Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Sunday, December 25, 2011

Yassin Dan Penutup Botol

Masa gua darjah enam, UPSR, ada majlis bacaan yassin untuk budak-budak ambik periksa. Jadi ramai lah yang bawak air berbotol-botol dan letak ditengah-tengah sambil orang ramai duduk keliling botol-botol air tersebut.


gambar hiasan - ni bukan gambar orang sembah botol ya..


Tiba-tiba, dalam duk sibuk ramai-ramai pergi letak botol kat tengah-tengah sambil bukak penutup botol, seorang budak ni tersepak botol tu. Dari satu botol yang jatuh dia kena botol yang lain. Maka jadi lah "chain-reaction" dua tiga empat bijik botol jatuh sampai karpet masjid basah.


Disaat darjah enam itu kepala otak gua mengalami ejakulasi dan terus terpikir..

"Kenapa perlu buka penutup botol tu ketika baca yassin? Adakah ayat yassin tak boleh masuk ke dalam botol tertutup dan tidak memberi efek 'power' pada air tersebut?"



Berbelas tahun kemudian yakni semalam, baru gua ingat balik apa yang gua pikir ketika darjah enam tu dan gua tanya lah di fesbuk. 

Nah, ketika gua tanya soalan ni di fesbuk, ada yang tak paham sampai chat fb gua. Hahaha.. Ekcelli, bukan gua nak kata benda ni haram. Bukan gua nak kata benda ni tak boleh pun, tapi kalau tengok soalan tu ada "kenapa?" dan "adakah". Jadi saje je nak tahu. Takkan lah korang tak pernah terpikir kot? ke gua sorang je pikir benda ni? haha..



Ayu Robin cakap kat komen,
"ikut logik la kan..bacaan surah tu sampai la kt air tu dan kita memang nak fokus kat air tu untuk buat air yasin..kalu tak air dalam tangki rumah pon boleh jadi air yasin la kalu baca dalam rumah"


(bukan nak bahan Ayu, Ayu ni kawan blog gua yang paling lama, siap buat entry khas untuk beliau lagi dulu-dulu)LINK


apa yang gua paham, Ayu cakap sebijik apa yang mak gua cakap ketika gua tanya soalan ni kepada beliau. Bacaan surah tu sampai kat air tu kalau penutup dibuka. 

Jadi, ikut logik lukisan paint,

bacaan yasin akan masuk ikut lubang botol atas tu. Kalau tutup botol, bacaan tu tak masuk lah wahai Mejoh woi! Dari gemaan bacaan yasin, gemaan tu akan efek air yasin tersebut dan seterusnya mengubah molekul-molekul air.


Yang pasal molekul-molekul air tu memang betul, memang dia berubah. Dah ada kajian, sila lah google. Dan air yang terubah molekul dia ni lebih baik kualiti dari sebelumnya. Kalau ikut kajian tu lah. Tapi gua memang percaya air yasin ni power. Serius gua percaya.




Apa jadi kalau kita tutup botol? Bacaan tu tak masuk kah? Takde 'power' sangat lah bacaan yasin ni kalau botol tertutup pun tak boleh nak masuk kan? (ini dah masuk soalan 'adakah')





Macam mana dengan orang baca yasin dekat kubur? "kena gali kubur letak corong, baru lah bacaan yasin boleh masuk dalam kubur ke?"


Hang persendakan yasin Mejoh!!! Hang Yahudi!!! 


rilek-rilek beb, yang bab kubur tu memang takdak kaitan pun. Saje je gua buat lawak tanya soalan takde kaitan. Baca yasin kat kubur nak sedekah pahala kat arwah. Bukannya nak sedekahkan bunyi kat arwah ye tak? Kan pahala tu benda ghaib, kalau boleh letak corong gitu gua pun nak jugak. Buat lubang corong kat otak, orang baca yasin otak gua serap lah. Tak gitu? hahaha


Baca kat kubur tu nak sedekahkan pahala.

(masa gua form 4 atuk gua mati, pakat baca yasin sedekah pahala kat kubur beliau, masa tu juga gua pikir, kalau kita record bacaan yasin, lepas tu play 24jam kat kubur tu. Maka pahala arwah makin banyak la kan? Ni pengaruh drama TV, orang sakit pasang CD bacaan yasin)





Berbalik kepada penutup air tadi ya habibi ya maulana ya tahi babi ya kucar lanar..




Teori gua saje ni. entoh betul entoh tidok gua pun tak pernah eksperimen dengan air yasin..

Sains UPSR gamaknya. Daripada tiga medium(air, udara, pepejal), bunyi bergerak lebih cepat pada objek pejal,  cepat pada air, paling slow pada udara. 


paling cepat gila - pepejal (ex: botol, dinding etc)
cepat sikit je - air (omputih-water)
paling slow - udara (omputih-air) 



"Dah tu Mejoh, apesal gua selam kepala dalam air dengar sikit-sikit je?"
"Sebab kepala hang masuk air la bangang! Ingat telinga hang telinga ikan duyung?" 




Jadi kesimpulannya, gemaan/vibration dari bacaan yasin still masuk dalam air tu!!!! gyahahahahahaha~



ke salah teori ni?


apa pendapat korang? ace komen sikit, gua ni ilmu tak banyok, suka bertanya kenapa kenapa je..  



Comments
66 Comments

66 comments:

Faiz Tapit said... [MEJAH JAWAB]

yang gambo mulut baca yassin tu orang negro ke ape?

anis aniesa said... [MEJAH JAWAB]

terima kasih sebab ingatkan aktiviti harian aku kat sekolah dulu

is_isaac said... [MEJAH JAWAB]

betul lah tuh..aku pun pernah terfikir cam ni..hmm..

CekbOlat-bOlat said... [MEJAH JAWAB]

nnek ckp kne bukak ! klau tak,'tak masuk' mm.. gua pun taktahu.. -_-

mizz.miza said... [MEJAH JAWAB]

bab sciance nih .... tarak berani lorhh ... ^_______^

izni jaafar said... [MEJAH JAWAB]

ntah la mejah..
lu ni pelik la..
haishh

Norazlin Nordin said... [MEJAH JAWAB]

ouh, macam tuh ke. lepas tayah ak pening na jawab soalan macamtuh. adik ak selalu tanya.

AzNuRuL AzMaN said... [MEJAH JAWAB]

pernah fikir dulu nape kena bukak..tapi sekarang tak terfikir pulak..nampak beno dah lama tak buat air yassin..dulu masa sekolah je..masuk u makin jahiliah pulak..memang layak aku kena tarbiyah..T_____T

chiah_ismile said... [MEJAH JAWAB]

bijak,tp entah la ea btol ke x teorinye 2..

Saddila said... [MEJAH JAWAB]

hebak mung bang mejoh . hebak . tepuk2 .

Akim Iqbal said... [MEJAH JAWAB]

watefakistis ?

CiPoT CeDoT said... [MEJAH JAWAB]

persoalan..

Bacaan yasin ada kena mengena dgn pahala/dosa si mati ke?



Mejah...

dari apa yang gua baca dulu..kalau lu tutup or lu buka menutup botol tuh..dan bacaan yasin lu tepat..air tuh tetap mujarab...hatta, kalau lu ada kat malaysia..lu nak buat air yasin kat anak lu yang study kat UK pun..lu boleh buat...lu hanya perlu berniat kerana ALLAH..dan orang yg minum pun perlu yakin dgn kuasa Allah...

lu dah solat ke belom??

nurkaloi said... [MEJAH JAWAB]

memang dah dikaji pasal benda ni kowt
byk soal kasik pelmpang hahah

kutoOobambOo / ericoanaci said... [MEJAH JAWAB]

jadi songsang kutooo baca cita ko lah.. ha3

kutooo pun ada citer baik punya

Amran Merae said... [MEJAH JAWAB]

good info! thanks for sharing..x pernah terfikir pon..

syirah rasid said... [MEJAH JAWAB]

yg teori last tu wa pon fenin ~ ==

cik cakula cemekut cekelat said... [MEJAH JAWAB]

zarah2 udara bergerak lebih pantas dari zarah2 air dan jatuh tempat ketiga adalah pepejal..zarah tak dpt bergerak bebas disbbkn oleh keadaan zarah tu sendiri...

so bile yasin melalui udara dengan mudah dia boleh menembusi zarah2 yang berada di dalam air..kalau nak menembusi pepejal(xbukak penutup)agak sukar zarah udara nak menembusinya...

macam pepejal slalunya bunyi akan dipantulkan semula lain mcm udara dan air..dia akan meresap bunyi..

so bukak la tutup botol 2 supaya bunyi yang dihasilkan dpt menyerap bunyi/bacaan yaasin tersebut lalu mengubah molekul2 dalam air mcm yang ko ckp td 2..

(aku rse aku kne tukar aku pnye major of study)

*sorry aku x pasan aku tertaip banyak...hihihi...

Ujang9897 said... [MEJAH JAWAB]

lps kita berkomen2 semalam aku sms ustaz kat bangi ni..hahahaha..=)


ust tu balas SMS kat aku dia jwp

"ada bezanya kerana molekul air yang mendengar bacaan akan terus masuk ke dlm botol tentu lebih berkesan drpd air yang terhalang oleh penutup"

Nj said... [MEJAH JAWAB]

hm. mmg curious jgk psl bnda ni, tp ikut yg biasa kta buat jelah;bukak pnutup botol. hehe

Hizami Rahim said... [MEJAH JAWAB]

terbaik punye entri. haha.

AyuE SurihanyOt said... [MEJAH JAWAB]

haha..dalam byk2 komen tu awat komen aku jugak yg hang amik setan..


dah tu dpt jawapan belom??hehe

Fara E's said... [MEJAH JAWAB]

dah mcm sains aku bce plak , haha

naziyatul fatihah said... [MEJAH JAWAB]

hurmmmm.,..

berfikir.... -___-"

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

MEJAH.... aper kata ko kasi soalan nie pada ustaz azhar idrus tue... confirm dia boleh kasi pendapat yang lebih bernas....

cikpia said... [MEJAH JAWAB]

setau aku yang ala2 jahil ni, air zamzam kalau diletakkan di suasana musik lembut dan soothing, molekul air dia akn jadi cantik, berbunga2....

kalau diletkkan di kawasan bermusik keras, molekul dia akan jadi tak cantik, keruh......

yaasin kan bacaan yang indah..... so memang betoi la bacaan tu dapat merubah molekul air tu.

misz aisya said... [MEJAH JAWAB]

pning pulak aku bce teori ko..haha.

nway, aku setuju dgn cik cakula cc *mende ntah nme dy pnjg sgt*

fokus kite pde air kan, so kne bukaklah penutup tu. :-)

asip محمد said... [MEJAH JAWAB]

ni gua agak lah.. gua agak.. kalau ikut konsep fizik.. gelombang kan energi? so suara tu energi kan? cuba lu bayangkan kalau tutup penutup botol tu.. tak ke boleh meletup kalau banyak sangat energi masuk? kah3.. so orang bukak.. so energi tu boleh flow.. energi kan takleh dimusnahkan?.. kah3.. genius ke tidak? ke barai? gehahahahha









ye gua tahu.. mesti semua nak tibai ckp eh energi jugak boleh melalui benda solid seperti botol.. tapi adakah lu orang tahu yang bentuk botol jugak mempengaruhi perubahan gerak energi tersebut? haa sekarang sudah adakah..

widiea azira said... [MEJAH JAWAB]

sorry la mejoh. .sy pon xtaw nih..adeh!!

Red said... [MEJAH JAWAB]

actually baca di kubur tu tak neccessary.. sebab baca dari rumah pun bleh..

and about your theory..

aimie amalina said... [MEJAH JAWAB]

hehehe
aah kan..x penah terpikir tapi ade logik gak soklan tu :)

tapi ape yg boleh dikaitkan, air memang penyerap terbaik. Mungkin dengan buka penutup botol tu, menjadikan zarah2 Co2 yang dilontarkan dari rongga mulut akan tertebar masuk kedalam zarah air secara direct. May be direct ni orang nampak lbh berkesan dari indirect. Padahal kalau tutup botol pon udara tetap masuk dlm botol tapi x la selaju bile buka ttp botol kan..

heee..pehh..pjg plak eksplen..ni ikot suke kepala berpikir je ni..hehehe

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

ko ni byk berfikir.. aku pon xtrfikir bnde2 mcm ni.. hbat otk kau. lpas aku bce entri ko.. aku pun xpuas ht jugak nk jugak jwapan die.. knape kne bukak pnutup botol?? knape??? knape?? klu bce dekat2 dgn air tu.. leh pakej skali ngan air liur.. huhu

muroza said... [MEJAH JAWAB]

niat kita adakan bacaan yassin tu supaya air tu diberkatkan dengan khasiat surah yassin tu,supaya yang minum air yassin tu pun dapat berkatnya sama.

jadi, bila air tu kat dalam botol, kenalah bukak tutup botol, sebab yang kita nak buat tu air yassin.

kalau tak buka tutup botol, walaupun niatnya sama, yang kita buat tu 'botol' yassin.

sama kaedah kalu sakit jumpa doktor. jumpa doktor buat check dengan sekadar duduk menunggu di luar bilik doktor walaupun kedua-duanya berlaku kat hospital.

wallahu'alam. panjang pulak aku komen.

Cik tikah said... [MEJAH JAWAB]

tetiba aku pun confuse. hahaha..

umie naziera said... [MEJAH JAWAB]

eh,dah jadi fakta sains la pulakk..hehe

dill said... [MEJAH JAWAB]

pnah terfikir gak. terbace entri mejah & komen2 buat saye sedikit faham

dill.

Husna.Ma said... [MEJAH JAWAB]

haha.pernah terpikir mcm tu jgak mse kecik2.hee

Huda said... [MEJAH JAWAB]

dah macam baca buku sains..

syabab said... [MEJAH JAWAB]

errr sama xkonsep kalo makanan uh kita biarkan terbuka t dijilat setan so kalo org baca yasin time penutup air dibuka setan kn xsuka bacaan yasiin so leh la bacaan yasin uh masuk dlm air tnpa gangguan setan/...err tul ke?ini satu persoalan..

~Nana BamBam~ said... [MEJAH JAWAB]

err mejah...


setahu aku memang kene buka penutup botol air tuh kalau baca yassin..

sebab ustazah aku yg suruh..hehe

Hashira Yusoff said... [MEJAH JAWAB]

nak cakkap lebey pun aku pn terer sgt benda2 mcm ni.. :/

Nurulchumel said... [MEJAH JAWAB]

Khasiat surah yassin neh memang banyak. Buka penutup memang dah jadik amalan ketika membuat air yassin. Supaya apa yang kita baca cepat diserap oleh molekul yang terdapat pd air. Kalau tak buka, bukan air tuh tak mujarab, tp lambat lah.

Sama jugak bila kita makan dan minum. Kalau kita nak makan roti, kena buka plastik dulu baru baca bismillah kan?

Nak minum air, ken tuang air kat gelas dulu baru baca bismillah kan?

Sebab apa? sebab kita nak makan or minum benda tuh.

So, selamat mengkaji dan selamat beramal!

p/s : mkn jgn lupa baca bismillah!

ngeee.. :')

laskar pelangi said... [MEJAH JAWAB]

wah! bagus gak kengkadang terfikir gak camtu =D

Diyana said... [MEJAH JAWAB]

Yeler abang mejahhh.

Kelakar entri ni and banyak ilmu dapat .Ni puji ikhlas niii

NorHalizah said... [MEJAH JAWAB]

hahaha~ aku tak pernah pertikaikan psl ni walaupun aku pernah fikirkan kenapa mesti bukak tutup botol kalo baca yasin..

Hikaru Yui said... [MEJAH JAWAB]

baca ja dgn niat yg baik... xpayah air pun jadi..

memetik durian said... [MEJAH JAWAB]

gua tak terpikir mejah..

Tasha said... [MEJAH JAWAB]

ak rase ak penah je bc yasin tp x bukak tutup botol tu,ustaz aku kata tak payah bukak pon tak pe...

ke aku reka2 sbb dah ilang ingatan.kah3

tapi rasionalnya pada otak aku,bukak tak bukak sama je

panda bulat said... [MEJAH JAWAB]

weh mejah,terima kasih sebab menyedarkan aku..aku tak penah terpikir pon.kena google nih psl molekul air tu..baru apa kite buat,InsyaAllah,kt lebih yakin,ye tak? :)

Ikhwan Pauzi said... [MEJAH JAWAB]

perkataan yang baik akan menjadikan sturuktur air itu menjadi lebih baik. jadi bukak penutup tu bole diterima la

El said... [MEJAH JAWAB]

aku pun pernah terfikir benda yg sama...hurmmm

shawn razaleigh said... [MEJAH JAWAB]

aku pernah je pergi majlis baca yasin yg sediakan air mneral yg belum berbukak.


last sebelum balik semua dapat air botol yg belum berbukak tu.
aku rasa mmg tak ada mslh. masih power.

melainkan ada orang nak buat water molecule investigation dekat air yasin yg botolnya tertutup. baru boleh banding.

Kikien Omar said... [MEJAH JAWAB]

isu yg menarik! buat gua terfikir...
gua dh la malas sikit pikir2 ni..hee;)

Yuyu said... [MEJAH JAWAB]

ilmiah jugak rupanya belog ni.boleh kasi mak ayah baca ni...

~::KUYA HARIS::~ said... [MEJAH JAWAB]

sy antara bebudak yg naive g bukak tudung botol kekonon tak afdal kalo baca yasin, letak botol*nk buat air bacaan,minum then bleh geliga otak.haha*, tak bukak penutup. lawak2.haha :D

cik.eica said... [MEJAH JAWAB]

haha tok gua baru je baca yassin tadi n gua letak satu jag lagi . nak exam la katakann .

chemay said... [MEJAH JAWAB]

hang yahudi!
hahaha
senang je nak buat kesimpulan macam itu..

urm ntah laa.
bagi chemay kalau kita niat untuk baca yassin untuk air tuh.
tak kira sama ada bukak atau tutup pun botol air tuh.
air tuh tetap akan jadi air yassin.
semuanya bergantung pada niat kan?
:)

acikpurple said... [MEJAH JAWAB]

komen sketboleh ? haha

1st kena faham konsep penyembuhan@keberkesanan ayat al-quran...yg menjadikan ia berkesan adalah ayat bukan air.air sbg medium shj......sbb air adalah maknan jasad manakala ayat2 alquran adalah makanan roh...jasad dan roh perlu makanan.tutup @ buka sama sj.krn tnpa bukak niat menjadikan air tu menjadi air yasin tetap smpai...knp? krn,bukankah semuanya berlaku dgn izin allah? kalau buka pun kalau allah x izin dia xkn menjadi.tak letak air pon xpe!bc shj lg bgus :)


sekian

fishies said... [MEJAH JAWAB]

hi. i'm one of your silent reader.
baru terasa nak komen. teheee..

better guna ayat 'hadiahkan surah yassin kepada arwah' dari 'sedekah'.
kalu tak, nampak miskin sangat arwah tu. huhu.

btw, betulkan kalau salah. :D

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

bang mejah...kita ni nak buat apa2 biar berpandukan nas al-quran dan hadith.jgn turut aje,ye dak??
efisyen lah otak mu..pikir mende2 gini.mungkin patutnye g refer kat ustaz2.bukan surah yassin aje.seluruh isi Quran tu pun ada kelebihan..

✿Dear Yayah✿ said... [MEJAH JAWAB]

otak lu memag genius sebab wa tak pena pikir benda2 cenggitu.

or..ke guwa sorang je yg tak pikir? haha

rasanya sama je, mcm kelakar pulak kalau percaya tutop tadak efek, bukak baru sampai.

sebab, bila dlm kelas masa sekolah dolu2, kiteorg baca doa penerang hati sblum start setiap subjek.

ustaz penah kata, makin kita baca doa or ayat quran molekul2 dia akn berubah jdi clean n clear.

naaaa..kt sini kiteorg xbukak pun botol air tu doplohpat jam. haha.

so, kalau tutop pun sama je. adeh..hehe

Chegu said... [MEJAH JAWAB]

umm..nak cakap sikt, apepun jangan anggap air yasiin tu yang power, air yassin tu takde power, yang berkuasa hanya Allah, air tu sbagai asbab utk kite dapat manafaat dari bacaan ayat2 Allah, semua tu terjadi dengan izin Allah...

El-Janna said... [MEJAH JAWAB]

tak pernah tnya lak knpe kt cikgu agama.. hmm entah la.. terpulanglah kpada siapa pembacanya

sYafIk-wAy said... [MEJAH JAWAB]

hadeyh , tak boleh memikir lgsg hal mcm nie .. errrrrrr

kechik kewchik said... [MEJAH JAWAB]

senasib laa kita , dah bertahun jugak laa dok pikir pasal benda nie . baru terjawab , hhah .

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

pendapat:

rasanya kita kena buat kajian pada molekul air yassin yg penutupnya tak dibuka - dan yg dibuka.

melalui kajian tu baru tahu apa effect pada air sama ada ia berubah ketika ditutup atau tidak. kan?

siapa nak buat? persoalaann....

zaujah muhammad.. said... [MEJAH JAWAB]

salam..bgus jgk tnya soklan ni kat UAI..kenal dak..xkan xkenl..

tp pndpt sy,,ace try kalau kita usap blkg or bahu ka, org sblh kita, mne lg bgus dr ckp jauh2..ni time untk nsiht ka..pujuk ka..

mst yg duk usap, pegg tu lg cpt reda, n luntur marahnya..

ada kaitn ke sy bls ni..hehe..tp ptutnya ni soklan budk drjh 5, klu yg skg dia dh 50thun..tnya psl mati syhid plk..ok..sje je ckp..sory klu trsa..bguih soklan hgpa ni..

ni kn pgmal darul syifa sllu buat..bila pkr logik klu nk mkn takkan xbuka bugksn or plstik..mcm tu kot klu nk ubat org xkan jauh2, blh tp cm xberkesan n x rasa aura tu..brbnding buat dpn2..

ada kaitn jgk ke kali ni..sory..k. wassalaam..

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...