..

ni kiranya first ceramah la kan.. ke bukan?
Comments
132 Comments

132 comments:

cik tipikal said... [MEJAH JAWAB]

ho yeah. asal lah mak aku tak bagi aku kahwin... dia kahwin umur 19 kot.. aku nak kahwin tak boleh pulak.

nizamsani said... [MEJAH JAWAB]

owh.tak pernah tengok rancangan semanis kurma ni.

alien said... [MEJAH JAWAB]

dah na kawin ke hamzah~
bagus la

ALYN_C3N1 said... [MEJAH JAWAB]

ada kaitanya....bgus2 n3 kali nie..;)

Puteri Iqa Izyan said... [MEJAH JAWAB]

mak aku pesan :

kalu rase nk malas blajo, nikoh!

ades.nsb baik aku ade mood nk bljr lagi.

kalau kawen? errr..6 taon lagi aku jemput ye.. haha

ciK mOt ©™ said... [MEJAH JAWAB]

hahaha....aku pun kawin awal gak...
umur 11 tahun...awalkan..sila ngaku...

h a n i e said... [MEJAH JAWAB]

jadi..ko nak kawen muda tak? hahaha


Semanis Kurma tu mmg bagus..byk hal boleh tahu,,

NaNaRuZaNa said... [MEJAH JAWAB]

kawen kan je...tanye berape mampu..kalo takat mampu byr mas kawen je..xpyh la wat majlis pape..pastu pas kawen..sendre mau ingat la...

Biela Sapine said... [MEJAH JAWAB]

beshh kahwin awal.. hiks

masturah idrus said... [MEJAH JAWAB]

aku tak reti nak cakap kat parents aku pasal2 bnde2 camni.. aku nak tulis surat je lah... hehe

oh farah said... [MEJAH JAWAB]

atromen kawin dengan sapa a?

cik fiza said... [MEJAH JAWAB]

*clap* *clap*
tahniah2.. ceramah agama di pagi jumaat.. syabas2..

mimizuzuhaha said... [MEJAH JAWAB]

aku pun ada tengok semalam

Iena said... [MEJAH JAWAB]

best aper kawen awal...
hehehhee...

.:: dieylah :: said... [MEJAH JAWAB]

seks tu jalan singkat kot bg diaorg...

Cik Mus said... [MEJAH JAWAB]

ya2, nampak kaitan dgn john. Wah, entri ilmiah kali ini !

makdara TERdiva said... [MEJAH JAWAB]

ku bahagia :D
umur 22 dah kawin..skrg umur anak dah 10, 8 dan yg kecik punnnn dah 7 thn..dah x yah pening2 nak bangun tengah2 mlm nak menyusukan anak..tp sekarang peninglah! sbb bila anak dah semakin besar, kehendak pun besar..pitam!

Cik Mus said... [MEJAH JAWAB]

ya2, nampak kaitan dgn john. Wah, entri ilmiah kali ini !

athiea said... [MEJAH JAWAB]

gua rse lu dah matang kot hmzah..haahha

gua pun tgk smalam..
lu gua tahu lu tgk..
gua hai2 kat smanis kurma tu.hahahaha

Keyn said... [MEJAH JAWAB]

best!follow u :)

CouLeur de Chiqu3 said... [MEJAH JAWAB]

ahahha..soalan tu sgt subjectifiv..tp aku ader pndangn aku sndri..klo nk kahwin berlandaskan nafsu,lupakan je baiii...tu yg xkekal lama,

kalo kedua psgn dan sepakat nk berkahwain muda bukan atas nafsu..tahu hala tuju hidup berdua..silakan lah

aku tgk ni sbb sepupu aku dua2 kapel ni lom abis study lg dah kawen nk kawen bila ditnya...mana dpt duit..?
dua2 ikat perot untuk saving,guna duit scholar skit..keja partime skit..selama yg dijnjikan shngga capai target kewangan berdua,dorg kawen...skng dh sthn lebih dah

kesepakatan ngn family pon kene ada jugak,klo muda..otak dah cam org dewasa..tahu tnggungjawap insyallah
bila dah kawen tggung jwb suami isteri untk mensejahterkan "kerajann" mereka sendri...
ikot lndasan keluarga sakinah..insyallah xkemana..yang xde landasan ..tu yg boleh jd duda janda awl tu

cik hani said... [MEJAH JAWAB]

adala sikit2 ceramah..tapi sy setuju ek dengan kamu..betul ape yang kamu ckp 2..saling hormat menghormati..jangan ayik nk marah xtentu pasal..mesti ada sebab kenapa ank buat mcm 2..
hehe. emo plak kan? :D

♥CIK SHA♥ said... [MEJAH JAWAB]

pergghhh..lepas ni ko boleh jadi motivator la mezah..hak3..

tapi memang btul pun..ada baiknye kahwin muda ni..boleh elakkan maksiat..tapi ade jugak keburukannye..kalau tak pandai handle tak sampai ke mana jugak..usia perkahwinan tu kompom pendek je..


kahwin ni tanggungjawab die besar sebab itu amanah Allah..Kahwin bukan untuk seks je tahu..

aku pulak yg bagi ceramah kat sini..haha..sekian wassalam..

mr.syazwan said... [MEJAH JAWAB]

wa masih blur apa nak disampaikan sbny

hahaha

ini cerita kawan lu John ke lu sbnye haaa???

haha

Shaofie said... [MEJAH JAWAB]

bahagia kahwin awal jika ada cinta diantara pasangan. tapi kdg2 cinta juga bleh berputik selepas kahwin. macam cinta adamaya. haaa..

jom join contest incik oltromen. contest dkt blog saye.

ateyn said... [MEJAH JAWAB]

lu punye cite penah ke ade kne ngene?

ely bujosh said... [MEJAH JAWAB]

perkahwinan itu satu "perjudian".korang bahagia atau tak itu selps bkahwin baru korang tahu. nak bahagia,kena la take risk,"perjudikan" hidup korang...bagi sy,kalau da jdh,da smpai seru,kawin je la..kalau da gatl sgt pun wajib kawin..hehehe..my parents kawin awl,dpt cucu muda2 and alhmdllah bahagia smpai ke hari ini. =)

iera said... [MEJAH JAWAB]

saye faham ape yg awk cube smpaikan..betul tu,gelaja sosial skrg ni makin buruk n lu sendiri pun nk kawin awl ke?hehehhe

buDAK keCIK said... [MEJAH JAWAB]

sbb tu la dorang nak kawen awal.takut trjadi bnda alah tu laa...
mmg tindakan yg paling bangang tuh~!

Natasha said... [MEJAH JAWAB]

nak hadiah lumayan?????


http://natasha1987.blogspot.com/2010/12/hrefhttpwww.html

sue. said... [MEJAH JAWAB]

hamzah ian orang gila! haha

★IeRaAmier★ said... [MEJAH JAWAB]

ea..ea... dapat tangkap dah..
kisah semanis kurma n John...
ngee~

tapi betOl la..
zaman skunk parents kena bersikap terbuka dah sal soal kawen awal nie..
coz macam2 dah jadi.. dulu n skunk jauh bezanya..^^

i am S!L4H.. said... [MEJAH JAWAB]

slm..nk tnye blog ni cbox x?sy x jmp...emm psl nuffnang tu,btol ke blog ni x pnah dpt be??plik je...

shatooman said... [MEJAH JAWAB]

wahh..lu pon dah pandai bagi ceramah ekk..syabas..ingatkan lu cuma pandai mencarut, meroyan je..ahahahaha~

MushroomCute@Mariea said... [MEJAH JAWAB]

Kawen lambat pon lom tentu bahagia...

Fyka said... [MEJAH JAWAB]

ya nampak kaitan..setuju ngan ape yg semanis kurma katakan..

DyaMohd said... [MEJAH JAWAB]

bagi aku tak kisah la kawen muda or dah berumur kit. tapi kalo kawen muda ni,biarlah dah betul2 sedia dari smua aspek.jgn sebab nak tuutt je ko nk kawen.kalo sebab tuuut je,kang betambah lak lah statistik penceraian kat pejabat agama nuuuu

M a W a D D a H said... [MEJAH JAWAB]

bagus dgr ceramah dari hamzah ian skali skale...

xde la asyik bace mende mengarut je...hehehe

fatin hanani said... [MEJAH JAWAB]

ceramh yg sgt bgus :D
dan sbgai seorg kwn..
anda pun blh mmbrikan nasiht :)

za petrelli said... [MEJAH JAWAB]

bile ustaz hamzah berceramah..sume jadi kaku

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said... [MEJAH JAWAB]

bagus2..
ade gaye la awk jd ustaz, hamzah..
haha..

pape pon..ade +ve n -ve kawen awl..
btol x?btol x???

hehe

ajelan said... [MEJAH JAWAB]

setuju2..
sape nak kawin klik sini or call saya
tenkiu

zarifahmr said... [MEJAH JAWAB]

woow hamjah layan semanis kurma ;)

em rancangan ni memang bagus sebab banyak input. untuk yang kawen je lah, yang nak kawen pom boleyy

nak kawen awal gak lah. lalala

ifah said... [MEJAH JAWAB]

bukan apa mak bapak tak bagi

nanti susu anak la pampers la baju la semua mintak duit kat mak bapak. erggg nak tanggung kau sorng pun jenuh. huhuh

suffer8zine said... [MEJAH JAWAB]

den dah lama dah kawin

Terkini : Orang Utan Paling Gemuk

mia said... [MEJAH JAWAB]

terbaek majah..

ni pon antara sbb knape budak3 buat hubungan haram..sbb mak apak tak kasi kawen awal..

but mgkin ibu ayah pk laen, anak3 pk laen..betol la kate ceramah tu..bincang cara berhemah..

tetiba rase nk kawen pulak..grrrr

Sumijelly said... [MEJAH JAWAB]

memang tak silap masuk blog kan?? ni macam blog kaunseling la....

Sumijelly.com

Dyna Yvonne said... [MEJAH JAWAB]

nak kawen kne bsedia.bukan men kawen jek.kawen awal xsalah cume bersedia ke ngn tanggungjawab pas kawen tu.

ainakhani said... [MEJAH JAWAB]

aku ingat diorg kahwin lari.
haha xD

HonEyBuNNy said... [MEJAH JAWAB]

alooo...jrg tgk semanis kurma...nak tgk la..heheh

rossoneri said... [MEJAH JAWAB]

ada ramai kwn yg kawin lepas spm, mungkin parents dorang pun takut jadi benda macam ni...dah anak nak kawin,parents bagi je ler..skrg ni ada yg dah ada 2 orang anak..tp tu lah,punca penceraian kat malaysia ni byk terjadi kat pasangan kahwin awal nih..harap2 dorang kekal lah..

ika said... [MEJAH JAWAB]

mungkin program semanis kurma ni kene wujudkan lebih awal . so , John dgn awek die dpt pikir dulu . en ?

Ain Zulaikha said... [MEJAH JAWAB]

ngiahahahaha, kadang2 ibu bapa kena faham jugak situasi anak mereka. klau dah tak tahan nak kahwin lebih baik ibu bapa bagi je anak mereka kahwin dengan cara kahwin gantung.. kadang2 ibu bapa nak anak diorang kahwin kenduri besar2.. uishh..

itulah pendapat gua. hahahhahahaha

cik qiqilala said... [MEJAH JAWAB]

bagus. hari ni hari jumaat. post/entry yg baik. hehehehe. no lucah lucah.

The Nurul said... [MEJAH JAWAB]

bila la mak aku nak tanya aku dah ada calon ke belum. dia tak risau ke anak dara dia blum kawin ni. haih

Sephi Sephia said... [MEJAH JAWAB]

Salam

Ya, kahwin awal juga punya risiko, jika tidak kerana ibu bapa sendiri, adalah diri pasangan itu.

Ah, baiknya hindari diri dari bermain api cinta dan belajar lagi jika fikir sudah mahu bercinta dan nikah.

chew champ said... [MEJAH JAWAB]

betul tu.
mak ayah jgn cepat melatah.
anak-anak jangan buat benda terburu-buru.
semanis kurma memang best. :)

syafiqah ezam shah said... [MEJAH JAWAB]

huyoohhhh..

cikpia said... [MEJAH JAWAB]

ada kah ko cuba bagi hint kat mak ko supaya benarkan ko kawen awai....???

Ery Farieha said... [MEJAH JAWAB]

erkk sampai cenggitu ek.

hhuhuh..

aku kalo ckp psl kawen habes laaa... 1 rumah tunggang terbalek gelakkan aku

=_________=

Cik Gallus Gallus said... [MEJAH JAWAB]

dia kate kawin awal berkat..
tapi kalau kawin awl lepas kawin hancuss tak gune gak..alasannye tak cukup mengenali antare satu same lain..kalau mcm tu baik tak yah kawin awl2

Siti Mashitah Saidin said... [MEJAH JAWAB]

gua mmg cita2 nak kawen awal.. hahahahah~!

yanshumill said... [MEJAH JAWAB]

yan tgk gk smlam . tak sgke ade ringkasan cite hr ni .. huhuh ..

Hunny said... [MEJAH JAWAB]

Teruskan tulis entri ilmiah macam ni.. Besar ganjaran awak..:)sebab ramai yang baca..:)

a n a s t a s y e a said... [MEJAH JAWAB]

Bagus lah Hamzah wat entry nie :)

beautiful_rose said... [MEJAH JAWAB]

pihak ibu bapa dan pihak anak harus berbincang secara berhemah.jika da penolakkan dari ibu bapa,tanyakan sebabnya.dan pihak ibu bapa harus terangkan sebabnya dan menolak secara baik.




heh! lu dah sedia nak kahwin ke mezah? esok gua hantar pinangan.....hiahahhaha =p

AngahSayang2314 said... [MEJAH JAWAB]

hehehe bagus2 tapi angah pun kawen awal mungkin jodoh dah tibaaaa

AyuE SurihanyOt said... [MEJAH JAWAB]

bagus la kalau lu dah sedar..lu tu kawen cepat2 sket..jangan lupa jemput gua..

adrinaqamarina said... [MEJAH JAWAB]

betul la fes ceramah.

cayalah ko faiz! eh hamzah.

senior3 aku kat sini pon, ramai je adh kawen, so far dah ada 10 lebey pasangan yang dah kawen.

siap tour europe bawak anak, pegi buat umrah bawak anak.

kalau pasangan tu ada agama, mak ayah takkan takut nak lepaskan diorang kawen awal. ag satu, diorang tau apa yang patut dan tak patut

Yui_Wani said... [MEJAH JAWAB]

o.o Lain macam jer entri hari ni...hamzaah nak kawen ke? xD

mofaizmz said... [MEJAH JAWAB]

huiih... senang2 je nk kawen.. igt senang ke.. igt kawen tu mcm makan biskut?

besar tanggungjawab tu.. kawen bukan berdiri atas nama seks semata2..

aku bukan la baik sangat.. nakal la jugak.. tapi tak la cetek akal dan cetek agama.. mak bapak yang kasi anak kawen awal sedangkan anak belum bersedia bagi aku xlebih daripada melepaskn tanggungjawab..

ada antara yang dah kawen ni still mak bapak yang sara.. pikir la..

especially lelaki, besar tanggungjawab tu.. bila isteri membuat dosa, dan suami tidak memperbetulkannya maka suami secara tak langsung turut sama berkongsi dosa tersebut.betulkan aku kalau aku salah..

tanggungjawab ibubapa ke atas anak perempuan gugur kepada si suami apabila anak perempuan tersebut berkahwin.

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... [MEJAH JAWAB]

ala kawen awal dapat ape je..
nnti org len sebuk masuk u dia sebuk jage anak..
ergh ! !

ayu toink2 said... [MEJAH JAWAB]

kenape kalo xsambung blaja mak bapak bagi jer kawen awal tapi kalo ngah belajar sumpah kene abes blaja dulu..padahal rmai yang blaja tinggi bile kawen jadi suri rumah..huhu

Rowena Chasez said... [MEJAH JAWAB]

aku pon nak kawen awal jugak!
kawen jum!

Fahim 'n Alin said... [MEJAH JAWAB]

lu kasi ceramah woi









lu kasi ceramah woi! hehe

Ayen Giggs said... [MEJAH JAWAB]

Kurma tu memanglaa dah manis tapi klu kawen awal belum tentu lagi manisnya......huhu.

JuanYuan said... [MEJAH JAWAB]

1st time entry lu sgt berguna..

bagos2..

tia said... [MEJAH JAWAB]

mcm da lme tak dtg blog neh, eh? hamzah ke neh? ke lu upah org buat entri ntok lu?

hamzahhhhh ??


oke. tak kesah la sape pon. hamzah ke paih ke.
cousin aku kt 'KAMPUNG' (ko tau kan kg aku ktne?) benti skola sbb nak kawen. dem! jeles aku. tapi bodo ah dorang, hidop mak bapak tanggong!

Lya Colours said... [MEJAH JAWAB]

ko nak kawen kan hamjah??
ko saje le tuh bg hint2
hahahaha

wunny said... [MEJAH JAWAB]

ahaa tengok gak smalam. tajuk best sbb tu tengok. haha
xD

echah mashuri said... [MEJAH JAWAB]

seronok kot khawin awl..boleh main bby,

maiMOONyet said... [MEJAH JAWAB]

aku kalau rajin sekarang ni, mungkin dah kawen kot xD

L.O.V.E hUnTeR said... [MEJAH JAWAB]

Alhamdulillah.tobat da bdk sorg ni.. lama xjenguk..hehehe

Ain Atika Zailani said... [MEJAH JAWAB]

heeee...macam x ready nak kawen awal..lu la kawen hamzah.

Kasih nur azie said... [MEJAH JAWAB]

hamijah. pemikiran ko. boleh tahan. tahniah

Amanina Sofea said... [MEJAH JAWAB]

best oo kwen muda nie...
gua pun ade trpk nk kwen lari dgn pkwe gua..hahahah
tp ktorg xhbis bljr g..

fendidahada said... [MEJAH JAWAB]

gua tak cukup duit nak g thailand kawin awal la...hahha

tim said... [MEJAH JAWAB]

kawan aku kawen masa umur 15 tahun.
dah ada 3 orang anak sekarang.
harap2 dia tengok semanis kurma tu.

hiro said... [MEJAH JAWAB]

kwen kt siam la kalu nak murah.

+d.O.Y.A.h+ said... [MEJAH JAWAB]

nk kawinnn~ :P

LadyRye said... [MEJAH JAWAB]

kawen awal kalau dah sedia mentally physically tak pa

tapi kalau kawen semata-mata tak tahan nafsu tapi, makan tedarah pun mak ayah kena tanggung lagi mau mintak lempang

yang ramai2 gedik nak menikah awai tu

cuba pi belajaq balik hukum nikah

yang macam mana di wajibkan kawen
yang macam mana di haruskan kawen
yang macam mana di haramkan kawen

tak salah mak bapak marah anak menikah awai kalau semata-mata dia menikah sebab tak tahan nafsu sex

kalau anak tu ada akai, mak pak dia bela elok, anak tak berani buat perangai..

sorry..call me conservative..am a mum!

wannurfazrini said... [MEJAH JAWAB]

gua tgk ! gua pun rasa nak kawen awal dgn hamzah ! hahahha

roq said... [MEJAH JAWAB]

ko kalo bercerite je mesti ntah kemane-mane ntah point dier lari.....hahaha....tapi aku still bace sampai habes gak....sigh~

Afiefah Safieni said... [MEJAH JAWAB]

hamzah jom kawin..!!

Afiefah Safieni said... [MEJAH JAWAB]

hamzah jom kawin..!!

Semarak Api said... [MEJAH JAWAB]

mak ayh hlg xleh jd alsn la tuk buat zina tuh.bcnta zmn blaja blum tntu ade pghujung.baek blaja smp abeh dlu hmzah! *eh..ttb bg nsht kt ko plak.ahah!

FarhanaFabulous said... [MEJAH JAWAB]

emm banyak dugaan kawen awal ni..tapi jgn la sampai buat kje tak senonoh kan..

diana said... [MEJAH JAWAB]

seronok woo kawen...

I*K*T*I*R*A*F said... [MEJAH JAWAB]

jap nak chek balik kot kot silap masok blog

:P

eiela said... [MEJAH JAWAB]

boleh kahwin muda tapi kalau yang belanja pun PAMA bagi jugak toksah mengada-ngada nak kahwin, nak bagi anak orang makan apa. Kahwin bukannya senang, tggungjawabnya berat. Jangan ikutkan hati sangat nanti binasa.

Latest Entri :
Senyum Itu Sedekah
Bila Si Dia Bertanya

mie said... [MEJAH JAWAB]

gue makin konfius..
hheeee

sya hassan said... [MEJAH JAWAB]

eh2.. ko tgk semanis kurma??
jarang2 oo org mude tgk smnis kurma.. Jantan plk 2.. hoho~~

Cik SHiNJU said... [MEJAH JAWAB]

Cheh...buat 'taik' atas alasan mak bapak x kasi kawen? kuang ajau punye anak..Itu balasan pd jasa mak bapak??
Hah?? Itu ker??!



haaa...kan aku dah hangin..

NOOR FATIN said... [MEJAH JAWAB]

elok jugak kawin awal. utk elak maksiat..


pkwe aku smbung deg 2tahun lagi. adess, tapi bukannya lesen utk menghalalkan maksiat. haha

doakan kami cpt kwin..weeee

meself,Ms Fint said... [MEJAH JAWAB]

bolehlah kira ceramah pertama... :p

gua nk tampal link lu kat page gua. boleh? tak boleh pun dah buat dah..

♥Ismi Huda♥ said... [MEJAH JAWAB]

john kena jd tetamu jemputan program semanis kurma tu.. erkkk? yelah bg pengajaran sama muda-mudi yg suka bertindak di luar batasan.. huhu..

Hidemichi said... [MEJAH JAWAB]

teringat gua masa kat dewan makan di UiTM Permatang Pasir dulu gua pasang telinga member sebelah sembang "Aku kalau kawin nak *tooot je!" gua sengeh kecil.

Faezah Hannah Al Baj said... [MEJAH JAWAB]

sungguh..penulesan yang agak matang..heh (^_^)"

hanisah said... [MEJAH JAWAB]

kawen awal boleh..kalau mampu,xpelaa.xmampu,nganga jela jwpnye.kn2?

zirconia said... [MEJAH JAWAB]

adeh singkatnya pemikiran. ko jangan wat ye hamzah.

=o) said... [MEJAH JAWAB]

biasa ni biasa. ntah tetibe jer geli konek baca entry ni.. mama gua nak kawen.. tp bak kata akak geli kalo takder mesin taip tulis tangan pom buleh

=o) said... [MEJAH JAWAB]

biasa ni biasa. ntah tetibe jer geli konek baca entry ni.. mama gua nak kawen.. tp bak kata akak geli kalo takder mesin taip tulis tangan pom buleh

dira aziz said... [MEJAH JAWAB]

heheheheeheh bagos jom la kawennn awal sume dengan cara berbincang secara berhemahhh

Coco said... [MEJAH JAWAB]

bila parents kawen awal, dorg xkn bg ank kawen awal. tp kalau parents kawen lambat, dorg akan sruh anak kawen awal.

Nur Areefah said... [MEJAH JAWAB]

if pk senang, senang ah..if pk susah susah laa..

farahmoque said... [MEJAH JAWAB]

both side kena duduk sama2 cakap psl ni secara tenang.ade kebaikan dan keburukan.keburukan bukan tak bole dielak..kebaikan bukan tak boleh ditambah:)

mR.sYaH said... [MEJAH JAWAB]

aku rasa aku faham ap yg kau cuba kaitkan...
nice job!

aina husna said... [MEJAH JAWAB]

macamana nak kawin awal, ada boyfren pun parents den bising huhuuhu

Ciklinn said... [MEJAH JAWAB]

akak ko ni kawin umur 22 tahun... badan solid molid even anak dah 3... wakakkaakkakak

emymilia said... [MEJAH JAWAB]

bagusnya hamzah..perihatin sungguh...:)

anntaj said... [MEJAH JAWAB]

bagus...
saya pun suka semanis kurma
pastinya kahwin awal, ada bahagia dan ada yg tak bahagia, tapi terpulang kpd individu untuk mengemudikan nya bagaimana...

salam sayang,anntaj.

Miss ... said... [MEJAH JAWAB]

wakaka ko apsal hamzah? motif nk gtau ko tgk semanis kurma ekk? hehe meh tgk tanyalah ustaz setiap pg kul 7 lagi ok kot hehehe

cik ciput said... [MEJAH JAWAB]

dulu msa aku tgh bljr lagi, mak aku ckp tggu habes blajar..bila dah abes bljar, dia ckp tggu kerja dlu..bila aku dah kerja pon, dia ckp tggu stabil dlu..arghhh!!aku nak kawen! (padahal xde calon pon..hak3x)

faradeeba said... [MEJAH JAWAB]

lu teringin nk kawen awl gak lah tuh.
kan? kan?




:P

noona said... [MEJAH JAWAB]

yelah first ceramah!! bagus la, entri kali ni xde dah nak sebut "grrr" nak marah marah tak tentu pasal..
hahaha...

KB Emily said... [MEJAH JAWAB]

betul.akukawen awal jgk..ok je..umur 20 kawen dah..hehe..selamat dari dosa..duit leh carik beb..

chenta said... [MEJAH JAWAB]

kawan i yg kawen semlm tu kira kawen muda juga..tp lelaki tu dah tua sikit...

Gayahspears said... [MEJAH JAWAB]

bahagia kalo kita pandai main peranan dan tangungjawab masing2.. cewah

SUPERMAN said... [MEJAH JAWAB]

semanis kurma.. ustaz akashah tu hanya mengiakan kata2 isteri dia.. ustazah tu yg asyik membebel...

Violet said... [MEJAH JAWAB]

oh superman jgn kondem jer.. amek nasihat n iktibar dari c2..

AkuMuzikFilem said... [MEJAH JAWAB]

kahwin ini sinergi. bak 1+1=3. kalau kawin masa belajar, banyak benda leh jimat.....

AkuMuzikFilem said... [MEJAH JAWAB]

suami ustazah tu sekadar jadi pak angguk saja

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...