Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Wednesday, June 1, 2011

Salih Yaacob Kahwin Empat, Dahtu Kita Macam Mana???

Tahniah Salih Yaacob.. (entry ni bukan untuk salih yacob okeh)

Kalau citer pasal poligami semua orang akan ambik cakna sebab semua orang gua rasa nak kahwin/dah kahwin.. ye dak??

kalau la lelaki, gua perasan reaksi mereka macam ni lah.. 

"gila power mamat ni"
"pakai ilmu apa tundukkan bini tua ha??"
"kalau lah aku dapat kahwin ramai jugak.. best woooo"



kalau lah perempuan.. perempuan tu kiranya kakak ngan mak gua lah.. orang paling banyak suka kondem apa gua cakap.. tapi kondeman mereka ni ada benarnya.. keh keh..

tapi bukan ditujukan kepada keluarga salih yaacob okeh..

"hek eleh... duit takde nak kahwin lain", mak gua cakap..
"ikut sunnah nabi konon.. nabi jaga elok-elok bini dia tahu? ini bil api air bini bayor", kakak gua cakap..

"time nak kahwin ikut la agama.. dia la lebai buleh cakap agama kasi kahwin lebih, time dah kahwin haprak", mak gua cakap camni lah..

"anak-anak bini pertama pun makan makanan RMT kat skolah, ceh.. nanti anak bini no dua nak makan apa? pasir?", kakak gua cakap..

( RMT rasanya skim makanan untuk budak sekolah rendah yang kurang mampu, pihak skolah bagi makanan free time rehat kalau tak silap gua)




so apa cer cik abang??? 

Comments
58 Comments

58 comments:

Aya Ariel said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..betul2..
sokong mak ngan akak ko!!
pampers ngan susu anak..bini yang beli bai..

aque said... [MEJAH JAWAB]

sile kenyet mate kat mak ngan kakak.. sbb pendapat mereka same.. adakah kite sedare?? hahhahhaha gile

hahhaha dulu rase nak rembat jew RMT yang dok kat meje kantin tu... hahhaha

Fareha Rahmat (Bos Besar) said... [MEJAH JAWAB]

dulu tak setuju sgt poligami, tapi lps dgr penjelasan bermacam2, hati ini redha je lah, tp minta jauh ler huhuhu

AYuNG said... [MEJAH JAWAB]

wow....kamu kena panah petir sama mak & kakak kamu...hehe..:)

ikut kemampuan..kalau rasa mampu, buat ler....

Miss b said... [MEJAH JAWAB]

die mampu la tu zahir batin sbb tu sume rela.

haks.

Ayuni said... [MEJAH JAWAB]

betul, bkn x setuju ngan sunnah nabi tp klau yg kawin tu kaye raye, adil, bleh bg smua sama rata, xpe, nie klau ank2 pun x terjg mkn pakai, baik x pyh....

Rahmad said... [MEJAH JAWAB]

semua lelaki pun maw kawin lebih dr satu..

tapi maw tengo kemampuan dlu lah dri segi zahir dan batin mesti cukup..

ika said... [MEJAH JAWAB]

hah . tau xpe ! kahwin je tau . jaga x tau . benci tahu ?

sheera said... [MEJAH JAWAB]

hahaha . ayat RMT tu tak bleh blah

blog-tips-kurus said... [MEJAH JAWAB]

fikir-fikirkanlah..
susah lo kongsi-kongsi..:-)

honey amour said... [MEJAH JAWAB]

takde cerrrr -__-!

Lady RaRa non-illuminati said... [MEJAH JAWAB]

salih yakob tu sebab dia dapat bini-bini baik..cuba dia dapat aku jadi bini dia..confirm menyesal tak sudah, fobia terus nak kawen!

kahkahkah!

Faiz Tapit said... [MEJAH JAWAB]

kawin 4 boleh fivesome tiap malam
penat boh

Faiz Tapit said... [MEJAH JAWAB]

kawin 4 boleh fivesome tiap malam
penat boh

Aimi Dayana Bahari said... [MEJAH JAWAB]

tp salih yaakob byk gle duit kot. bulan madu pon bawak semua 4 madu ngan 11 anak dia.

Yuyu Musa said... [MEJAH JAWAB]

grrrrrrr....


ank ptama mkn rtm..

ke 2 mkn pasir..

ke 3 mkn hati...

ke 4 mkn batu.

lengkap sistem kekeluargaaan.mcm hareemm.aku benci lelaki x adil.x mampu x pyh la kawin ramai.klo mmpu pon xpyh la kawen rmai jgk!!!..

ngeh3

misz sheyla said... [MEJAH JAWAB]

kalo adil boleh la....kalo tak senget sebelah bahu nanti...huhuhu sokong mak n kakak mu...perempuan2 ni boleh consider kalau lelaki adil...err....tapi aku tak kot...huhu x sanggup

The Sharkox said... [MEJAH JAWAB]

@Faiz Tapit: 5some is WINRAR!!!!!

.Najihah A. said... [MEJAH JAWAB]

Memang pun. Suami ingat isteri sanggup kongsi bayar bil2, keperluan rumah, boleh sanggup kongsi kasih sayang gak ke? wak lu!

b a m b a m ' s said... [MEJAH JAWAB]

kalau kahwin janda or balu untuk tolong yer gak..huhuhu..ini anak dara.. perggghhhh~!

eFaRoGy oNg~oNg said... [MEJAH JAWAB]

orang kalau kahwin ikut sunnah nie,,perancangan mesti dah rapi ikut kemampuan..kalau yang ikut nafsu nie,,pe dye kisah anak bini makan pe..kalau dye kisah,,mesti dye fikir banyak kali kalau sedar tak mampu..

bujal X said... [MEJAH JAWAB]

mentenen salih yacob rm40k sebulan.ko hado? haha~~

YanaMIB said... [MEJAH JAWAB]

maksudnya ko xkn kawen lebih dari satu la ye..?? untung shara =P

@juera said... [MEJAH JAWAB]

i pon tak nak kongsi2 jgk...hahaha~

HALIM said... [MEJAH JAWAB]

Nikmat tak terkata kalau dapat kahwin boh... har har!!

aunyasyuhada said... [MEJAH JAWAB]

mejah ade hati nak kawen hompat let tuwwwwww xD

Ayeem Jemain said... [MEJAH JAWAB]

aku nak cakap aku pernah dpt RMT. tu je

Ujang9897 said... [MEJAH JAWAB]

mintak2 gua setia pada satu..

tak mcm kau

nazirulhazwan~ said... [MEJAH JAWAB]

5some 5some

muhammad iqbal hakimi bin tahir said... [MEJAH JAWAB]

haha..komen terbaik jatuh kepada sedara faiz..

Hanisah Safian said... [MEJAH JAWAB]

cek poket dulu.mampu ke tak.kehkehkeh :P

munna said... [MEJAH JAWAB]

kalau rasa mampu mcm Sallih Yaakob buatlah....

Heidi Shafiq said... [MEJAH JAWAB]

saleh yakob kaye giler babeng kot..

Faraa Cullen XD said... [MEJAH JAWAB]

tu pun kalu RMT ada lagi la , bley la kawen lbey , haha :P

O'gosh said... [MEJAH JAWAB]

bukan semua orang mampu berlaku adil macam salih yaakob tu..sokong mak ngan kakak ko tu...lalala

Wahida Nasution Thakhrim said... [MEJAH JAWAB]

nak jadi the one and only wife aje.. tak nak share2 okay..

::FAIZ FARISH:: said... [MEJAH JAWAB]

hebatkan dia

Aimi dan Pakcik Hashim said... [MEJAH JAWAB]

sebab dah ramai setuju dengan mak / kakak ko... aku plak setuju kawen ramai. agagaga

EZAN IDMA said... [MEJAH JAWAB]

ek ele, mengade, soalan last tu menagde kan nak tanye, mengade kan

Piah Becok said... [MEJAH JAWAB]

say no to polygamy!!!!!!

mintak jauh la bende camni. aku tak sanggup.

terbaru-->A FRIEND IN NEED let's.help -->WORDLESS WEDNESDAY #1 -->HAMBA ZAMAN SEKARANG: ulasan ringkas

нαηιмQαtяυηηα∂α said... [MEJAH JAWAB]

kalau nak kahwin sampai 4, make sure 4-4 bini tu tak keje@keje tapi tak bantu kewangan, baru la respek.. ni tak, kahwin 4 tapi bini semua keje, ada duit sendiri. dah tentu2 bini ada bantu sikit2... amacam, ada beran???

NOOR FATIN said... [MEJAH JAWAB]

aku xleh terima laki aku kawin dua. keh3 jujur

ama said... [MEJAH JAWAB]

kau pun bermimpi nak kahwin 4 juga?

syafeika edora said... [MEJAH JAWAB]

mmg btl r tu ape mak n kakak ko ckp,haha...

diRa said... [MEJAH JAWAB]

payung emas kat syurge...

Anati Soki said... [MEJAH JAWAB]

wa.. sedih guling2..
melepas la spot keempat nk jd wife salih yakob
waaaa

sedih
taknk makan 2hari..muahahahaha

dia guna pelaris agaknya..muahahaha

amalina sahaja said... [MEJAH JAWAB]

makan pasir lauk kicap.

jangan nanti dua puluh tahun lagi, dengar "hamzah ian cukupkan empat".

Ayuraza said... [MEJAH JAWAB]

mesti pompuan yang banyak komen nih..hahahha..memang pon..jangan tahu sesedap je nak kawin kalo bil-bil semua bini juga yang share tanggung..apa kejadahnya anak makan rmt kalo still jugak nak kawin lagi??? tu mknanya belom mampu tapi gataiiii..hahha

Hajira Razali said... [MEJAH JAWAB]

kena kongsi -__-''

yukicumil said... [MEJAH JAWAB]

hye bro :),
bru join bro neh.. hehe

sy ske entri ni..

just nk kongsi pndapat n komen ikhlas dari sy :)

ehem...!,
anyway...walopn die ni ske bt lawak, kononnye bt ister2 die neh terhibur n nk marah pn xjd kalo die kawen lein... (bkan sy ckp tp die yg ckap lam satu rncgn realiti).. Cmne pn sy ttp xbersetuju.. walaupn seorg isteri itu gembira tapi pmpuan ttp pmpuan... die bleh ckp ape je yg die nk tp lam ati die Tuhan je yg tau..

Sy percaya xde pmpuan dlm dunia ni ske diduakn @ dimadukan.. walaupn beribu kali die ckp die merelakn (kalo de pn 0.1% je yg btl2 ikhlas-kalo ade????) dieowg ttp ade perasaan sedih dan terluka di hati kerana diduakn.. tmbhkn lg dari seorg suami @ lelaki yg dieowg sangat sayang..

si suami berpaling tadah kepada perempuan lain dan mencurahkn kasinh sayang yg konon nye pd mulenya milik dia seorg tp last2 share ngan owg lein plak.

Kalo korg kt tmpt isteri die n ade owg bt kt korg pe korg rase?

da la ade ank2 yg tgh sakit kne jg, si bapak pg berseronok kendurikn isteri baru.. patut ke??? jge ank pn tnggungjawab pe??? anak kn amanah Tuhan pd kite... kne jg elok2...

Kalo bole adil sumenye xpe la kot tp kalo dh xpat jg kebajikan ank 2 kre adil ke? mampu ke?

hrmm... pikir la sndri..

ni cme pndpt sy je.. :)

Peace!

*cimOt* said... [MEJAH JAWAB]

aku nak no 4 laaa...kah kah kah..

RMT tu ape ea??
RMT=Rancangan Makanan Tambahan

sarah mohamad said... [MEJAH JAWAB]

kalau bebetol nak kawin, cari lah yg janda bukan anak dara.

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

pada pendapat saya, ini semua pasal jodoh. kalau kawen seorang je pun, kalo ditakdirkan tak bahagia, apa gunanya, sakit hati jugak. Hal rumah tangga dia kita mana tahu apa sebenarnye yang terjadi. Itu rezeki dia lah. Kalau dia tak bertanggungjawab kepada isteri2 n anak2, kat akhirat nanti menjawab la dia.

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

tu la aku ckp sume pmpuan bodoh.. ckp pkai nafsu x pkai otak.. tiba2 je sume pmpuan nak angin satu bdn sdgkn bkn dorg yg kene.. haha! bg yg dh kne madu tu lain la, nk angin stu bdn x ksh, dh mmg die kne cmtu.. ni lg satu, yg pmpuan ni sume nk kondem hkum hakam Allah knp, Allah prnah bersabda yg lelaki blh kawin ,2,3 atau 4 kalau mampu, tp kalau x mampu, kwin 1 je.. so, terang2 dh nmpk salleh yaakob tu mmpu, isteri2 die pon x bising, yg korg pmpuan2 sume nk bising nape,x nmpk ke kluarga salleh bhgia ade anak ramai, bini yg mesra krjasama,saleh tu dh mcm brjaya memimpin sebuah negara. tu pon nk dengki jgk. yg pmpuan2 x rela dimadu tu, lantak korg la, tntukn hdup korg sndiri, pndai2 la jage hati suami ko dn xyah nk kutuk2 lelaki yg kwin rmai, x sdr ke korg dok kutuk2 hkum hakam Allah. Allah wat sume ni ade tujuan, kt pon tau bilangan pmpuan kat dunia semakin hari semakin bertambah, nisbah bilangn lelaki dn pmpuan kat dunia brsamaan 1 lelaki = 11 pmpuan. so bygkn mcm mana keadaan dunia. jgn nk slhkn lelaki yg nk kwin rmai, lelaki mmg sntiasa tertarik dgn pmpuan, ni Allah yg cipta.. ko nk salahkn lelaki yg kawin lg satu, asal korg x salahkan pmpuan yg dok menggatal ngn laki korg, lelaki standard la, cnform2 layan, dh pmpuan pon on je.. kalau pmpuan x layan x jadi pon.. spe xnk rezeki kn, so, sebelum nk kate lelaki, tgk dulu pmpuan yg nk kawin ngn laki ko tu cmne.. yg bab suami isteri kongsi bayar bil bayar keperluan dn lain2, kalau btol ade keikhlasan bantu suami, xdenye nk sebut2 kat sini, yg sebut2 tu tnda2 org x ikhlas dgn suami, pntingkn diri sndiri, rsenye kalau suami tau isteri2 yg x ikhlas mcm nie, yg x knl erti senang dn susah bersama, msti suami menyesal, bnyk lg pmpuan yg lbh ikhlas, so, pmpuan2 pndai2 la jage laki korg ok.. lelaki akn kawin lg satu jika : 1. isteri x pndai goda dn jage hati, mkn dn pakai si suami. 2. pmpuan lain x layan suami anda atau menggatal dgn suami anda.. so, sbelum nk beremosi fkir dulu btol salah, kalau pmpuan lain x layan suami korg, xkn jd pon kawin lain nie, so, jgn tambah bilangan pmpuan dlm neraka atas tuduhan atau fitnah2 thadap prkara2 mcm nie.. ingt tu.. =)

n!da said... [MEJAH JAWAB]

hamzah.. ko ngaku jela ko jeles ngn abg salih sbnrnye kan? sbb tu ko bwat entry ni kan? kan kan? hohoho

n!da said... [MEJAH JAWAB]

setuju giler kot dgn anon yg komen 5 june 2011 kol 10.06 pm..
amboi. susanye.. heheh

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

abang anon 5 jun,

mak awak bkn pompuan eh?

cikpia said... [MEJAH JAWAB]

time aku pi kursus kawen ritu ustaz cakap Islam bagi poligami untuk beri peluang isteri berehat...... bila dipikir2, aku setuju gak..... kerja umah bini buat, nak layan suami tdo memalam plak. tu tak kira lagi kerja layan anak2, kerja kat opis. kalau laki poligami, at least memalam tu bley la tdo nyenyak.......

tapi mampu ker tdo nyenyak kalau dok terpikir apa laki kita dok buat ngan bini satu lagi.....??? wallahualam.......

Allah benarkan poligami pasti ada sebab......

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...