Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Monday, August 22, 2011

Pengalaman Saya Menjadi Seorang Peniaga (13PL)

Awal-awal puasa lepas gua ada buat entry. Ya, pasal gua meniaga sikit-sikit. Sebenarnya lama dah gua ikut mak ayah meniaga cuma tak buat entry sahaja..

1) Pembeli ni kebanyakan perangai macam gampang. Ya, itu gua tulis kebanyakan jadi bukan semua. Dah banyak kali gua tulis ayat 'kebanyakan, kadang-kadang, etc' tapi korang tak perasan. Yang kebanyakan korang perasan hanya tetek, faking, jadah, faking.. hahaha.. oke tak lawak.


Kenapa? Biasalah, nak harga murah tapi barang nak banyak. Air soya dua ringgit je dan siap ajar gua cara-cara buat air soya tidak memerlukan peniaga jual dengan terlalu mahal. Padahal rokok Bensen pun harga sembilan ringgit lu tarak hal punya gua pasti.

oh ya.. kenapa harga makanan mahal? Peniaga nak untung lebih kah? Barang basah mahal beb, gas, minyak semua naik harga korang takkan tak pikir? Dan dah nama meniaga, jadah apa meniaga kalau nak rugi?



2) Orang buang kucing
Gua sendiri tak paham. Kenapa kalau nak buang kucing kena buang dekat kedai-kedai makanan? Kalau siapa-siapa nak kucing free datang la sini. Sian kucing gua bagi makan makanan ayam hari-hari.. Kadang-kadang bagi makan jajan.. 



3) Pesen tukar duit kecik
Tahu lah baru dapat gaji bang. Apa jadah kasi duit seratus beli kuih cuma seringgit??? Nampak sangat lu nak tukar duit kecik kan? Beli la banyak sikit ambik hati. Itu pun mahu ajar ka?




4 ) Awek-awek seksi/ makcik-makcik perasan seksi
Ya, sebagai seorang peniaga gua belajar untuk menahan nafsu termasuk la nafsu serakah jadah itu. Bayangkan hari-hari gua tengok orang pakai tshirt nampak bra.. Datang cuma nak tayang tetek gamaknya.

Ya, pahala puasa kurang, gua tahu.. =(





Cepat la raya.. Cepat la...
Comments
115 Comments

115 comments:

Ecah Ecot said... [MEJAH JAWAB]

haha...sabau jela...

ina said... [MEJAH JAWAB]

kekadang mmg tak paham dgn sesetengah pembeli nie.. dorg taw nk murah jee.. tak gheti2 bahasa agaknye.. dorg nie spesies dtg dri planet mane tah. xtaw pekembangan harga barang2 ke.. *EMO*

Cik Cammy Lia said... [MEJAH JAWAB]

yg last tu msti ko suke kn

Nani said... [MEJAH JAWAB]

lain kali pakai spek yang paling gelap, supaya tak terang sangat tet*k tu... hehehe. Kalau tak pun bagilah cermaha skit kat pelanggan seksi tu bukan saja dapat untung duit dpt tmbh saham akhirat ...

.diannorhayati. said... [MEJAH JAWAB]

haha. hamzah. aku keje kedai kek. hari hari hadap amoii yg tak cukup kain. sampai ade foreigner staff tanye,kenape itu cina ha,pakai baju takde cukup?semua kecik kecik? haha. camno nk jawab tu? aku diam je weh :p

tp mmg,customer byk macam gampang. seriously..sbb bg dorang dorang customer n important. tu yg kurang ajar tu.huh.

Adylia Qarissa said... [MEJAH JAWAB]

hahahaaaa..yang bab datang nak tayang tetek tu tak leh blah...ko pandang sekali da cukup kalau 2 kali dah jadi dosa..tak pon ko pandang jangan berkelip...heheee

nizamsani said... [MEJAH JAWAB]

gebu tak?

alepridz said... [MEJAH JAWAB]

standart la tu ham... macam-macam dugaan berniaga ni....

mizzkechique said... [MEJAH JAWAB]

haha..luahan hati nih..

meaw said... [MEJAH JAWAB]

biasa berlaku .... nama pon pembeli,semua nak betul kepala dorang, kasi katik je gigi pembeli tu,huu

Hamdan Ramli said... [MEJAH JAWAB]

FAKKK

aida-myasara said... [MEJAH JAWAB]

niat je sedekah...moga rezeki mejah bertambah...

Hamdan Ramli said... [MEJAH JAWAB]

RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Sis Nana said... [MEJAH JAWAB]

free show la tu..saje nak gode hamzah...mane taw boleh tersangkut kan..hahahahaahahah~~

NOOR FATIN said... [MEJAH JAWAB]

biasalah tu. aku pn selalu kena. haha cerewet gila. kena marah lagi. adoyaii. hahaha macam2

Lea IsNaw! said... [MEJAH JAWAB]

ahaaa..kurus2

irwan miswan said... [MEJAH JAWAB]

huhuh sabar jer lah..aku pon pelik dengan orang sekarang huhuhu. aku suke tengok bende cantik2 so nak buat macamane keh3

anyway mesti rezeki melimpah ruah ni. ape kate belanje kitorang keh3

putrifayad said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..mampu gelak je..:)

Cik Eka said... [MEJAH JAWAB]

kah kah mejah..aku tak tahan tengok tayang tetek tu..

ahahaha

tapi kalau yg dtg bayo seratos tu mmg bengang..grrr penah gak meniaga kat bazar ramadhan..teros eka cakap pegi tuka dulu...

cik bihah said... [MEJAH JAWAB]

hahaha.. betol2 perniaga mmg kene kawal nafsu semua.
nafsu marah, nafsu sakit hati & else ;)

fairuz said... [MEJAH JAWAB]

hahaha tak sengaja takpe mejah.















gua tak suke kucing. kbai

Ujang9897 said... [MEJAH JAWAB]

takyah meniaga pun aku leh tgk tetek dkt bazar ramdhan...derm

tieha ismail said... [MEJAH JAWAB]

hahaha...aku nak gelak je...

airazulaikha said... [MEJAH JAWAB]

angguk -angguk kepala..

O'gosh said... [MEJAH JAWAB]

haha...jangan la tengok...

Najlaa 'Aqilah said... [MEJAH JAWAB]

memang ada ke orang buang kucing dekat kedai makan? ingatkan kucing2 tu dtg sendiri. huhu

Lady RaRa said... [MEJAH JAWAB]

tetek aku lagi maveles...tapi aku dengar tetek kelip2 pun bleh tahan segantang!













MUAHAHAHAHAHA!

halila Ibrahim said... [MEJAH JAWAB]

Adoi ....

ღ p!nk veLvet ღ said... [MEJAH JAWAB]

yg last tuh plg taley blah ... dorang nak ngorat mejah la 2 :P

Syazwan Che Deraman said... [MEJAH JAWAB]

kita serupa bro.
aku pon mengalami kejadian yang sama tiap kali tolong nenenk aku jual sayur.heheh.

echaRierie said... [MEJAH JAWAB]

alala..xpe2..
dh luah sure rasa ok sket kan ? hihihi

teeha said... [MEJAH JAWAB]

HAHAHAA. gelak guling guling

Asyila Zainuddin said... [MEJAH JAWAB]

biase la.. byk org, byk la ragam kan.. ngee..

suka merapu said... [MEJAH JAWAB]

mesti tahan sabo je kan...huhuuuu

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [MEJAH JAWAB]

yg pakai seksi2 tu....memangggg....

J@J@ / Bini The Rock said... [MEJAH JAWAB]

awek awek tu pun nak jual jugak la...

"Jual Harga Diri!!"

tu sbb dia tayang2 lurah kat lu. haha!!

Shaherah said... [MEJAH JAWAB]

hahaha.. hadoi.. lawak lar.. >.<"

AsyieqiN Rkey said... [MEJAH JAWAB]

pnh jdi peniaga juge..pling bengang bile owg kte kite jual mknn mhl padahal harge dah kire stnded..

nk mkm pon berkire..ceh

afrohead said... [MEJAH JAWAB]

bab pahala puasa kurang tu memang mencabar.

hazirah kasimon said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha~~ XD
yg tuka duwet tu gwa bese wt tu..
air soya sdap kot.. xpa la lau 4 hengget pon gwa beli je janji sdap pekat n lemak~~

Lizzie Yasmin said... [MEJAH JAWAB]

aku beli kuih tepung bungkus RM1.50 mmg mahal kt TTDI. Tapi hari2 aku beli sbb sedap. Harga aku tutup mata.

Alip Apai said... [MEJAH JAWAB]

ade nyah g gerai ko x?

dulu aku keje 7e ada nyah dtg. aku igt dia pompuan sbb seyes cantik giler. cm korean. aku pun siap gelak2 n dia pun melayan sama. bila dia blah tetiba manager aku kuar gelakkan aku sbb layan nyah. dia perhati je dekat cctv smbil gelakkan.terus aku jd fobia ngan korean girls dah..

huhuhuhu...

Mr.Baiz said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..kalau datang beli rm1 bg duit rm1oo..jawabnye kene maki hamun la

cheqwa said... [MEJAH JAWAB]

betul!aku pon besa meniaga,memang customer perangai camtu :/
hahaha..tahan napsu ye bang :p

Anies Anessa said... [MEJAH JAWAB]

aku meniaga jugak..dan aku paling benci org yg jenis no. 3 tue...beli seringgit,hulur beratus..cissss

ked said... [MEJAH JAWAB]

mo mesti suke kan mase mok cik2 seksi tu dtg..kan3??

norhatizahmohamed said... [MEJAH JAWAB]

hehe seronok pe berniaga. :D

arefief007 said... [MEJAH JAWAB]

haha.. yg nak pecah duit kecik tu aku pernah kena.. haram jadah tul.. beli punyer la sikit, bg sratus.. klu ckp nk tukar duit aku tak trase lagi..

rerehalim said... [MEJAH JAWAB]

Tayang bra supaya dapat murah.he he he he he

kueh bakar said... [MEJAH JAWAB]

ye.barang mahal.tapak gerai mahal.
tak lama dulu
beras 10kg rm17je now 27
susu 1.45 now 2.40
gula 1.45 now 2.30
cth sikit la.

melayu meniaga memang susah.kita harapkan meniaga kecil2 cari makan.cina lain.meniaga dalam kedai.kedai pula milik sendiri.ada pulak 3-4 kedai.pakcik2 ada gudang besar.

ye.kebanyakan customer memang bodo.cuma ko tak boleh kata dia bodo kat situ.hehehe.

sabar je lah.

arteen tarmedi said... [MEJAH JAWAB]

hahahahahha. bunguk gila!

Wadi AR said... [MEJAH JAWAB]

hamzahh, jge mate beb. jge napsu kau

~SaL IjOu~ said... [MEJAH JAWAB]

tu dia..mcm2 ragam manusia~ =p

erysweetie said... [MEJAH JAWAB]

ish2...gitu ropenye..

~belog gadis~ said... [MEJAH JAWAB]

untung ape dapat tengok lurah tu. free je. x kena bayar. haha

NURUL AINI NORAZMAN said... [MEJAH JAWAB]

hahaha~lawak, tpi salah org permpuan la,. bila lelaki pndang ckp lelaki tu gatal,.

farah izwani said... [MEJAH JAWAB]

macam macam kan kerenah pembeli ni.
ade pengalaman.
yang asyik nak mintak murah tu memang mintak penampo hangatlah gamaknya.
kau kena ikat mata guna tali lah.
takdelah nampak awek2 seksi tu. haha

Fina Fento said... [MEJAH JAWAB]

Jadi, puasa pun macam tak puasa lah kan?

aLyA_syGS said... [MEJAH JAWAB]

sabor je lah 0_o"

ezzaty said... [MEJAH JAWAB]

yang last tue xley blah..HAHAHA..

puasa..puasa..

Saddila said... [MEJAH JAWAB]

mentang2 abg mejah handsome , dia nak goda lettew .

kejadahnye laa .

Shawn Razaleigh said... [MEJAH JAWAB]

untung betul meniaga kalau mcm ni..awrr

Eyka said... [MEJAH JAWAB]

org yg kuat iman adalah org yang sabar..sabar itu adalah untk org beriman..:)

#okbai :)

bella luna said... [MEJAH JAWAB]

aku yg perempuan nie pun terase gatal tgn nak pegang lau pompuan tyg t*t*k die,nie kan pulak lelaki,sabar je la,.bab yg nak tukar duit kecik tu ape kata ko buat cam kedai runcit,ckp duit nak bg baki tak cukup pastu cukupkan ngan bg kuih,secara automatik kuih ko akan cepat habis,..

Nur Aischa said... [MEJAH JAWAB]

HAHA sabo jelah ya :D

visitme@FaTiN cOrNeR said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..adeeii..memang masalah..

Faiz Tapit said... [MEJAH JAWAB]

jadah apa bensen. x sedap

bighagenjo said... [MEJAH JAWAB]

haha!

kau takde keja eh tgk tetek.

alah, biasalah.
diorang diman sebab ada setengah tu harga mahal, tapi tak sedap.

ada peniaga yg tak ikhlas meniaga, harga mahal, tapi makanan takde rasa.

last2 buang, membazir.

Abe Frank said... [MEJAH JAWAB]

hari bufday aku..arghhh

evagurl (podshop) said... [MEJAH JAWAB]

selalu yg tayang lurah tu bukannye cun pun. makin geli tgk ade ah. hahahaha

Aya Ariel said... [MEJAH JAWAB]

eh..bukan ke gampang tuh maksudnya senang kan?
jadah hape pelanggan cam senang?
ke..ke..ehhh..!!
guwa pening -_-!

Fara E's said... [MEJAH JAWAB]

sila pegi mampus


muahahahaha ;p

sYafIk-wAy said... [MEJAH JAWAB]

eiyuwwww !

www.dunialandax.com said... [MEJAH JAWAB]

yang last tu,membuatkan aku ingin berniaga!HAHAHA

♥ MRS ZACKS ♥ said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha kurang pahala posa :D

d_LA said... [MEJAH JAWAB]

bazaar mane ko menjual ni?kat dungun eh?xde cwgn kat KT ke?muahaha..erk, xde org mintak sign ngan ko ke?

The Sharkox said... [MEJAH JAWAB]

aku jarang nak pi bazar pasal point last sekali tu la..

semalam pi jugak, dan2 budak jaga kedai tu pakai baju kolar luas..

ye..kurang pahala..entah2 habis terus.haha

Nana (phoged) said... [MEJAH JAWAB]

meja rendah.. dia tpksa tnduk!!
hahaha...

Nur Salsabilla said... [MEJAH JAWAB]

Anda telah membuat saya menyebut perkataan-perkataan tidak sepatutnya. ceittt. Muahahaha.

Hamzah Ian bak mai air soya satu ;)

Finaz Jaafar said... [MEJAH JAWAB]

hoiii ko dah nmpk tu cpt2 alihkan pndangan ! jgn lame2 lak pndang tu..tettt~

kura said... [MEJAH JAWAB]

untung la yg nombor 4 tuh! hahaha

**::CIKNUURUL::** said... [MEJAH JAWAB]

tumbok je sesape yg buat onar seperti org2 yg disenaraikan,.kecuali kucing,.haha,..

Heidi Shafiq said... [MEJAH JAWAB]

ah 2 hengget mahal la bang!

Billa.Bel said... [MEJAH JAWAB]

haha.nice ! :D

Yuyu said... [MEJAH JAWAB]

oo baru tahu bensen 9 hinggit..

suk said... [MEJAH JAWAB]

tunduk2 tunjuk lurah nak mintak free lah tu.

Natasya A'lia said... [MEJAH JAWAB]

haha ;P sabar abng mejahh kuat kn iman!

auny aizie said... [MEJAH JAWAB]

lagi gampang bila ada bapok pergi bazaar pakai skirt sependek sepender okay

pastu nak membeli nya bukan main cerewet .
kuih 5 bijik 2 hengget pun kalau boleh dia smpi nak terbalikkan gerai .


dasarrrrrrr

~dila~ said... [MEJAH JAWAB]

disebabkan ko sudi visit blog aku, maka aku visit pulak blog ko ala2 lawatan balas hari raya... aku dapati blog ko best and boleh tahan lawak membuatkan aku rasa nak visit lagi dan lagi... salam kenal bro!

Surayah said... [MEJAH JAWAB]

sabar jela...kena kuat kan iman

ain hamiza said... [MEJAH JAWAB]

dia tayang t*t*k sebab nak air SUSU SOYA freee~~~ hikhikhik

nina athiramisu said... [MEJAH JAWAB]

yg pakai seksi tu nak tarik pelanggan la tuh..

haNem said... [MEJAH JAWAB]

kohkohkoh..tu mesti x tersenarai yang pg beli makanan gaya pakaian macam nak catwalk atas pentas kan??kohkohkoh

hiro said... [MEJAH JAWAB]

celake..bila2 guna gambar real la..baru sedak nak stim..kah2

Tasha said... [MEJAH JAWAB]

pengalaman saya sebagai seorang pembeli di bazaar...

-yang jual air adik bapok,cun habes...pakai baju kurung,pas tu senyuman mmg kalah awek2,hahaha...

budakayien :) said... [MEJAH JAWAB]

HAHA . complaint jehh ! cehh ! :P

mira madihah said... [MEJAH JAWAB]

biasa letteww dah lali. kehkeh

muhammad iqbal hakimi bin tahir said... [MEJAH JAWAB]

haha..tu tak termasuk yg pergi bzar macam nak pergi shopping mall..berfesyen sakan..

Ayeem Jemain said... [MEJAH JAWAB]

siap ada shawn komen pehal?

Amna.Qadeeja said... [MEJAH JAWAB]

entri sedih ni. gua paham perasaan lu wehh ;D

hamzah ian said... [MEJAH JAWAB]

terima kasih kepada yang komen.. sori tak dpt balas semua

anGah said... [MEJAH JAWAB]

wowwww..... kat mana tu weh... kat tempt aku sopan sopan je.. demmm

adrinaqamarina said... [MEJAH JAWAB]

aku kalau bawak duit besar macam tu, mst rasa tak sampai hati nak beli sikit sebab nanti kesian makcik pakcik tu nak cari cari baki.


-.-'



then beli lah bebanyak.

cimOt said... [MEJAH JAWAB]

usahawan berjaya ko ni mejah!!

duit raye jgn lupe!!

::FAIZ FARISH:: said... [MEJAH JAWAB]

haha ko klu ayat tak panas, mmg tak sah

IEQAH said... [MEJAH JAWAB]

mmg nak gelak baca entri ni..tapi ada betulnya si atromen ni tulis..like like :)
bwk bersabau..moga bisnes lancar je.. dah nk raya da kn

cik wanie Lovela (CWL) said... [MEJAH JAWAB]

setuju hahahhhaaaaaaaaaaaaaaa

Syafiq Rosli said... [MEJAH JAWAB]

haha yg last kali cannot go..ko sorang je tgk kan..haha

Tea Dno said... [MEJAH JAWAB]

kesian lelaki diperkosa mata, kan.. hahahaha.. adess..

DaYaH JeLitA said... [MEJAH JAWAB]

part no 3 aku mmg sokong gila babi..aku dulu part time cashier mini market...mmg selalu jadi camtu...and now part time cashier cc...haram jadah betoi mai guna cc pagi2 buta aku baru bukak kedai guna takat 5 posen hulur 1OO x pun 50... sapa wat camtu mmg aku suruh pegi tukar...b4 that aku mnx fon dia tinggal sbb takut dia lari..muahahaha...nak maki pon maki lah...

pehh panjang komen kali nie dahaga plak cakap byk..

♥ MS ♥ said... [MEJAH JAWAB]

EWWWW~~EWWW~~~EWWW~ geli-geleman. HAHAHA

(datang kenyit-kenyit mata dekat sini *_*)

Rtp Farra Arisha said... [MEJAH JAWAB]

dan yg penting, nafsu must be controlled everytime!! ;)

Hidemichi said... [MEJAH JAWAB]

pasal nak ubuh tetek ko tak buat org lidi pulak yer!hahaha.

Nafisah Ruslan said... [MEJAH JAWAB]

time time puasa pun nak seksi
terserempak perempuan pakai baju kemeja atas bonton pakai seluar pendek paras peha.. buruk seh!

Afikah Aziz said... [MEJAH JAWAB]

tengok sekali dah la bro jgn tengok lama2 sampai xberkelip mata muahaha..faedah pe pki cenggitu bulan pose huh

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...