Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Saturday, January 14, 2012

Kawan Lama

Pada suatu hari, gua jalan-jalan. Dipendekkan cerita, gua sangat dahaga yang amat sangat. 






Tiba-tiba, gua disapa dari belakang. Ada awek cun yang menegur gua. Tapi masalah gua sepanjang hidup ni adalah, gua sangat susah untuk mengingat nama-nama orang. Kadang-kadang nama adik sendiri pun gua lupa. Tapi muka beliau serius gua kenal. Nama sahaja yang lupa.








Disebabkan beliau memanggil gua dengan nama sebenar dan juga dalam loghat Terengganu, gua membuat konklusi bahawa kami berdua kenal sebelum gua berumur 16 tahun. Kenapa?? Sebab umur 16 tahun gua datang Kolompo, agak jarang gua dapat kawan baru asal dari Terengganu selepas umur 16 tahun. Kalau dapat pun, gerenti gua ingat. Bila dah tak ingat macam ni, gerenti lah kami ni kawan lama. 



Gua agak malu sebenarnya kalau tak ingat nama kawan-kawan lama ni. Jadi bila jumpa kawan lama dan tak ingat nama beliau, gua macam biasa panggil "weh", "oi" atau macam-macam lagi. Nak kaver malu beb. Kalau mengaku tak ingat nama memang tak salah pun. Takut juga kalau gua cakap tak ingat nama nanti kena maki pula, tak pun kena perli. 









Kadang-kadang salah satu cara gua nak tahu nama beliau tanpa bertanya adalah dengan mintak nombor talipon. Tapi talipon kena lah universal dan semua orang boleh guna. Lepas tu, minta beliau masukkan nombor sendiri dan taip sekali nama..









Tapi kadang-kadang, memang gua tak dapat nak tangkap siapa kawan lama ni. Serius gua memang susah nak ingat nama orang. Serius beb, serius.




Ini lah antara satu sebab di dunia realiti gua tak ramai kawan sangat. Nama kawan sendiri tak ingat. Juga tak reti nak bersosial. Tak reti nak berbual dengan orang. Jadi kaget, jadi takde modal nak cakap. 

Kadang-kadang gua rasa sedih dengan diri sendiri. Nanti bila gua dah besar siapa nak datang kenduri gua kawin? Siapa nak datang baca doa selamat anak gua lahir? Nak harapkan blogger-blogger? Hahaha~ Korang bukan kenal gua sangat pun. Apa sumbangan gua terhadap korang? Takdak sumbangan langsung pun.. sob sob..


Sedih kejap je ni, esok gua lupa lah.. har har har~



babai.. Terima kasih membaca wahai rakan maya. i love yu oll


Comments
131 Comments

131 comments:

Amran Merae said... [MEJAH JAWAB]

xyah sibuk nak ingat nama org...ha ha ha

✿ pink velvet ✿ said... [MEJAH JAWAB]

kwn blogger kan beriban, sekali jemput, sure ratus2 jugaq yg mau pegi, tambah kalau dok kL, hehe~

twinkle twinkle said... [MEJAH JAWAB]

ahha byk minum air semut ni ;D

Lifesaver Hamzah said... [MEJAH JAWAB]

kalah orang beranak 2 3 4 orang...hahaha

cik fiza said... [MEJAH JAWAB]

lawak la.. kira besar gak la network ko tu sampai org menyapa pn dh x knal.. pemes tuuuuu

Una Eus said... [MEJAH JAWAB]

aku pun pernah gak kawan lama tegur, tgk muka mmg kenal tapi nama gua lupa, nasib dapat cover. kahkahkah

!! YaNa YassiN !! said... [MEJAH JAWAB]

hurm, mejah memang pendiam, sombaong lak tue,.. muhahahhaha. kenal dulu bau tahu. sekian.

Lizzie Yasmin said... [MEJAH JAWAB]

Entah2 dia nk ngorat, main tembak jer nama lu

EZAN IDMA said... [MEJAH JAWAB]

hahhaha org femes kan

aque said... [MEJAH JAWAB]

pernah mengalami.... hahhahahha...

ha ape jase mu pade aku ni weh... hahhahaha

nuyui a.k.a miss YUI said... [MEJAH JAWAB]

ramai knln tu smpai lupo kan??huhu.

lynnaiza said... [MEJAH JAWAB]

sembang bagai nak rak.tetap tak ingat nama jugak.hahahaa

mizzkechique said... [MEJAH JAWAB]

mkn semut byk,tu yg lupa..

Erzarita Scarlet said... [MEJAH JAWAB]

sama la kita, lg2 mmbr sek rendah....kdg ingat muka x ingat nama....haha...

J.Syazwana said... [MEJAH JAWAB]

aku rasa ko ni macam cikgu aku lah. nama anak sendiri pon susah nak ingat. pastuh masuk kelas selamba panggil orang lain nama lain =___=

nia marlissa said... [MEJAH JAWAB]

hai paih ..

Leya said... [MEJAH JAWAB]

doh ye dok saing lame tu?ke bukan?toh dia pun saloh kot...

Chegu said... [MEJAH JAWAB]

Xpe bro.. Ade mase berubah, start dgn siti aminah uitm tu dulu, heee

mia said... [MEJAH JAWAB]

hi, sy mia

p/s : ko lupe, siap ko! ehhehe

oshin-jamel said... [MEJAH JAWAB]

hehehe..chumell aje cartoon tue...:)

ibuemak said... [MEJAH JAWAB]

masalah pelupa yang tinggi.
Alzheimer weh. haha
Kecewa aku jadi siti aminah uitm. huhu

Akim Iqbal said... [MEJAH JAWAB]

watefakistis ?

TeAqArH said... [MEJAH JAWAB]

serious malu lau x igt name mmber..lg2 lau org tu igt name kite..demn!! selalu jd kt diri sndri

::ienafazlyna:: said... [MEJAH JAWAB]

katun xleh blah..jumpe terus tnye pasl awek kasih..hahahha..sian ke mung xdek orang nak dtg kenduri kawen mung nnti

Ieda AlHabsyi said... [MEJAH JAWAB]

hehehehehhehe! kalo tak ingat letak nama anon je hehehe!

Fit3 said... [MEJAH JAWAB]

paihh..sdp name tu..

Aflina Affandi said... [MEJAH JAWAB]

berat nanang nguh kawan lame pong dop ingat. haha, entri ni buat aku gelak.nice one!

[k]o{q}i[n] said... [MEJAH JAWAB]

stalker kot...

mynameismy said... [MEJAH JAWAB]

haha dah letak nama pun lupa payoh ah...-.-'

kalau dekat blehla jengah kenduri tu eheh

cik qiqilala said... [MEJAH JAWAB]

Aku pun same...:( kadang2 xingt lgsg...

kid khairiyah said... [MEJAH JAWAB]

kita geng. har har har

budak kecik said... [MEJAH JAWAB]

serius langsung dok ingt weyh? ke mmg bukang kawe demo.. haa sudoh!! haha

e4ezzati said... [MEJAH JAWAB]

jgn lupa nama bini udah la. kahkah

cimOt said... [MEJAH JAWAB]

mung ingat aku lagi dop?

Ujang9897 said... [MEJAH JAWAB]

tu penyakit normal remaja la..,

hai salam kenal..,nama saya ujang


kamu kawin nanti ajak la ok

Adylia Qarissa said... [MEJAH JAWAB]

semut dah masuk dalam kotak pikiran...asyik lupa jer ;p

CikLilyPutih said... [MEJAH JAWAB]

nama k lily ko ingat tak? ishk budak nie, dah tua betul lah

CekbOlat-bOlat said... [MEJAH JAWAB]

wehh kesian kt ko.. mkn la cokelat minda.. hoho

YanaMIB said... [MEJAH JAWAB]

aku lak jenis lupa muka org..silap2 muka ko pn aku xingt dh cane..lalala =P

budakampung said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..tanya je la mejah oiii..nak malu2 pulok~

Nj said... [MEJAH JAWAB]

kalo aku, nmpak je kwn lama yg mmg aku x igt nama, mmg aku avoid terus. haha.

tp kalo dh kena tegur, mmg kna tanya nama dia sape la. kih3

NUR AMINA said... [MEJAH JAWAB]

Akak terbalik...kenal dan ingat nama kwn2 lama tapi depa pulak tak kenal kita...muka dah lain gamaknya.

FIFIEY LYCHEE MARATION said... [MEJAH JAWAB]

makanya bila bersahabat harus kenal mengenali dan dekat-mendekati. jangan lupa melupai. ok? i got the same problemaaa lah! tapi bukan mslh lupa, raut tak dilupa, cuma nama kdgkala tertukar. itu normal kalau dh berpuluh tahun tak berjumpa:)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [MEJAH JAWAB]

kalo hang kawen, kompom aku ada..

kalo cukur jambul anak hang kompom aku ada

tu pon kalau aku jadi bini hang

wakaka...

AwekSeliparJepun said... [MEJAH JAWAB]

en mejah org tranung ke..bangge beto wase tgk doodle *hok mejah nokeh oor* cakap tranung..wakakaka..wat banyok je la kwn realiti..bkn ke dr kwn belog ramai je jadi kwn realiti mu mejah,..o.O

Nalisa Syahira said... [MEJAH JAWAB]

parok doh mung ni , hahaha ,

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... [MEJAH JAWAB]

memg sedih kalo dok ingt name kawan.aku pon penah ada kwn sekolah gitu,last2 aku diam je,maleh nak bgitau aku satu sekolah dgn dia..heheh

widiea azira said... [MEJAH JAWAB]

bedo'oh mung x engat namo saem. .haha lain kali jupo aku ingat la nama aku widiea azira..buleh belanjo tea o beng

asip محمد said... [MEJAH JAWAB]

kalau gua... kalau gua lah.. kalau yg tak lawo tu haa.. gua ckp je gua nama lain.. mesti dia yg malu.. gehahahahaha

♥nurulizzatie♥ said... [MEJAH JAWAB]

sengal lah dia nih. haha

Hanie_Dew said... [MEJAH JAWAB]

kekekeke...ko ni..
aku kalau lupa nama kawan yg tetibe jumpe aku borak je sampai habis. bila balik rumah baru pikir sape. godek godek fb. kalalu tak dpt jugak. haa nasibla.. ampunkan aku sahabat ku. haha

umie naziera said... [MEJAH JAWAB]

berat gaya mu nih!!nama saing sendiri mu buleh lupo..

ieqa said... [MEJAH JAWAB]

Hahaha sama laa, rupa kenal tapi nama tak ingat. Sadis!

Syafiq Ahadin said... [MEJAH JAWAB]

tulah perkara yang paling aku takut....huhu! sama laa mejah! malu...pastu kene kaver...

TeehaMohd said... [MEJAH JAWAB]

ambe org ganu gokk. kenal dokk ? :D

shawn razaleigh said... [MEJAH JAWAB]

aku satu skolah dgn hang after 16 thn pun hang tak ingat. acane tu?

Cik tikah said... [MEJAH JAWAB]

hehehe... kalau aku bgitaw nama aku cik tikah, esok ko ingat x? :p

Hashira Yusoff said... [MEJAH JAWAB]

umo brape mejah? cepatnya nyanyukk eww..hihihi. XD

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

mejah... cuba tanya Ustaz Azhar Idrus...camner nak jadi orang yang kuat ingatan.... ;-)

Miss Xyz said... [MEJAH JAWAB]

komen nila sumbgn kami para blogger.. jger mampu doa jarak jauh jer.. hakhak

aliza zeke said... [MEJAH JAWAB]

jemput aje kawan2 blogger..mesti ramai nye..haha

Myra Jay said... [MEJAH JAWAB]

Hehee, sama kes la kita..

Baru berlaku semalam kawan sekolah tegur siap panggil nama lagi..

Aduhhh yang perit tu muka memang cam tp nama FAILED, tak ingat langsung smpailah saat ni..

dear yayah said... [MEJAH JAWAB]

cmne leh lupa kwn ni bro? ahaha

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

i love yu

yu

heheh

Paris Lipton said... [MEJAH JAWAB]

tp kawan retis ramai kan....
huhuhuhuhu

is_isaac said... [MEJAH JAWAB]

hahaha! hnya mampu tergelak!

starzieti said... [MEJAH JAWAB]

aku pun kadang2 lupe gak name kawan lame. klo terserempak tuh aku buat bodo je sebab kalau nak tegur aku tak ingat name. haha. :D

NOOR FATIN said... [MEJAH JAWAB]

bahaya ni. hahaha

нαηιмQαtяυηηα∂α said... [MEJAH JAWAB]

hahaha........ *gelak guling2*

Aina Nadhirah said... [MEJAH JAWAB]

banyak telan semut lettew.. hahahaha

Lady Emilya said... [MEJAH JAWAB]

har har har tanya je la terus namanya,

cover macho lettew har har har..

^_^

dill said... [MEJAH JAWAB]

holoh mejah...lawok ah

*gua pun slalu gak gitu. haha

dill.

NUR AYNIE said... [MEJAH JAWAB]

dh bg name pun mcm luper jer tu hihihi

Umie Artoqiemie said... [MEJAH JAWAB]

kesian betol.
nyanyok mude.
eh aminah tu kawan aku kut. bahahaha.

DilaDila said... [MEJAH JAWAB]

doh nak wat gane...
orang glemer.hehe

ascil.punye.lah said... [MEJAH JAWAB]

aku tak kenal kau.kenal melalui blog je.tapi kau kena ingattt aku!nama aku ascil.ingattttt! hahahahaah.

Rozuan Ismail said... [MEJAH JAWAB]

ramai sgt kawan fesbuk ni.haha

Jue said... [MEJAH JAWAB]

Haha aku pnah kna camtu. Dah ltk nama pun lupe pastu lg aku rs len mcm, dah add lam fb pun aku msh xley ingat tp as time pass by, smua tu blalu mcm angin bayu membawa diri ku ewah tnyanyi pulok hahaha

cikDot said... [MEJAH JAWAB]

banyak minum air semut nih, sebab tu tak ingat kawan2 lama..hehe..
*gurau je..;)

bykkan membaca ayat quran, hafaz. Insyaallah dikuatkan ingatan..

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [MEJAH JAWAB]

hahahaa gua pn slalu je lupa nama kwn2 lama gua.. muka ingat, nama lupa.. adoi

Daisy Dee said... [MEJAH JAWAB]

pe prasaan mu kalo awex 2 sbenanye nk usha? sje2 je wat mcm kenai. hang pong bg +ve respond.. ayokk..keh3 bai.

Billa.Bel said... [MEJAH JAWAB]

nhahaha :D

Eyriqazz said... [MEJAH JAWAB]

hak3..boleh la lupa ingatan pula? takpe2..bro jemput eden datangje kenduri kahwin bro...

FatinAmirah said... [MEJAH JAWAB]

ho toh!panda gok cakak ganu oww.haha,bese r tu member lame,ade gok sorang dua dok ingat

Cha said... [MEJAH JAWAB]

Saya sarankan pada anda letak nama anak pendek-pendek.

Contoh :

ank sulung: Abu
ank tengah: Ali
anak bongsu: Atan

Kan nice! hehehehe =P

mira maisara said... [MEJAH JAWAB]

ramai ngat member..tu yg xingt kan..haha
femes la katekan..

KaK LimAh Si SupiR said... [MEJAH JAWAB]

aiyakkkk..susah woo..hak3..kaklimah p0n kdg2 xingt gak name diorg, sb dh lame kan :P

El-Janna said... [MEJAH JAWAB]

berat mu nihhhhhhh

PeJuAnG CinTa said... [MEJAH JAWAB]

hahaha.. jenis cepat lupe member lame ni.. hahahaha saje je ..

btw.. thankz datang blog picisan gua =) and tak sangke hamzah sudi komen ~

jajaHeaRtZ said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..kalau i jd kawan u yang u citer tue, cnfirm i rasa menyesal giler sbb kenal u. haha. gurau jer! bydaway, sama lah kita, xda modal nak berbual and tak ramai kawan pon. sobsobsob

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

aww comel entri ni. haha. sok ada pregnant wife, i boleh tolong sambutkan XD

i did the same thing as well tang suruh org masukkan nombor tu, nama classmate pun lupa padahal borak hari2 (malunya saya)

Hidemichi said... [MEJAH JAWAB]

kalau la leh like comment, gua nak like komen Chegu.

shera haifa said... [MEJAH JAWAB]

haha.. kade2 tu kenal dan tahu nama tapi bila jumpa secara xsngaja nama tu xmari dale otok.

:)

Miss Anne said... [MEJAH JAWAB]

so funny! :)

Cik Puan Nurul said... [MEJAH JAWAB]

ahaha ni kes normal..ramai org gini..iolss tak terkecuali bukan sorang tapi 3-4 org weh dok igt nama

aimie amalina said... [MEJAH JAWAB]

heeeee
betol2

hurmmm
ase sedih gaklah...sebb zaman kecik2 kan

kekdg payah no nak ingat, muke ingat, nama x ingat, nama ingat, muke x ingat..huhuhu

Yuyu said... [MEJAH JAWAB]

hi paih.

kompem datang kenduri kawen.


lalalala

era kecik said... [MEJAH JAWAB]

demo ore ganu ko? huk aloh, dekat jah nga kawe, tapi, kawe ni ore kelate. hehe . gano demo, sihat ko ? tengok , ke tubik doh, loghat tuh. hehe :P

> sain rama, tokde nok ingat sumo namo sain. jolo ko?

syabab said... [MEJAH JAWAB]

hahha..syabab pernah gk cmtu tp ni lg teruk syabab ngh layan order customer then ad pompuan sergah dr belakang kate "hai!!" die igt name syabab tp syabb xigt.. pe lg terus syabb cabut ke dapur tnpa sbb -.-"" n smpai sknk syabb terpikir knpe syabb yg lari..ehmm.. btw xsalah xigt name kawan uh tp jgn lupakan diri...itu yg penting bila kita lupa diri kita mudah lupa benda2 yg pernah menghargai kita.. :)

♥ NuR 'aQiLaH ♥ said... [MEJAH JAWAB]

i lap u tu

-1oo-

ada dapat pape tak?

LilyNrman said... [MEJAH JAWAB]

Haha, dok ingat name...lagu mano ni saing??

LilyNrman said... [MEJAH JAWAB]

Haha, dok ingat name...lagu mano ni saing??

izfanora said... [MEJAH JAWAB]

cuba ubah cara tue.. kalau jumpa member, tp xingat nma, tny je r.. ckp betul2 yang ko mmg susah nk ingt nma member..

ner tau dgn cara tue, makin lama, penyakit tue makin pulih.. :)

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said... [MEJAH JAWAB]

terbaik ah enghi mu ni . jom makang , hang3 (gelok ganu)

ABU said... [MEJAH JAWAB]

macam gua.. Rupa blh ingat lagi.. Tapi nama mmg tak la..

naiemah_ramli said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..parah dah tu...
mkn kismis lah :)

محمد رازيق said... [MEJAH JAWAB]

sedih gua dengar lu ppunya part last.. haha. gua pun eplupa, gua pun x reti nak borak. haha

mohdhazlan Dreadlock said... [MEJAH JAWAB]

gua pun sama cam lu ..hmm ...

Penggemar Coklat said... [MEJAH JAWAB]

miahahaha.. selalu mengalami juga ni..hehe

Run Away said... [MEJAH JAWAB]

selalu ter mum semut kot..;d...

kak ina kl said... [MEJAH JAWAB]

akak pun kadang-kadang terlupa dengan blogger ni...sebab dah tua kot

Eyda Syahida said... [MEJAH JAWAB]

gua orang ganung gop! name eyda. hahaha

Hanisah Safian said... [MEJAH JAWAB]

HAHAHHAHAHAHAHHA

cikpjaz said... [MEJAH JAWAB]

parah dah tu..hehehhehe =]
kesian kat kawan2..sob3 :))

Azham Vosovic said... [MEJAH JAWAB]

Okay that explains....

Patutlah kalau jumpa kt events...Hamzah suka dok sorang-sorang kat meja bahagian tepi, senyum sorang-sorang sambil cabut bulu ketiak (sumpah tipu!) hahaha

Azham Vosovic said... [MEJAH JAWAB]

Okay that explains....

Patutlah kalau jumpa kt events...Hamzah suka dok sorang-sorang kat meja bahagian tepi, senyum sorang-sorang sambil cabut bulu ketiak (sumpah tipu!) hahaha

Hetty Hernani said... [MEJAH JAWAB]

haaa.... cer citer, nama i aper?

Shacky_61286 said... [MEJAH JAWAB]

kemain gedikk lagi brother ni ?

nabila faryzza said... [MEJAH JAWAB]

selalu mcm tu, kawan lama akan ingt muka. tp nama, fail sikit. kiki :)

Ainul Hayat said... [MEJAH JAWAB]

HEHEHE...tetibe sedih lak aku baca entri ni walaupun cara penyampaiannya santai belaka......

Syasya Fitriana. said... [MEJAH JAWAB]

hoho, kerap kali berlaku dlm hidup hamba :P

Clara said... [MEJAH JAWAB]

Kdg2 tak igt mke but igt nme, kkdg tak igt nme tpi igt muke..

itulah clara.. ahha..

[sutera kasih] said... [MEJAH JAWAB]

tetiba sedih baca entri ni..haha

nur chahaya abadiey said... [MEJAH JAWAB]

nice..bru dpt tau cre nk tau nme org yg xingt gne phone..tq broo..
n tengs singgh blog sy.. :)

sophieima said... [MEJAH JAWAB]

haha..lawak gila..tapi bagus la..ade gak pnyelesaian untk orang2 cam eden..

Anif Abdullah| AA said... [MEJAH JAWAB]

haha.. banyak makan semut kut :P

chemay said... [MEJAH JAWAB]

normal la tuhh.
kadang buat2 kenal je.
last2 sampai ke sudah tak engat siapa yg kita jumpa tadi,
hahah

nanieybarnieylurviey said... [MEJAH JAWAB]

nasib baik kenal oltromen kat alam maya :P sedap bunying ganu tu..

shy shy cat said... [MEJAH JAWAB]

hahaha muda2 dh alzhaimer XD

cik maisharah said... [MEJAH JAWAB]

huhuhu.....

Eera Shera said... [MEJAH JAWAB]

alolo jgn sedih..sy pn x rmi kwn gak..kwn ngn org yg same je haha..biar tak ramai asal dpt kwn yg baik

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...