Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Friday, March 30, 2012

Dalam Persahabatan

Zass, Zass Zass, testis testis one two three..


Pesen bawak pakwe/makwe
Kalau ada reunion, ataupun geng-geng korang ajak berjalan sesama geng, Sila lah jangan bawak pakwe atau makwe sekali. Kalau si pakwe/makwe pandai bergaul tak apa juga, ni nak duk berkepit macam celaka. Orang nak beramas mesra dengan rakan-rakan tapi beliau nak duk satu ceruk berasmara pula dekat kat sana. Budus, hari lain tak boleh dating ke?


Jangan Main Henpon/Ipad/Blackberry/facebook/twitter/ dan benda-benda yang sama celaka dengannya..
Tak puas lagi online dekat rumah? Gua pantang betul kalau gua bercakap pung-pang pung-pang tapi rakan kat depan duk main tuwit-tuwit. Ni adab beb, adab bertemu rakan-rakan. Balik rumah lu nak online sambil berak pun gua tarak hal.



Rakan-rakan sila beradab dalam meminjam
Manusia ni tak boleh lari dari meminjam. Serius. Tak kira lah lu meminjam duit, barang, atau meminjam awek rakan-rakan. Sila jaga adab dalam meminjam. Pernah juga gua dengar Ustat tu cakap, "bagi hutang ni lebih baik daripada bersedekah" . Yelah, nak mendidik kita supaya bertanggungjawab lah. Tapi bila dah lewat bayar, mintak pun taknak bagi itu memang celaka punya perangai. Kalau tak dapat lunas, cakap awal-awal. Kalau lambat bayar, cakap juga awal-awal. Celaka takde adab langsung.


Janji Palsu/Janji Harapan
Ni pesen ibarat bercakap berapi-api tapi mulut busuk kohong. Kalau benda yang tak berlaku lagi sila jangan bagi janji palsu. Nanti rakan dapat harapan palsu. Hang tahu "harapan" ni nilai dia sangat besar? Macam janji nak kawen tapi sekarang si pakwe baru tingkatan lima. Ceh, celaka punya janji.


Pesen Kutuk Rakan 
Kutuk kawan-kawan boleh. Tapi kena lah tengok tempat lah gila. Ini tidak, baru jumpa entah sape-sape hang dah terus cerita keburukan rakan sebelah. Ini bongok namanya. Takpun ada satu pesen lelaki yang gua kenal, nak mengorat awek tapi dia bergurau kutuk-kutuk rakan kat tepi. Gurau bewok natang gitu. grrr...


Kawan Yang Tak Fikir Orang Lain
Ni pesen celaka juga. Ya, memang lah rakan-rakan patut tolong menolong. Hari ni lu tolong gua, besok lusa gua gerenti tolong lu. Tapi.. Tapi agak-agak lah kalau nak mintak tolong orang lain. Jangan lah melampau-lampau sangat.

kalau ada lagi sila tambah kat ruangan komen.. Nah gambar Neelofa sebijik, dengan ucapan pantun,


"Kalu kawan macam natang,
Kita layan pun macam natang"



Comments
54 Comments

54 comments:

onie said... [MEJAH JAWAB]

masalahnya sekarang ni kalau ada jumpa dengan member-member bajet pegang ipad bagai,nak main ipad tu semua balik rumah la hoiii *tetiba over* pahal buh gamaq lopa gitu?haha....

Boni JLL3 said... [MEJAH JAWAB]

yang best part tu gambar neelofa..pergh.. terbaeekk

Nana said... [MEJAH JAWAB]

oi..makan dalam nih...haha

Cik Puan Nurul said... [MEJAH JAWAB]

luah perasaan ke mejah..iolss setujuk dgn semua yg uolss bahaskan tu

kueh bakar said... [MEJAH JAWAB]

peh lopa.

kena copy paste gambar ni...haha

ikan said... [MEJAH JAWAB]

dasar natang huduh kalu perangai camtuh, baek tayah buat reunion, dok umah maen batu seremban lagi baguih :P

Rahmad said... [MEJAH JAWAB]

pic yang bercirikan persahabatan..haha

Umie Naziera said... [MEJAH JAWAB]

hebarkk pantun..naisss entry ;)

-s.u.m.e.r.e- said... [MEJAH JAWAB]

macam panas dengan kawan je..
wow!! girl!!

Rapunzel Cikilolo said... [MEJAH JAWAB]

aku suke nombor satu. cintan cintun itu private, kawan-kawan lain!

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

perh neelofa ! npak dia pnye tu boleh ?

Rokiah Wandah said... [MEJAH JAWAB]

reunion nanti nak bawak mak lahh -,-

C i k P i p i T e m b a m said... [MEJAH JAWAB]

haha suka entry nie.. tp.. apa motif pic neelofa tu ? nakal ! haha

SAYA BUKAN SAMDOL said... [MEJAH JAWAB]

selalu kena, bila cakap bla bla bla but at the same time, mbe sibuk dgn phone.

better dia buat in relationship dgn phne la

it hurt most =\

Cik tikah said... [MEJAH JAWAB]

komen 1st tuh setuju sgt!!

IEQAH said... [MEJAH JAWAB]

yeahhhh betul betul betul..tapi ileksss laaa..janji kita try jadi kawan yg baek ok :)

A.I said... [MEJAH JAWAB]

serius yang taip nak bertweet tu rasa nak terajang je.
tambah kalu tengah discussion.
pastu dah habis tweet, 'eh sampai mana kite tadi?'
bangangggg!

Eera Shera said... [MEJAH JAWAB]

pesen ambik barang org tp x mintak izin..x gemar betul

Anasyg said... [MEJAH JAWAB]

SETUJU !

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

ferh! alrighty.

sisdee said... [MEJAH JAWAB]

mmg tensen klu jmpa kwn2 then tgk member sibuk nk tweet ke dok pgang hp mmanjang :( mcm le ko sorang ada hp canggih :((

Schu haDa said... [MEJAH JAWAB]

sesungguhnya aku paham pasaan ko

Faiz Tapit said... [MEJAH JAWAB]

arghhh nilopa....

fap fap fap

Lea Isnawi said... [MEJAH JAWAB]

aku pun menyampah dgn org2 pesen yg ko sebutkan di atas tu

Dabel Aa said... [MEJAH JAWAB]

memang nyampah tang bwk pakwe makwe tu... bajet romantik...cesss....pastu control2 cun control2 macho depan pakwe makwe.konon dlm rmai kawan2 aku la paling cool...

amirah said... [MEJAH JAWAB]

hehehe..apa ni sindir2 akak ni..hehe

Mimi Suke Cupcakee said... [MEJAH JAWAB]

setuju giler dgn entri ni...hehe..menci ade kawan cmtu

aida-myasara said... [MEJAH JAWAB]

Kwn yang tkde insiatif dalam buat asaiment alasan tkde lappy...

kawan lain yang tolong buat walaupun dapat bahan...

rasa mcm tibuk jek...:/

HeNRieTTa JoSe said... [MEJAH JAWAB]

pernah tpksa elakkan diri dr pergi reunion, utk tidak berlakunya perkara diatas....

Semua pkat dok angkut ank, suami, istri...kang rietta dok sorg sorg lyan perasaan...beh bek dok umah jew....ada gak tb leh tmnkn...

Danilo Sergio Pallar Lemos said... [MEJAH JAWAB]

Seu blog é expressivo e possui uma grandeza de cores e difusão de cultura.
wwwsabereducar.blogspot.com

ABU said... [MEJAH JAWAB]

wah sentap gila entry ni..hahaha..
bnyak perkataan celaka dan binatang.. lek derr..

нαηιмQαtяυηηα∂α said... [MEJAH JAWAB]

waaa marah sangat ni mejah... huhu~~

beLLa said... [MEJAH JAWAB]

pasal layan bb tu harus sentap. kah3~ weh, motif letak gamba loopa? ;p

..cik gugu.. said... [MEJAH JAWAB]

kau ni mcm meluahkn perasaan yg terpendam je . kekeke ;D

ubi said... [MEJAH JAWAB]

pandai pic neelofa tu curi perhatian gua.. dem la!

Anis FieQa said... [MEJAH JAWAB]

ayt celaka..tp ap yg dikatakn mmg btol..kawan mmg kwn..tp dg2 pragai cam haram..deymm

Nurul Akmal said... [MEJAH JAWAB]

Setuju sangat ngan ebtry ni.. tapi macam nak marah someone jer.. coool k.. ;)

ENCIK TIKUS said... [MEJAH JAWAB]

fap fap fap !

Eein Azryn said... [MEJAH JAWAB]

entry ni ada nak tujukan kat sapa2 ke? hehe. biasalah tu. adat berkawan.

Idati Malek said... [MEJAH JAWAB]

"Macam janji nak kawen tapi sekarang si pakwe baru tingkatan lima."

ok lah tu lepas SPM kawin...kalo couple nya bar darjah 6?x ke jahanam?HAHAHAHA

EZAN IDMA said... [MEJAH JAWAB]

yes i loike! baler gmbr tu mengancam!

Hidemichi said... [MEJAH JAWAB]

Gambar neelofa tu memula ingat gambar Angelina Jolie!

Detective Fiqa said... [MEJAH JAWAB]

seriuss terbaik entri ni :D hahaha

budakampung said... [MEJAH JAWAB]

yg pesen bawak pakwe makwe tu mmg celaka..macam lah dia sorang je hade..baik simpan dalam poket lah!

Hashira Yusoff said... [MEJAH JAWAB]

what the hell in this world to have a friend like that la.. Sometimes aku memilih brkwn sbb tkut sume bnda ni tjadi la. maka jadilah aku shira the loner..hahaha.. Y___Y

Izyan Masri said... [MEJAH JAWAB]

YE.BETULTU.BERAMAS PON BOLEH.LAYANKAN JE.HAHA.KALAU YG BAWAK GELFREN PASTU GELFREN BAJET MANAJA2,PANG DUA TIGA KALI OKAY LAH TU

Cik Anon said... [MEJAH JAWAB]

Confirm mejah tgh geram bagai sbb entry ni ditulis dalam keadaan kelam-kebut/ laju sbb xde lukisan2 menarik untuk dijadikan contoh situasi.. ;p

si robot comel said... [MEJAH JAWAB]

yang meminjam tu selalu kena,tapi tak reti bayo,acane?haha

AmirahSM said... [MEJAH JAWAB]

haaaaa la sesuai sgt! adab bsahabat. tmbah hat tuwit2 tuuuu haa

TiraPengemis said... [MEJAH JAWAB]

o0ooo.

lisa said... [MEJAH JAWAB]

semuanya betul. terutama yg no 1. huh

hafizudin said... [MEJAH JAWAB]

Ini komen first gua dalam terbang tinggi tinggi sampai ke puncak awan.com.

Sila hargai macam lu hargai seorang makwe yang belikan jam Fossil untuk lu.
Tatkala lu sengkek gilababi.
Tapi masih mendambakan jam yang bapaklah mahalnya.

begini.
Dalam bersahabat.
Kalau kita bersahabat dengan membe yang kurang kacak sikit.
janganlah 'sailang' awek membe tersebut.
ataupun awek yang membe rasa dia nak jadikan makwe.
Carilah makwe lain.

Perit rasanya.perit.

Perit dia sebijik macam anak kuku tertusuk ubat pensil picit.

Sekian.

m i a said... [MEJAH JAWAB]

oke entry ini sangat terbaekk. serius aku suka.

eh hi majah :)

Sue Echan said... [MEJAH JAWAB]

intro xbley blah... haha...

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...