Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Wednesday, September 5, 2012

DAY 2 – 4X4 ADVENTURES, FAM TOUR, SELANGOR SHINES 2011



Hola readers!!
Tanpa cakap banyak gua terus straight to the point lah, ok? Hehe..

hari kedua kembara Selangor,

Mula-mula breakfast dulu dekat hotel Concorde, dah nama breakfast dekat hotel takkan nak makan roti canai ye dak? Mesti lah makan benda yang jarang makan time breakfast.

Telor, sosej, daging nipis dengan air jus. Kurus la gua kalau hari-hari makan macam ni.. Western lah sangat kan? Tak sampai 2jam perut dah lapar balik.. hahaha…

view dari Hotel Corncorde, Shah Alam



Tak puas lagi tidur hotel dah kena gerak. Bangun pula jam 7pagi. Kira awal lah tu bagi student macam gua nih.. haha..

Oh, semalam lupa nak mention, sebenarnya FAM Tour ni bukan blogger sahaja yang join, media , TGA , Travel Agent dan juga orang yang berkaitan dengan pelancongan ni join juga. Dapat lah juga merasa berkawan dengan geng travel agency. Kepada travel agency, kalau nak pergi oversea ajak lah blog terbangtinggitinggi ye.. hehe

Nah gambar travel agensi, saje nak kipas korang. Nah kipas, nah aircond..


Mana tadi? Oh ya, breakfast gaya mat salleh. Lepas aje breakfast kami geng-geng bajet pelancong dari Nepal terus dibawa ke Hulu Selangor!!! Secara spesifiknya Teratak Riverview untuk 4x4 Adventures. Teratak riverview ni memang sesuai untuk aktiviti khemah, teroka hutan ke, mandi sungai, kalau korang ni cikgu-cikgu sekolah boleh ajak anak murid buat aktivit kat sini. Asrama pun hadooo..





Sampai dekat hulu selangor dalam jam 10.30pagi. Terus aje kami pilih naik kereta abang paling hensem yang ada kat situ. Driver mestilah ada beb, bukan kami bawak sendiri kereta besar ni, kau gila nak drive sendiri? Haha..






Halangan pertama, kena cross sungai. Serius dekat sini ambil masa 2 3 jam dah sebab banyak gila kereta yang sangkut. Malam sebelumnya hujan lebat, jadi air naik paras tengkuk. Nak tarik pula tiba-tiba tali yang berat dekat dobloh kilo tu putus.. perghh…


Masa nak daki bukit, dia ada jalan yang dikorek yang muat-muat aje sebijik kereta. Lepas tu kereta tu stuck kat situ. Nak keluar sumpah tak boleh sebab kiri kanan ada tanah. Debar gila beb. Serius berdebar gila. Gua bercerita gempak gila, tapi hakikatnya gua tengok aje driver-driver ni tarik kereta.. hahaa..

Dah sampai checkpoint pertama dalam pukul 1. Terus geng-geng pelancong bajet dari nepal melantak makan nasik, gila lama duk dalam kereta goyang-goyang.. haha..





Sementara menunggu kereta-kereta lain yang tersangkut dalam kubur tu, gua keluar dari kereta kejap. Dalam banyak-banyak geng, gua seorang saja yang pakai selipar jepun. Maka kaki pun terus masuk lumpur paras lutut. Haram jadah betei.. Menyesal keluar kereta… grrrr…




gambar hak milik aazul



Akhirnya sampai juga ke lubuk Kawah. Jalan jauh-jauh naik kereta 4x4 semata-mata nak mandi air terjun? Takde lah, mandi air terjun tu sampingan sahaja sambil rehat-rehat. Yang utama adalah 4x4 tu lah.. hehe..





Lepas mandi, tiba-tiba ada kereta rosak lagi. huahahaha, bajet gua cuak lah.. Tapi disebabkan brader-brader ni semua terer, diaorang terus buat emergency welding nak baiki bahagian bawah kereta yang dah patah. Akhirnya dengan kuasa bulan kereta tu pun jadi ok. Mejik lah sangat..




Dari pukul 11pagi sampai la dekat pukul 10malam baru la aktiviti 4x4 ni habis dengan selamatnya. Nasib baik tak ada siapa yang mati terbalik. Perasaan naik 4x4 ni lebih kurang naik roller coaster jugak lah. Tapi kalau roller coaster kita dapat naik dua tiga minit aje. Yang 4x4 ni berjam-jam lamanya. Kalau nak buat aktiviti 4x4, satu kepala dalam RM500 untuk 2hari 1malam masuk hutan. Amacam? Ada bran?



suara yang gelak kuat tu pakcik driver, harap maklong..




2nd Checkpoint, Kalumpang Resort & Training Centre

Hoyeah… boleh tidur chalet. Hoho…

Lepas habis sahaja aktiviti 4x4 ni, diaorang bawak kami ke Kalumpang Resort untuk bermalam. Kalumpang Resort sebenarnya dibina didalam dusun buah-buahan! Dan kebetulan time ni musim durian woi!!! Pokok durian kiri kanan ada, tepi bilik pun ado.. Tapi buah durian diaorang punya staff dah rembat dulu.. arghhhh…

Rambutan, manggis, durian, alah, buah-buah yang dalam dusun lah. Boss besar Kalumpang Resort ni cakap, kalau nak makan ambik aje dari pokok tu. Kalau ada buah lah. Tapi dah nama pun penat, ada perempuan bogel duk tepi pun gua takkan layan punya. haha

Oh ya, ada juga khidmat mengurut kat sini.. RM50 untuk satu jam. hehehe…




Kemudian barulah balik bilik dan terus tidur.. Bilik pun cantik, kalau nak buat aktiviti ramai-ramai diaorang juga ada asrama, café, surau, dan benda-benda basic yang lain. Yang tak best cuma line maxis digi memang tak ada langsung. Dah nama pun duk dalam dusun kan…

Bilik yang gua tidur ni kos dia dalam RM200 lebih gitu. Mesti korang rasa macam mahal gila kan? Bayaran dia termasuk lah aktiviti kat dalam kalumpang resort ni, main air, masuk dusun, dan macam-macam lagi. Aktiviti bukan korang buat sendiri tapi adalah staff diaorang yang akan jadi instructor, jadi takde lah datang resort kemudian lost tak tahu nak buat apa.



Untuk lebih info mengenai Kalumpang Resort :
Habis hari kedua, esok pula okeh..
Semua gambar diambil oleh Myravea, YanaYassin, dan Rayyan Haries







Comments
66 Comments

66 comments:

udacun said... [MEJAH JAWAB]

wahhhhh
sumpahhh best gilerr ahhh..
tringin pulakkkk nak joinn

!! YaNa YassiN !! said... [MEJAH JAWAB]

Tahniah,..anda blogger pertama yg pantas hupdate,..terbaik lah,..

azri johan said... [MEJAH JAWAB]

gila mejah, panjang gila stori kau..

Umie Artoqiemie said... [MEJAH JAWAB]

perghhh untunglaaaa

Saddila said... [MEJAH JAWAB]

penat baca entry ni sampai habis . haha

gila kejam mung tak tolong abg driver tolak kereta .

Cha said... [MEJAH JAWAB]

BEST GILAKKK!!

macam nak join je!

hishhhh!

myravea said... [MEJAH JAWAB]

aiyak!! mejah ni pantas..myra baru taip entry..huwaa :')

athirahmazlan said... [MEJAH JAWAB]

gambor kete kluor kubur tu tobat lawokkkk! wahaha

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

seeing 4x4 remind me of how much i miss my dad. damn. tulis pasal shah alam lepastu 4x4 kau memang sengaja kan buat anak perantau hati meruntun!

nk pi melancong oversea lg next feb. grrrrrrrr

Syafiq Ahadin said... [MEJAH JAWAB]

kereta kuar kubur!!! hampeh! :0

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

whooaaa....MEJAH dah boleh buat blog travel n living laaa....sempoi...

ascil.punye.lah said... [MEJAH JAWAB]

main lumpur seorang diri.haha forever alone.

Kim Hyun Arry said... [MEJAH JAWAB]

wahhh nmpk best jer tmpat nie..wuuu..msti sronok kan hehe

Azham Vosovic said... [MEJAH JAWAB]

bestnya! ekslusif utk 5 org blogger lak tu huhuhu

anen said... [MEJAH JAWAB]

oo korang ke yg kat sungai samak tuh ek..patutle belambak kete 4x4..singgah mkn deghoyan kat simpang masuk tuh..ekekeke

a darling's sweetheart said... [MEJAH JAWAB]

teratak riverview? I've been there! haha. naik jambatan gantung yg sgt gayat n main lumpur yg sgt berbau.


:)

budakampung said... [MEJAH JAWAB]

wuuuu..best giler..nak join jugak~ T^T

ain hamiza said... [MEJAH JAWAB]

daa mcm blog jalan2 makan angin plak.. huhuhu :p

chiah_ismile said... [MEJAH JAWAB]

best2..tp msti pnat...wheeewww!

::FAIZ FARISH:: said... [MEJAH JAWAB]

best la ko

Hant said... [MEJAH JAWAB]

mcm best je..untung la dpt pgi..

JOM MAKEOVER KERETA ANDA!!

KAWASAN SEGI TIGA TERUMBU KARANG??

Myra Jay said... [MEJAH JAWAB]

Bestnyer...

Mmg adventure..

Teringin nak jugak :)

Rtp Farra Arisha said... [MEJAH JAWAB]

what a challenging activity..plus main lumpur bagai..hehe, tapi ia tetap menyeronokkan sambil dapat merehatkan minda!

IntaNBerliaN said... [MEJAH JAWAB]

wah.. bestnya,, suka aktiviti gini..

isabelle said... [MEJAH JAWAB]

benci la..benci...

#dengkisebabxdapatjoin

weh, jom tgk geng oltromen kat my belog

konde said... [MEJAH JAWAB]

wow mantab tuh 4x4


Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM100, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

LIP (^_^) said... [MEJAH JAWAB]

Seronok nye xtvt lasak gini..

Nur Aischa said... [MEJAH JAWAB]

hahaha mcm mcm lah mejah ni..
tapi best ah dpt naik kereta 4x4 tu, teringin!! untunglah kalian dpt naik free wuwu

Nisa Greennnpanda said... [MEJAH JAWAB]

wah..bestnye dpt gi tour camnie..jmput dtg singgah umah sy, dkat aje, haha.. >_<

btw, thanks sudi singgah my blog..

Woofer Storm said... [MEJAH JAWAB]

bestnya dpt pegi..

*tak kira,lain kali kena ajak kita..hheee

a little less conversation said... [MEJAH JAWAB]

apesal lu tarak ajak gua mejah..gua leh sponsor gua nye hotwheel 4x4 maa..hahaha

normi nieza said... [MEJAH JAWAB]

wah....minat xtvt extreme rupanya,,,:)

* NOOR ANIDA * said... [MEJAH JAWAB]

BESSSSTTTTTTT GILERRRRR...NAK GGGGGG........

is_isaac said... [MEJAH JAWAB]

best gilerrr aktiviti cam nie..

JR said... [MEJAH JAWAB]

Dah lama tak ikut program kembara, sebab tak cukup masa....

Tajuk entri terbaru di blog JR:

"Tahniah Kepada Sekolah Anak Haram!!"

eB ezrin said... [MEJAH JAWAB]

wah geng cik bambam yer? :)

CekbOlat-bOlat said... [MEJAH JAWAB]

wahh.. bestnyeee.. cm ner eh nk join aktviti cm gini?
dftar ke? geng ker? tringinnn ;ah

Saiazuan said... [MEJAH JAWAB]

perghhhhhh best gilerrrr :D

nizamsani said... [MEJAH JAWAB]

dah lama duduk tanjong malim pun tak pernah merasa masuk teratak riverview tersebut.nampak seronok.

SoLy SoLicious said... [MEJAH JAWAB]

4x4 .. cayyaalaahh

najwa aminah abas said... [MEJAH JAWAB]

aku tengah jaga diet. gambar food kau buat aku tak persetankan semua itu.

nazaTIMsuria said... [MEJAH JAWAB]

best nye!

zulhilmi tempoyak said... [MEJAH JAWAB]

pergh.... thanks 4 sharing.

sgt best n jarang nk dpt adventure mcm ni...fuhhhh...
stail2...

blog-tips-kurus said... [MEJAH JAWAB]

teringin nak join kegiatan riadah macam ni.. :)

schaze zainn said... [MEJAH JAWAB]

hye dah lama tak BW
:)

uik best jugak kat hulu selangor.

ingtkan mcm takde pape kat sana..hikhik

ABU said... [MEJAH JAWAB]

wah sakan gila.. ini baru best..

drpd entry ni 20 lebih gambar, entry tak de la berat mana.. nice..
soon nak letak banyak2 gambar jugk dalam entry aku hahahahahhha

ezzaty said... [MEJAH JAWAB]

sangat best aktiviti kamu!! :D

NHMS said... [MEJAH JAWAB]

masyuk ahh.
mesti best en.

tgok gmbar pon da taw best. *jeles :D

laskar pelangi said... [MEJAH JAWAB]

bestnyaaaa wei..

Eera Shera said... [MEJAH JAWAB]

giler ah best..jeles woo..nak jugak ;)

Zinnirah Humaira said... [MEJAH JAWAB]

bestnya.. !! Adventure adventure, nak try lepas nih :)

CekbOlat-bOlat said... [MEJAH JAWAB]

wahh.. gile best ko mejahh.. jap weh. cane eh nk join aktviti gini? =="

aunty p said... [MEJAH JAWAB]

mejah gemok !

Miss Zue said... [MEJAH JAWAB]

sronok ek jalan2..nek keta kebal lagi.eh yeke ke kebal..hentam saja laa

Juliet_iRa~" said... [MEJAH JAWAB]

bestnyaaa...heeee :)

seronok2...kenangan terindah 2011 la ni ;p

happy new year..;p

nak blueberry cheese tart kna dtg amik kat umah..heee

FIFIEY LYCHEE MARATION said... [MEJAH JAWAB]

adventurous sungguh! rasa nak join sgt!

Hanie_Dew said... [MEJAH JAWAB]

ohh...tidak.aku tak suka aktiviti lasak.kalau percutian rileks tu aku suka la.

Cik Tengku Saliha Rahima Bt Tg Ariff said... [MEJAH JAWAB]

waa bestnye . terutama yg kereta keluar kubur tu . haha . :b

Ratna Syazana said... [MEJAH JAWAB]

cis! pegi Teratak Riverview tak cakap! aku kat UPSI, sebelah tu jer -_-

NUNU EERA said... [MEJAH JAWAB]

spe yg naik kete kua dri kubur tu?

cik nAdyYa ツ said... [MEJAH JAWAB]

wahh ! s0nokknyee ..
teringin na pegi gak , huhu

Mr.Clive said... [MEJAH JAWAB]

aaaarrr jelesnya!!!

Anis FieQa said... [MEJAH JAWAB]

femes la tmpat gua..har2..=p

IQ = Iez Qis said... [MEJAH JAWAB]

serius best!! da la IQ minat outdoor...

sewa 4X4 tu brape? costing semua sorg brape? brape hari berape malam nih?

Lady Emilya said... [MEJAH JAWAB]

huahhh jealous -..-

Jue said... [MEJAH JAWAB]

Pergh gilos best!aku suka beno aktiviti lasak gini hoho

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...