Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Saturday, September 10, 2011

Korang Sambut Hari Lahir? jadah?

Sejak masuk kolej yakni 'masing-masing buat hal sendiri sebab ni hidup kau', agak jarang gua sambut hari-hari berupa 'anniversary' ni.. Contoh hari merdeka/hari ibu/hari kapel-kapel..



***



Hari dilahirkan, bukan hari lahir

Apa ni bang mejah? Kan hari lahir tu.. kompem la kami sambut.. Dapat hadiah, party lagi.. bla bla..

Ya, lu orang sambut.. sambut cara jadah.. haha


Pertama sekali dengan bapak.. Bapak lu orang kalau anak pertama ni dia caring sikit time bini nak beranak. Sanggup tunggu bini sakit lapan belas jam sekalipun.. Itu tak termasuk kena cekik dengan bini time beranak. haha.. Terima kasih dekat bapak.

Kedua, ibu..
Cara sambutan yang paling betul adalah dengan ibu korang sendiri beb.. Kenapa? Sebab hari tu merupakan hari mak-mak korang duk kangkang meneran separuh mati.. Patutnya lu orang semua sembah cium kaki mak-mak ni time birthday sebab time hari lahir lah golongan mak-mak berkorban paling banyak. 


Kalau duk jauh macam oversea ka, duk Bangladesh ka lu orang patut kolling mak tu.. cakap "Terima kasih mak kerana lahirkan saya," bukannya kolling pakwe sebab dapat free celcom tujuh hari.. Takpun ada juga yang bangang tunggu kolling dari mak nak suruh mak ucap 'hepi birthday', 


Takpun kalau duk rumah cuba duk depan mak, suruh mak cerita sikit pengalaman beranak kan lu orang semua. Kalau ikutkan mak gua cerita serius sadis. Mak gua beranak dengan bidan kampung aje, dalam rumah.. Kalaulah jadi pape time tu mesti gua tak tulis blog gamaknya..



Hadiah.. kalau kemampuan bagi la kat mak hadiah sikit-sikit.. Takde duit beli pashmina beli inner tudung pun okeh la. Ya, gua tahu harga tudung takkan sama dengan harga mak-mak sakit beranak.. Memang tak sama. Yang utama menghargai beb.. 


Ini tidak, duk sambut dengan kawan-kawan gaya macam mat salleh tapi kulit hitam gampang. 






berilmiah juga blog gua ni rupanya...
Comments
138 Comments

138 comments:

M.D said... [MEJAH JAWAB]

gua tak pernah sambut bday. *sob, sob...

mejah, nak hadiah. XD

farahin nasir said... [MEJAH JAWAB]

hitam gampang?? sungguh kasar bahasa tuan hamba.. isk3.. hahaha..:)

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?8063984d10017653411213218d3ed938

ina said... [MEJAH JAWAB]

eh, sama! mak aku pun lahirkn aku dgn bidan kampung je.. rasa cm anak jati kampung la! hek3

Aya Ariel said... [MEJAH JAWAB]

hahah..berakhlak mulia jugak ko kan mejah..
siyes giler memang sakit beranak..aku dah rasa..serik jugak tp anak dah dua..mcmana?? kuang kuang kuang

auny aizie said... [MEJAH JAWAB]

saya sayang umi saya

Cik Domo said... [MEJAH JAWAB]

entah kenapa entry ko yang ni aku suka..hahaha >.<

Myvitrd said... [MEJAH JAWAB]

setuju tu.. tahun ni aku sambut birthday depan mak aku.. Syukur

luvpinkja said... [MEJAH JAWAB]

setuju ! setuju !
*insafwalaupunakutakhitamgampan*
HAHA

Nini Zulkifli said... [MEJAH JAWAB]

jadah berilmiah, bahasa kurang sopan. :P

mimie mon (: said... [MEJAH JAWAB]

bernas! :D

Nur Salsabilla said... [MEJAH JAWAB]

Berilmiah kot. Tak jumpa kat blog orang selain blog dah.. Sumpah Tipu . muahaha ;)

Setuju! Sayangkan mak & bapak dulu. Baru sayang pakwe bagai nak rak kasut mahupun rak baju.

Peace yaw~

Mr.Baiz said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..hitam gampang..

cik Beskod said... [MEJAH JAWAB]

huhuhu.. x suka smabut birthday.. sebab selalu pada hari birthday akan ada perkara malang berlaku huhu

Ayeem Jemain said... [MEJAH JAWAB]

ada betulnya jugak. entry freethinking pertama drpd mejah

Umie Artoqiemie said... [MEJAH JAWAB]

fuhhhhhh..
sayang Omak :DDD

miratun madihah said... [MEJAH JAWAB]

kelas kau mejah :D

TeAqArH said... [MEJAH JAWAB]

selalu parent sambut dgn bawak g makan..sejak duk kt u..senior2 n kwn2 wish aje..x pnh rumble bagai...ade satu kes kt sebuah u ni..yg celeb ni pmpn la..last2 akhir ngan tragedi..terputus jari..n sbb lmbt bwk g sepital...da x dpt sambung...kan malang..da la besday gurl yg kene..kwn dia yg buat tu da fobia..menyesal..tp xleh wat ape

khairiyah said... [MEJAH JAWAB]

tak pernah sambut birthday..


tipu jer,hik3

SoLy SoLicious said... [MEJAH JAWAB]

penah wat mjlis sklai aje..tu pun sebab nak tinggalkan umo 20..huhu... buat simple2 aje..mak masak laksa..teeheee

alepridz said... [MEJAH JAWAB]

serius bagus entry ni...

Finaz Jaafar said... [MEJAH JAWAB]

selama ni sambut dgn family jeh..tak pernah sambut dengan member =)

azira said... [MEJAH JAWAB]

aah la kan...
baru perasan..
so pasni kene ubah cara celebrate birthday la..

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

tahun nie hari lahir time bulan pose....celebrate time berbuka je la aritu...

Miscellaneous Smiles said... [MEJAH JAWAB]

baru ak tau blog kau ad ilmiah =D

deeya said... [MEJAH JAWAB]

sory ah .. gua ta pernah merase sambut besday jadah . gua lahir pun bidan sambut letak dalam talam alas kaen batik jer .. bukan dok terbaring kat tilam empuk bagai (menanges)

KAMIHIDUP said... [MEJAH JAWAB]

KAMI kembali, hiyargh! Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari KAMI. :)

d_LA said... [MEJAH JAWAB]

kat fb pun aku hide la dob aku..xyah ssh2 org wish sbb aku sndiri pun mls nak sambut..haha..just bersyukur sbb masih hidup

ღ p!nk veLvet ღ said... [MEJAH JAWAB]

fuhhh~ terus insaf bace entry ni ... tp ade betulnyer gaq ... pttnyer besday kite, adiah kene beli kat mak, ni dok kutip adiah dari mak laks *sobs sobs*

naseb besday x lepas lagi ... thn ni nak buat camni la :)

Ujang9897 said... [MEJAH JAWAB]

lu buat gua insaf...

lepas ni gua tanak dah sambut bezday dgn lisa...

JIJI YU said... [MEJAH JAWAB]

gua sambut je.no hal..

si para para said... [MEJAH JAWAB]

tersalah masuk blog ke aku ni..hehe

YanaMIB said... [MEJAH JAWAB]

blog ko kena hacked ke mejah?? teehee~ oke la insap jap..nnt nk soh ank aku bc entry ko nih..=P

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

Abg mejah, banyakkan lagi entry ilmiah yeee :D Hiihhii

hazirah kasimon said... [MEJAH JAWAB]

xsambot tp dpt adiah lettop!!hwa3

shatooman said... [MEJAH JAWAB]

gua pon x sambut besday.. tp seyes, entry lu kali ni memang betul2 buat gua termenung dan berfikir.. x sangka otak lu bergeliga.. blh buat batu cincin..

Alip Apai said... [MEJAH JAWAB]

Fuhh. Naseb baik besday gua 2 hari lagi. So x rasa papa ngan entry ni. Muahahahaha!

MR. SYAH said... [MEJAH JAWAB]

mmg bagus blog ni... aku sokong...

nini said... [MEJAH JAWAB]

haah la....sepatutnya hari lahir kita kena bagi hadiah kat mak ngan ayah....wah mesti dorang taching nih...maceh maceh bagi idea bernas ni

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

kau buat ke semua yg kau taip?

sya fieqa said... [MEJAH JAWAB]

hurm..
aq x sambut tp kwn2 y wat kejutan datang bilik bagai..
layan yolah kan..
;)

Leya said... [MEJAH JAWAB]

Credit untuk Hamzah Ian...Nice entry.Balance.

ezzaty said... [MEJAH JAWAB]

hee...baiknye mejah!!
insap..insap :D

red said... [MEJAH JAWAB]

mulai saat ni aku patut thax ngn mak aku ..

Danial Razak said... [MEJAH JAWAB]

terasa weyh orang2 hitam kat luar sana..hahah.

merahitujambu said... [MEJAH JAWAB]

ngeri je togk muka dlm gambar tu..seksa kan

Fina Fento said... [MEJAH JAWAB]

Tak into sangat majlis besday2 nih. kalau time besday, belanja family makan ja..

pka.fyra said... [MEJAH JAWAB]

perspektif baru untuk melihat birthday..thanks :)

Cik Baju Kurung said... [MEJAH JAWAB]

akhirnya ada jugak ilmu aku dapat dari blog nie. heh . sokong gegiler dengan entry nie . =D

Cik Ca'ah said... [MEJAH JAWAB]

ciri2 kebapaan sudah ada. boleh pi kawin dah ni. ^^

Tuan Din said... [MEJAH JAWAB]

Huh!! betul2 bermanafaat & berilmiah Blog lu kali nie mejah... barulah tak sia2 aku 'langgan' Blog Terbang Tinggi2 nie...

Aujinz said... [MEJAH JAWAB]

sambut cara kita laa.. bukan cara Mat Saleh.. koh koh koh..

buat aaa kenduri doa selamat ke ape ker.. jamu orang makan.. dapat gak pahala sejemput dua

Aida Effarina said... [MEJAH JAWAB]

kecik2 dulu selalu laa celebrate birthday, dh besau2 ni takde maknanya nak sambut. huhu..

p/s : knp org suka meraikan 'hari tua'? makin bertambah umur, means makin dekat kte dgn mati..

dill said... [MEJAH JAWAB]

pernah tanye mak...mcm mane sakitnya melahirkan

mak kate sakit mcm nak mati.

insaf.

dill.

M Firdaus Mohd said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha,lawak la beb. gua duk gelak je baca entry lu ni. bukan pasai teringat mak gua ni. hahahhampeh betul gua ni.
mak.

p/s:mak, ampunkan daus ya.. :D

kura said... [MEJAH JAWAB]

baiklah baiklah. mula mula bapak, lepas tu emak. baikk.

chemay said... [MEJAH JAWAB]

mak bizii.
takde masa nak sambut birthday anak dia nie.
sobs3.
T___T

mocha~ said... [MEJAH JAWAB]

sebijik mcm ayat mak! hehe..
dia suruh bg any hadiah masa bufday..

Heidi Shafiq said... [MEJAH JAWAB]

fuh.. 1st time ko tak melucah..

nurayunni said... [MEJAH JAWAB]

eh,bukn mu anok tiri eh??haha

mish eden said... [MEJAH JAWAB]

kecik2 yeala sambut. da bsar xdela...buang mse je...bek smbut ngn family kn

Tasha said... [MEJAH JAWAB]

tahun ni smbt birthday di rantauan (KL) jugak la gamaknyer..isk3

Lea IsNaw! said... [MEJAH JAWAB]

push mejah push!
eh silap komen

1st time bace entri ko menginsapkan

Billa.Bel said... [MEJAH JAWAB]

sangat berilmiah ! :D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [MEJAH JAWAB]

sungguh terasa ke tulang hitam ku....

kamu memang betoi....wa caya sama lu....

Lady RaRa said... [MEJAH JAWAB]

wey orang atas kalau nak cerita bab bday diri sendiri tulis kat blog sendiri la!

lepas ni kena tukaqla wey jadi blog ilmiah tukaq terbang tinggi-tinggi jadi semanis kurma

Amna.Qadeeja said... [MEJAH JAWAB]

erk aku tak penah pun sambut besday

ilmiah jgk blog ni,terima kaseh abam mejah.

iMah said... [MEJAH JAWAB]

zaman sekolah je sambut bday ngan mak abah...

shalina said... [MEJAH JAWAB]

saya sokonggg ! mantops :DD
den sayang omak den *dan2

El said... [MEJAH JAWAB]

apa kata sambut befday kat hospital tempat kita lahir dulu? smart gak. haha

afrohead said... [MEJAH JAWAB]

kudos for this entry brother!

Fiera Pirot said... [MEJAH JAWAB]

i love my mom !

visitme@FaTiN cOrNeR said... [MEJAH JAWAB]

xprnh pn smbut bzday..wish gitu2 je..mkn family2 je..

~SaL IjOu~ said... [MEJAH JAWAB]

masa blaja dulu jelez tgk kwn2 dpt birthday party suprise dari kwn2 yg len..tp bila pk2 balik nape nye ntah nak jelez..~

Aida Azryn said... [MEJAH JAWAB]

paling mahal sekali adalah ciuman untuk ibu. ngeeee. sayang my mum! :)

eh,lama aku tak skodeng blog ko. hehe. hawauyu today? :B

Wani said... [MEJAH JAWAB]

saya takde bufday.
seriyes :(

NOOR FATIN said... [MEJAH JAWAB]

tahun ni aku dapat beberapa hadiah kawan2 alam maya yg bagi., realiti? wakakka..

aku masa dok asrama slalu ingtkan mak ku bsday aku. haha :P

Hafriz Mohamad said... [MEJAH JAWAB]

NICE..

bleh try cara nih..! ^^,

wannurfazrini said... [MEJAH JAWAB]

pehhhh entri berilmiahhhh. tahniahhh!

Asyila Zainuddin said... [MEJAH JAWAB]

aku sambut dgn family.. lagi best! :)

suk said... [MEJAH JAWAB]

eh bila birthday gua? gua pun lupa.

Chuu Muqhlis said... [MEJAH JAWAB]

syg mak lebih sob sob

MaMa AiNi said... [MEJAH JAWAB]

beruntung mak/ayah punya ank spt hamzah..sentiasa menghargai pengorbanan mereka...mama pun seorg ibu..n salam aidil fitri dari mama buat hamzah juga..

beLLa said... [MEJAH JAWAB]

tak penah2 aku insap bce blog kau, kali ni aku insap doh. nak peluk mamala cmni. tskkk

Bashtiah said... [MEJAH JAWAB]

Logik jgk kan, sambutlah bday dengan mak. Dia yang ada dgn kita time kita lahir. Bagus idea awak ;)

syAzAnA said... [MEJAH JAWAB]

cam sedey jeh entryy. wuwuwuuw

budakijaupendek said... [MEJAH JAWAB]

ala jgn la cakap mcm tu.
sy smbut.. sob3 ~
muahahaha.. kejam!
terasa. kihkih!

Muhd Fadil said... [MEJAH JAWAB]

yeay. bermanfaat betul blog kau. hehe

Maya Sarry said... [MEJAH JAWAB]

besday aku mak aku bukan ingat. aku cakap kat mak aku, "tak tau ke hari ni hari apa" mak aku diam ja. last2 aku sendiri bagitau "hari ni hari jadi maya la" haihhh --'

yana said... [MEJAH JAWAB]

suka entri nii...

yana nak share kt fb..hehe~

me_nazri said... [MEJAH JAWAB]

terasa aku hitam gampang....lalala

pazil said... [MEJAH JAWAB]

wa pernah disambut bday sekali je..zmn wa di uitm..pagi2 ada awek member+gadis2 batch wa ketuk2 pintu..dengan muka mamai wa terima ucapan bday+hadiah..cemas wa!

tcher_vera said... [MEJAH JAWAB]

ak sambut...ngn sujud syukur.. :)..entry berilmiah, jd, komen pun mesti ada unsur2 ilmiah jugak..hehe..

Wanybunny said... [MEJAH JAWAB]

hahahahah, like like like!

~Nana 귀여운~ said... [MEJAH JAWAB]

maik aih..hitam gampang ? jadah ape cakap macam tuh?? hahahhahaha...:P!!

noorniey Azman said... [MEJAH JAWAB]

da kol da umi...
pagi pagi ag..huhu

EpoLღKekunangpelangi said... [MEJAH JAWAB]

Terasa nak angkat tangan setuju, tapi duk buat jugak. eseseh.. ;p

missbby said... [MEJAH JAWAB]

ok..ok..pas ni kena ubah cara...huhu

chiah_ismile said... [MEJAH JAWAB]

entry serius tetibe..
besday aku bulan nih...sayang mak!

Hashira Yusoff said... [MEJAH JAWAB]

mak garang. tak sambut dh bday2 ni. mcm budak2 katenya... T___T

saidatul_syamin said... [MEJAH JAWAB]

first time entry mejah x mengarut sgt n buat aku selsema. haha

wan azie said... [MEJAH JAWAB]

huhuhu.....smbut ke tidak jnji bersyukur sbb dpt tgk dunia milik Allah ~

Adylia Qarissa said... [MEJAH JAWAB]

yea..berterima kasih kepada ibu dan bapak kerna mereka kita hidup untuk hari nie..

Faiz Tapit said... [MEJAH JAWAB]

serabut ah sambut besday ni

fyna said... [MEJAH JAWAB]

waaa betol sangat!

SweetLikeWhat said... [MEJAH JAWAB]

nice sangat entri ni..mak ngan ayah lah paling perlu dihargai :)

hana said... [MEJAH JAWAB]

yeah..
setuju dgn entry ni...
cakap terima kasih pn cukup lah..
ini lagi nk mntak macam2 pe jadah nye..
=D

El-Janna said... [MEJAH JAWAB]

aku selalu kene prank,, jadah la!! grrr . baik prank kan mak aku^^ huh??? eh tak tak..

btw nice entry la. membukak mate sikit^^

El-Janna said... [MEJAH JAWAB]

aku selalu kene prank,, jadah la!! grrr . baik prank kan mak aku^^ huh??? eh tak tak..

btw nice entry la. membukak mate sikit^^

Memori Kekasih said... [MEJAH JAWAB]

mejah+jadah..Mejadah...opsss...tak baik...tak baik...

SyazwanSarawak said... [MEJAH JAWAB]

besday aku tak lama lagi. kbai

Nur Aischa said... [MEJAH JAWAB]

hahaha sungguh lawak ouh post ni. tp betul la kita kena igt pengorbanan mak kita :)

Rtp Farra Arisha said... [MEJAH JAWAB]

birthday is the best moment ever kan..harus dihargai dan menghargai jasa dan pengorbanan ibu yg tlah melahirkan kita!! :')

Sembang Kemas said... [MEJAH JAWAB]

aku tak sambut pun,sekadar wish2 jela itu biasa.haha

jah,blanje ribena jah,baru adaa kelas.

emieysandra said... [MEJAH JAWAB]

insaf.


mekasih ma sebab lahirkan saya!

msredcheesecake said... [MEJAH JAWAB]

msred mesti sambut bday mak. suka sambut bday sendiri dengan mak. kitaorg pegi makan2 je...ok tak?

buDAK keCIK said... [MEJAH JAWAB]

betul2. jadah apa time besday dok sibok bergayut ngn pakwe/makwe. cmtu la kalu dh kemaruk sgt bercinta. jasa mak ayah yg paling bsr tu pun boleh lupa. haila.

apa punya bengong!!

Ain SSB said... [MEJAH JAWAB]

Betuiii la sangat nih~

Btw, dah reply dah pasal guna kamera apa tu!

Ecah Ecot said... [MEJAH JAWAB]

nasib x terasa..tp perkara yg pertama mmg wish time kasih kat mak...and tradisi sjak keje ni kalo besday jek bagi hadiah kt mak!bkn mak bg hadiah kt kite..hoho

nadiaazira said... [MEJAH JAWAB]

mungkin patut ikut saranan abg mejah untuk next birthday...hehehe...

da beso2 ni jarang sambut, setakat orang wish je...

Namee Roslan said... [MEJAH JAWAB]

plan nk ada anak terus bila kahwin.tapi bila tengok gambar org beranak..tak jadi. takut gila.sampai rasa taknak anak.

aimie amalina said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha
sgt the nice ahhhh!
tu la kan...sape kite skrg ni kalo bukn sebab apak dan mak
ari lahir kite sebenanye ari deme
bukn ari kite
huuuuu..so..take it as the important thing la kan!

cheqwa said... [MEJAH JAWAB]

huhuhu..insap :')

farahjunaidy said... [MEJAH JAWAB]

tacing pulak baca belog hang kali nieh mejah ehhh...

yad'z said... [MEJAH JAWAB]

memang sambut dengan family pn.. ^^

cimOt said... [MEJAH JAWAB]

tu pasal la celebrate ngan family..mostly,people nowadays ni pi celebrate ngan bf/gf..pe daaaa..

Shawn Razaleigh said... [MEJAH JAWAB]

wadehek, rasa mcm salah blog pulak.haha

tapi betul sgtlah tu

iejjah said... [MEJAH JAWAB]

mang berilmiah tol mejah kli nie...aku 20thn hdup xpnah smbt bfdy pn...bhgia jek ngn fmly smpe skang...nie yg buat makin rndu dkt mak membuak-buak..haha

Chik Nur Az said... [MEJAH JAWAB]

yeah.. suke sangat entry nieh.. ;)

@juera said... [MEJAH JAWAB]

aku mmg suka ngadap mak aku tnye kisah dolu2..mak ak crite msa nk branak ak ngn adik bradik mmg sadis wooo..siap nangis2 lg ak..mak ak cite mak ak pnh jd bidan sndiri sbb bidan kg. lmbt smpai..sadis wooo! so korg smpai ati ke nk krg ajo ngn mak korg yg ssh pyh nk malhirkan korg? pk2 kn la..good entry mejah..i like =)

Sarah Mohd Saleh said... [MEJAH JAWAB]

lu emosi semacam nih derrr.eceh..ilex2 dlu mattt...tawu lu syg mak bapak lu.ape2pon mk bpk lu sure banggo dpt ank mcm lu klu die bc blog lu.ptt nye smbut dgn mak dlu sbbb die separuh mati nak lahir lu.;)

bighagenjo said... [MEJAH JAWAB]

serius berilmiah.

Tak terpikir kot.
pinjam otak kau sikit.

Hanie_Dew said... [MEJAH JAWAB]

time birthday je aku akan ingat mak aku dulu. sangat jarang sambut birthday bersama kawan kawan.
sangat setuju dengan hujah ko dalam entry ni. sokong 100%. kebanyakkan budak budak sekrang lebih suka berjimba dgn parti yang tah pape banding sambut ngan mak bapak sendiri.

アヌム ちゃん said... [MEJAH JAWAB]

nice entri.lepas ni boleh praktikkan isi2 yg bagus tu..thanks ye.

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

Bagusnya hamzah :) I like this entry.

Saiazuan said... [MEJAH JAWAB]

err tak sambut.. slalu famili aku je yg beriya2 nak sambut.. hoho

jas imran said... [MEJAH JAWAB]

lepas jadi mak orang nih baru aku sokong 200% kena sambut besday cium tapak kaki mak.
dulu 100% je.
beranak tu heavy duty tahu?!!

sambut dengan pakwe?? waddehel kan...
apa sumbangan dia masa ko lahir tu.

yang benar...
mak orang.

dyg said... [MEJAH JAWAB]

hitam gampang!!haha ptt msuk kamus nih

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

kalau anak saya birthday x sambut tapi bagi hadiah buku..biar jd org berguna

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...