Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Thursday, January 12, 2012

Simpan Duit Wei!!!

Awal-awal semester dulu hambik kau duit banyak gila-gila. Bila dah akhir sem ni, dekat-dekat nak habis mula la duit tu tinggal RM10 ye dak?

Kalau dekat kolej aku ni, dapat duit aje, diaorang beli handset, tak pun pergi shopping sakan. Buku jangan harap lah nak beli, kalau boleh fotostat kami fotostat, kalau lecturer cakap tak wajib terus tak beli langsung.

Roomate aku lagi best, dari first year sampai lah final year buku dia pinjam je semua. Jimat katanya, jimat nak beli motor LC yang harga dekat tujuh riban jugak. Gila mahal.



Berbaloi tak berbaloi? Bijak ke tak bijak?



Securities Industry Development Corporation (SIDC), the training and education arm of the Securities Commission Malaysia, diaorang ada buat satu competition "Intervarsity Financial Literacy Movie (I-Film)" khas untuk budak-budak kolej, universiti atau politeknik yang start 15 Dicember 2011 dan habis 11 February 2012.


Dan hadiah dia RM3,000 cash!!!!.. perghhh




Tengok video yang gua buat kat atas tu. Walaupun gua tak berlakon, tapi gua ni director lah kiranya. Hahaha.. hebak tak video tu? Sila cakap hebak.. *paksa*


Nak tahu lebih lanjut pasal contest hadiah RM 3,000 ni korang boleh pergi Facebook Page Bijak Mengurus Wang SiDC dan sila "LIKE" video ni<------ supaya gua menang!!! *paksa*






48hours sponsored post, scroll down for latest entry.

Comments
68 Comments

68 comments:

Cik Oda Gelang said... [MEJAH JAWAB]

dapat duit ptptn jangan wat banje awek lak..belikan awek hadiah mahal-mahal ..buku xmo beli..lepastu markah exam cukup2 makan je haaa cmne tu?

Lifesaver Hamzah said... [MEJAH JAWAB]

tak hebat pun lalalala~

umie naziera said... [MEJAH JAWAB]

jdi student kna kedekutt..haha

Nina Juhari said... [MEJAH JAWAB]

Im not oltromen, ha ha.. belajar rajin, baru boleh terbang tinggi.. padahal tak semestinya pun. Aku, sekolah sampai SPM je. Terbang jugak!!! jagadiri... I will polow u ..

MeLL said... [MEJAH JAWAB]

yeah...sy suka post awak yg nie n suka cara budak yg pakai baju hitam tu.. :D

Adylia Qarissa said... [MEJAH JAWAB]

hahahaa...nikmatilah duit ptptn anda sebaik mungkin. lepas nie dah kerja baru tau peritnya nak dapat duit walaupon 1 sen.

kene kerja dan berusaha dengan tulang empat kerat, percayalah! :)

Cik tikah said... [MEJAH JAWAB]

nak rm30k baru best. hahaha. tamak!

iqbalhakimi said... [MEJAH JAWAB]

fuuh..mu mmg kretif mejah..nanti belanje aku..aku doakan mu menang..amin2.

Red said... [MEJAH JAWAB]

woi mejah. terbaek woi! XD *sentap sebenarnya*

cimOt said... [MEJAH JAWAB]

mcm2 laaa ko mejah...dah jadi director plak..

Daddy Ziyyad said... [MEJAH JAWAB]

memang hebak..hebak video lu bro..hahahaha....bagus ditayangkan kat budak2 baru masuk kolej/U yang dapat PTPTN.

lepas ni lu buat pulak video pasal 'degil nak bayar PTPTN' :)

evagurl (podshop) said... [MEJAH JAWAB]

mum patut amik aku berlakon baru jadi der. hahahaha

yong said... [MEJAH JAWAB]

ringkas tapi berisi.hebak lah ni.hehe

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [MEJAH JAWAB]

tetiba aku rasa ni la entry paling suci yg pernah hg buat wakaka...

nia marlissa said... [MEJAH JAWAB]

kenapa kalau beli buku rasa mahal sangat harganye ?
kalau beli benda x berfaaedah ,lahai murah betul

nia marlissa said... [MEJAH JAWAB]

kenapa kalau beli buku rasa mahal sangat harganye ?
kalau beli benda x berfaaedah ,lahai murah betul

nia marlissa said... [MEJAH JAWAB]

kenapa kalau beli buku rasa mahal sangat harganye ?
kalau beli benda x berfaaedah ,lahai murah betul

ahsfantasy24 said... [MEJAH JAWAB]

hebakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :D

KaK LimAh Si SupiR said... [MEJAH JAWAB]

hebak sungguh :P

Hashira Yusoff said... [MEJAH JAWAB]

bestnya...baru nak masuk, tapi bila tgok penilaian dia kena like tu yg aku lemah tu. sapelah yg nak like.. Y___Y aku bukan femes pun.

EZAN IDMA said... [MEJAH JAWAB]

alaaa nak ade mejah

Fara E's said... [MEJAH JAWAB]

wth is this ? tenet gua slow . gua ta nmpk pun video tuh -,-

NiGhTiNaNgLe_FARA said... [MEJAH JAWAB]

gud luck ea... :)

Lady Emilya said... [MEJAH JAWAB]

"hebakkkk!"

'wey wey aku kena paksa ni wey!' -..-

hahaha

btw, sukelaah abg baju hitam tu wweee XD

~Nana BamBam~ said... [MEJAH JAWAB]

jalan cerita ok la x hebakk mana..tapi mesej nye hebakkk broo..

harap2 menang arr cash RM3000 tuh..aminn.

Purpink said... [MEJAH JAWAB]

yang pasal buku tu sangat lah betul!! hahaha. Dah buku fotostat pun xdapat nk beza ngan yg asal baik fotostat.

ABU said... [MEJAH JAWAB]

keperluan kemewahan?
selalu orng cakap keperluan dan kehendak la.. err?!.. mana mana la hahaha

ABU said... [MEJAH JAWAB]

pssst.. btw, gua pakai kamera yuna aje.. setiap gambar ada lagu.. biasa2 aje.. edit dalam picnik.com..

NUR AYNIE said... [MEJAH JAWAB]

kalau menang share 50-50 k hihihi..

dyabunga said... [MEJAH JAWAB]

wahh..byk tu rm 3000...

Faaizz d. Zul said... [MEJAH JAWAB]

eh, ramai yg suka aku ke?

ha ha ha

Izz Faizah said... [MEJAH JAWAB]

hoho...kim slm kat abg bju itam tu yek...:) doa spy awk mnang..:)

hamzah ian said... [MEJAH JAWAB]

tu dia baju itam dah komen. nama beliau faaizz d zul. sila terjah ramai2

mas saari said... [MEJAH JAWAB]

tak dapat pun loan ptptn masa belajar dulu, harapkan duit mak ayah je...

Izat Tarmizi said... [MEJAH JAWAB]

Apa?duit pt?kite tak ta dapat duit pt pn :(

Eyriqazz said... [MEJAH JAWAB]

Indeed..melentur buluh biarlah dari rebungnya..dari lambat kita faham dan belajar tentang financial education ni, makin susah di kemudian hari..It is not how much you make, but how much you can save...

Gen2Merah said... [MEJAH JAWAB]

waahh, memang hebak.. ehehee (",)

ieyza afieyna said... [MEJAH JAWAB]

tau xpe.. duit sekelip mata je.. skrg pun tgh jimat cermat2........

syabab said... [MEJAH JAWAB]

mungkin sbb jarang dpt duit byk tu yg belanja sakan tp bila dh xde duit barulah rase nyesal..so mulalah cr keje prt time sknk..ohohoh

gamep01nt said... [MEJAH JAWAB]

nak lu yg blakon bru gua sokong. hahah

AMMAR YASIR said... [MEJAH JAWAB]

Duit tengah sikit jugak sekarang ni. Huhuhuhu

Akulah Pak Lan said... [MEJAH JAWAB]

Pinjam byk jgn lupa bayar pun banyak.

isabelle said... [MEJAH JAWAB]

hebakkkk hebakkkk
*jawapan paksa*
hahaha. ni ada lagi satu competition, buat bisnes plan dgn MTDC.hadiah usd30000. nak?

muhamadsufian89 said... [MEJAH JAWAB]

kau ada bakat jadi pengarah. boleh pegi jauh aku tengok ni. haha

eh budak baju itam tu nampak malu2 la. macam aku jugak pemalu. kehkehkeh

p/s: kau nak cari aku buat ape?? haha.(rujuk kepada komen kau kat blog aku) hehe

si robot comel said... [MEJAH JAWAB]

kalau menanag,share lah ea :D

Kathy Tuah said... [MEJAH JAWAB]

x dinafikan masa duit ptptn kuar mmg bnyk habis ke tmpt lain T_T

aimie amalina said... [MEJAH JAWAB]

huhuhu
nasibla sy tergolong dlm golongan yg cukup2
hahahaha ;p

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [MEJAH JAWAB]

haha untong la dpt PT, gua yayasan je

Hidemichi said... [MEJAH JAWAB]

tetiba lak muncul Anonymous V kat hujung2!kah kah.

Nizam Ijam said... [MEJAH JAWAB]

mak ai adiah.. giler banyak..haha

Qaseh Gifts said... [MEJAH JAWAB]

all the best with the competition!

Maii said... [MEJAH JAWAB]

awesome! goodluck ya ;DD

Sumijelly said... [MEJAH JAWAB]

kenapa wat bedio macam tu..

kalu ko wat ala2 ko wat kartun dlm blog ko tu.. mesti gempak!! hahaha

Sumijelly.com

FIFIEY LYCHEE MARATION said... [MEJAH JAWAB]

Fotostat ke, beli ke, buat nota sendiri ke, kalau banyak usaha, banyak lah dapat dan duit yang tak dibelanjakan tu bijaklah dia utk beli motor at least kuar2 dr universiti dh ada aset sendiri walaupun sebiji motor. hehe...

u should try t, mana tahu dpt rm 3000 tu? berbaloi dh tu!

Aida Effarina said... [MEJAH JAWAB]

best nya sape yg ada balance ptptn sampai boleh beli gadget yg mahal2..

dah 3 kali ptptn sy masuk, but i just got rm100 only from the balance. memang tak cukup nak support duit belanja sebulan, apatah lg for the whole sem. T_T

maybe sbb yuran sy mahal or sy tak dapat full loan. huhu.

aizamia3 said... [MEJAH JAWAB]

beringat sebelum kehabisan duit..

widiea azira said... [MEJAH JAWAB]

alllaa mejah xde lak..

duet pt ak dh abes dh..ade 3.85sen je dlm bank..terbaikkk kan

si cantik sally said... [MEJAH JAWAB]

scara jujur i hate oltromen......sori lalala..btol tu wet tu jgn wat blanje x smena-mena..jimat sket beli pe yg ptot jekkkkk

SoLy SoLicious said... [MEJAH JAWAB]

hmmmmmmmmmmm..

mobi said... [MEJAH JAWAB]

buat bli emas pun bguih jgak

cikpia said... [MEJAH JAWAB]

ok, ko hebak!!!!

*tangan ke dada mata ke atas*

suzie rahman said... [MEJAH JAWAB]

wah meme hebak lah.dpt loan sila blanje sy.kui3

fyy mokhtar said... [MEJAH JAWAB]

hebat dah ney. kekekkeke

karen said... [MEJAH JAWAB]

apakah !?

El-Janna said... [MEJAH JAWAB]

byk gila .. tp tak pndi la:(

Terbang Bersamaku said... [MEJAH JAWAB]

dpt loan mmg lah kena berjiamt cermat..tp mostly tergoda juagklah nk shopping2 nie...ehhehe...dulu sy pun mcm tue jugaklah.

lieynanilaz said... [MEJAH JAWAB]

sekarang bolehlah joli tapi lepas grad jangan jadi kacang lupakan kulit...keh keh,

Umie Artoqiemie said... [MEJAH JAWAB]

gila ape kawan lu tu mejah haha.
video tuh tak cukup kuat :)

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...