Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Wednesday, March 14, 2012

Zaman Hamzah Mengaji

Ingat-ingat balik, masa gua umur darjah satu, mak gua suruh pergi mengaji. Beza antara mengaji dekat kampung dengan mengaji dekat bandar Kolompo ni banyak beb.. Serius banyak. Sekarang ni pula orang tak hantar anak-anak pergi mengaji dah, sekarang budak-budak sekolah ada kelas KAFA ke apa entah yang petang-petang tu..



Permulaan
Permulaan mengaji Quran yang pertama gua adalah dekat rumah Mak Cik Aji. Reason kenapa orang kampung panggil beliau macam tu adalah, dulu-dulu berapa kerat lah sangat yang mampu pergi haji ye dak? Nama beliau sebenar pun gua tak tahu. Hahaha~

Pulut kuning. Ketika mak gua hantar pergi mengaji masa mula-mula, mak buat pulut kuning bagi dekat Mak Cik Aji. Upah-upah guna duit takde beb, ada orang bagi gula, beras, apa yang kau ikhlas kau bagi. Tapi dah macam satu upacara majlis tahlil dah sebab mak gua buat banyak-banyak, semua anak murid buleh makan, buleh tambah. hehe~



Mengaji
Seperti kebiasaan, mak gua hantar sekali aje. Hari-hari lain yakni lepas habis sekolah gua dan kakak dua orang naik basikal pergi mengaji. Jarak perjalanan dia lebih kurang satu batang rokok Nusantara kalau naik kereta. Jauh lah tu,

Tapi budak-budak apa tahu jarak dekat jauh, pergi mengaji ni ibarat pergi main. Mengaji kejap main banyak.. haha





Semangat
Pernah sekali semangat benor nak pergi mengaji, lupa time tu pakai short aje. Tak pasal-pasal kena ceramah pasal aurat. Bukan ke gua tak baligh lagi time ni? harhar~




Ngeri
Perkara paling angker gua rasa time mengaji adalah bila selendang kakak gua terselit masuk dekat rantai motosikal. Celaka betul, leher dia berparut macam orang nak gantung bunuh diri dah time tu. Gua lagi lah, kena tarik sekali. Refleks tertarik kepala katanya. Jelaka betul. haha~




Shortcut
Jarak rumah Makcik Aji sumpah jauh dari gua punya rumah. Kalau basikal rosak ke, tayar pancit ke, tu bukan alasan tak pergi mengaji. Entah kenapa dulu rasa berdosa je kalau tak pergi. Kena pergi jugak beb, wajib pergi bak kata mak.

Kalau jalan kaki, gua lebih suka masuk kawasan sekolah, lepas tu dia boleh keluar ikut belakang. Dari belakang sekolah masuk kawasan rumah orang. Selamba badak aje masuk kawasan rumah orang kampung takdak hal, takdak orang nak marah. Tapi makhluk lain marah.. Jelaka betul...





Habis
nak habiskan satu bijik quran tu punya lah lama beb. Makan masa dua tiga tahun juga, sebab pergi mengaji bukan target nak habis cepat, tapi target nak main. Sekali pergi baru habis satu muka surat, tu tak kira melencong tempat lain pergi main.. hahaha~

Tapi bila dah nak habis, gua rasa bangga gila-gila. Perasaan macam orang grad pun ada. Last day umpama macam hari pertama datang, mak kirim bawak pulut kuning. Makan ramai-ramai meraikan sudah habis baca satu bijik quran.




Sekarang?
Budak darjah tiga pun pandai lepak Pavilion. Jakun ambik gambar dalam jamban pula tu. Jelaka..


Comments
105 Comments

105 comments:

chemay said... [MEJAH JAWAB]

kebetulan pulak chemay pon buat entry mengaji abam mejah oi.
memang banyak main je time pergi mengaji tuh.
balik mengaji terus main nyorok2.
kalau kena sorok dengan hantu tetet tuhh.
taktau la mende nak jadiii
harharhar~

Cik Puan Nurul said... [MEJAH JAWAB]

oohh nostalgik sungguh..dulu jalan kaki je ramai2 time nak balik umh je mst budak2 lelaki suka ngat usik2 hantu la apa lah..

msredcheesecake said... [MEJAH JAWAB]

SY DOK KL, TAKDE ORG YG MAK SY PERCAYA LEH AJAR SY NGAJI. MAK YG AJAR SENDIRI.... GARANG TERLAMPAU...PANTANG SALAH DAPATLAH ROTAN... TIME TU SAKIT HATI TAPI SKANG, SENANG HATI...

Askrie Hishamuddin said... [MEJAH JAWAB]

Wah, teringat kembali masa dulu-dulu mengaji quran dekat kampung. Sama la kita Mejah oii, siap 2,3 kali khatam Al-Quran. Budak2 zaman sekarang ni iqra' tu pun belum tentu lepas lagi.

mizzkechique said... [MEJAH JAWAB]

muahahaha...

Lizzie Yasmin said... [MEJAH JAWAB]

Dapat makan pulut kuning bila ada orang khtam mukadam, Khtam Quran , paling busuk pun dapat pisang orang sedekah.. Syok nya...

O'gosh said... [MEJAH JAWAB]

pengalaman lebih kurang akak...x tahan tang selendang sangkut kat moto tu..akak lak sangkut kain...terus g ngaji seksi....bebudak sekarang dah xde jiwa nak merasa benda2 macam tu dah...

NOOR FATIN said... [MEJAH JAWAB]

tu la bezanya dulu dan sekarang~ hahaha

Lea Isnawi said... [MEJAH JAWAB]

cerita ko mengaji ni lebih mcm aku
haha
tp part kena kejar angsa tu kelakar betul
dugaan betul kan

chiah_ismile said... [MEJAH JAWAB]

eh,akk ko xpape ke weh?smpai terbelit 2...

Namee Roslan said... [MEJAH JAWAB]

haha, dulu ustazah takut kalau namee datang ngaji sebab namee kuat nangis . takde angin takde ribut tau tau je nangis. haha. dia pun pening.

naqib faiz said... [MEJAH JAWAB]

macam cilake budak skang

NURUL NADIA ROSLAN said... [MEJAH JAWAB]

haha paling best, ustaz tetido time tengah ajar. laju je gua baca.
tempat ngaji gua dekat je dengan umah, naik beskal kadang2 kain baju kurung terlekat kat rantai basikal. -.-

amirah said... [MEJAH JAWAB]

best kan mengimbau kenangan ngaji masa kecik ni..pas balik ngaji leh singgah kedai jap..beli jajan

cik pha said... [MEJAH JAWAB]

budak budak sekrang ni dah lain dah,tak macam dulu dulu terlebih IT

laskar pelangi said... [MEJAH JAWAB]

Ha'a kan, bebudak zaman sekarang dah tak macam dulu. Rasanya pengalaman dulu lagi best daripada kehidupan zaman budak sekarang yang lepak dekat PAVI. Lepas tu tangan pegang ipad lagi. Dulu dulu,tangan pegang guli je. Hihi~

Nasuha Suhada said... [MEJAH JAWAB]

gelepo suke bace.. haha ~

FatinAmirah said... [MEJAH JAWAB]

hahaha,paling kelakar part tudung kakak ko.sampai ko sekali kene refleks nye ye.hahaha

FatinAmirah said... [MEJAH JAWAB]

hahaha,paling kelakar part tudung kakak ko.sampai ko sekali kene refleks nye ye.hahaha

bLaCk pEarL said... [MEJAH JAWAB]

mcm Pearl...x penah ada experience mengaji dekat orang. mama yg ajaq. bila bca pnglaman mejah, mmg kukikuki~~ gelak ar. hahahh..

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

lawa tol moto mejah....hehehe

Anasyg said... [MEJAH JAWAB]

allah - allahuakbar - ^^ besar angsa tu ye

EZAN IDMA said... [MEJAH JAWAB]

kahakha peh teringt zaman kcik beb seryes! aaa rindunya zaman kene keja angsa, naik basikal pusing belakang, aa rindu rindu

Ujang said... [MEJAH JAWAB]

suara angsa tu mcm nk masuk lagu doremon dah

"ang ang ang, to teroteiduitsu..doraemon um..."

Martika Diyana said... [MEJAH JAWAB]

hehe.. mase dok kat Serting dlu, surau depan umah tu je la tempat mengaji. balik lambat je ayah datang bawak rotan. bukan lambat abes mengaji. lambat berkuntau ngan kawan2 mengaji haha :P

p/s : pg la jenjalan ke melake :)

a little less conversation said... [MEJAH JAWAB]

dolu2 mak gua yang ajar budak mengaji..tapi anak sendiri ke, anak jiran ke, semua di sebat dengan rotan nye mak gua..kah kah kah

NiGhTiNaNgLe_FARA said... [MEJAH JAWAB]

aku tak ingat zaman kecik aku laa.. :(

kid said... [MEJAH JAWAB]

Sumpah! Tak habis gelak lagi nie woi. Bahahahaha

cikpia said... [MEJAH JAWAB]

aku kena kejar hanjeng time nak pi ngaji.... siap lari, jatuh lam lubang.... dalam lak lubang tu. ntah dari celah mana lak kawasan tu ada lubang..... memang hanjeng toi la hanjeng tu...... tapi bak kata ko, rasa berdosa kalau tak pi ngaji. tunggu hanjeng beredar, aku pi gak ngaji sambil terhencot2 sakit kaki.....

azri johan said... [MEJAH JAWAB]

memori la siotttt

anis.b said... [MEJAH JAWAB]

dulu mana reti lilit-lilit selendang macam skang. sebab tu boleh terselit masuk dalam rantai motor. :)

Pwincess sarah said... [MEJAH JAWAB]

auw...hehe...
time sarah kecik x de pown pi ngaji at umah org..coz mak yang ajar sndiri..

P/S: entry abg best...kite suke.. :)

loVe puRpLe said... [MEJAH JAWAB]

sweet memory ever la bro (^-^)

misstrip3a said... [MEJAH JAWAB]

budak skrang expert sangat!
btw..do follow me back!

Atiqah Wadiah said... [MEJAH JAWAB]

alhamdulillah~hbs jugak ko 1 Al-Quran :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... [MEJAH JAWAB]

eh..kite pon sebaya mejah kan..kt masuk je sekolah kafa petang2 tu,pkai kain hijau lagi..tpi mlm2 pegi gak mengaji rumah ustazah..tapi ngaji muqaddam je dgn ustazah..bila ngaji Quran,ngaji dgn mak :')

Azham Vosovic said... [MEJAH JAWAB]

Alahai....nostalgia betul bab2 mengaji ni...ustaz yg ajar aku mengaji dulu pon dah meninggal....

lisa said... [MEJAH JAWAB]

part selendang masuk dlm tayar moto tak boleh tahan. hahahahah kenangan mengaji memang kelakar..

Syafiq Ahadin said... [MEJAH JAWAB]

aku tak pernah pula ngaji kat orang, belajar kat sekolah ugama, baca quran sendiri....
pasni baru nak belajar.... umoq dah 19..... huhu!

hani said... [MEJAH JAWAB]

kini aku pun aja ngaji bebudak ptg2 lepas balik skolah. walopon anak murid ngaji cuma ada 3 org, kire ok la labu..

Puan Besar Shag Yahaya said... [MEJAH JAWAB]

HAHA. Boleh tahan jugak dugaan p mengaji kau ni :D

Cik tikah said... [MEJAH JAWAB]

nape rasa mcm nk gelak je bca entry ni? haaha

Miss Anne said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..pergi mengaji mmg akn lebih bmain dari mengaji..hehe tringat zaman mengaji masa kecik2 dulu..best.

MiSz fiFiEyQa said... [MEJAH JAWAB]

masa time sekolah rendah dulu,petang2 tu sy kena pegi sekolah agama..so kena mengaji waktu malam la..kalau dah malam2 tu memang malas gile la nak pegi...selalu lepas habis ngaji kami solat isyak berjemaah sekali..sebab dah mengantuk sangat,sy selalu tido masa tgh solat isyak tu..tgh sujud tu boleh tertido lagi..isk3..nasib baik masih budak2 lagi masa tu.. =,="

Zinnirah Humaira said... [MEJAH JAWAB]

selendang takpe, ada tuh sekali skirt labuh (konon dah cantik sngt la mcm princess dok mengiring kat blakang mtor) sangkut kat rantai mtor, trauma bonceng mtor pkai skirt smpai skrg..haha

FIFIEY LYCHEE MARATION said... [MEJAH JAWAB]

dulu ms kecik2 fifi pergi ngaji dengan abang. teringat suatu kisah di mana anjing menyalak.........ahh ngerii dia kejar, abang bawak basikal laju2... haha. rasa mcm naik motor besar tu je...kehkeh

alhamdulillah, zaman mengaji dulu 2 kali khatam!!!

Nyamuk Terbang said... [MEJAH JAWAB]

dlu ngaji xkna duit
skrang ngaji siap dh ttpkn hrga lg

cweet pinky said... [MEJAH JAWAB]

hahaha , suker3 ~ klaka , siap ade kartun lagik , mnarik ^^

onie said... [MEJAH JAWAB]

selendang lekat kat tayar,amboiiiiiiiiiiiiiiiii...over gambo tu,haha.....pavi aku tak mampu la mejah,muahahaha..

HeNRieTTa JoSe said... [MEJAH JAWAB]

Rindu zaman ngaji dolu dolu.....

Mitsu Kizu Zie said... [MEJAH JAWAB]

pengalaman lebih kurang sama xD

Nana said... [MEJAH JAWAB]

ayeem,serius suka entri ni..tergelak2 dibuatnya,

miss no right said... [MEJAH JAWAB]

sentap lah budak budak pavi gamaknye~

nuyui a.k.a miss YUI said... [MEJAH JAWAB]

huhu..mcm2 ea..suka entry cmni..

p/s: tq sggh ke blog =)

Eyra. said... [MEJAH JAWAB]

Saya tak banyak pengalaman mengaji sbb hanya mengaji dgn jiran belakang rumah, kadang2 dgn ayah sendiri :D

nUr aDiLa said... [MEJAH JAWAB]

Hehehe...bile teringat zaman kanak2 dulu mmg lucu^^ n zamn kanak2 dulu mmg jauh beza dgn zman knak2 skrg kan.??

Ad_dEen said... [MEJAH JAWAB]

sungguh apa yg hang kata...
memang la zaman kecik2 dulu sume budak cam 2..
tp aku x p ngaji umah org..aku ngaji kt umh sendiri je...mak bapak aku yg ajar..so xde la pengalaman g mengaji reramai..huhu...sob3..aku cuma dgr citer kwn2 je..
kalo blk kg belah mak aku, budak2 kg g ngaji umh tok aku..aku join skali ngaji..best la tgk deme dtg ramai2 lps 2 da abis ngaji tok ngn opah aku hidang deme mkn2 cket...
sonok la..

Lydia said... [MEJAH JAWAB]

cntik cartoon awk eh...

Lydia said... [MEJAH JAWAB]

cntik cartoon awk eh!!

sYafIk-wAy said... [MEJAH JAWAB]

tersenyum sendiri bila ingt semula kisah mengaji dulu-dulu =)

AmirahSM said... [MEJAH JAWAB]

hahahhahah tergelak sorg2 akak dlm bilik guru nie tgk entry nie.hadoiii

nasihat budak2 suh khatam quran sebelum drjah 6..heee

J.Syazwana said... [MEJAH JAWAB]

dulu mak aku cikgu ngaji. so memang takley nak skip. hahahaha !

paling best time aku eksiden jatuh basikal dulu. seminggu tak ngaji. hahaha. tapi kitorang adik beradik before naik form 1 wajib kene khatam quran.

Nafisah Ruslan said... [MEJAH JAWAB]

this is true story.. bdk2 sekarang ni ramai yg xtau mengaji.. sedih je.. hu2

Siti Nurhuda Husna Zulkarnain said... [MEJAH JAWAB]

Ahahaha. Lawak-lawak je cerita mengaji. Tapi waktu kitorang masa awal-awal pergi je mengaji. Masa dah khatam baru mak kirim pulut kuning dekat Ustazah.

Tapi dulu, kan mengaji waktu malam. Takutkan hantu je. Hehe.

Boni JLL3 said... [MEJAH JAWAB]

tragis sungguh..hahahaa

Mizz ErMa said... [MEJAH JAWAB]

kiut lah katun2 tuan belog nih..hihi taem sy kecik2 dulu pulak, selalu jalan kaki aje dgn kkak pegi mengaji..taem basikal xrosak, bonceng basikal lah..hehe

Hami Asraff said... [MEJAH JAWAB]

Teringat mengaji time kecik dulu. Kalau ustazah cuti tak boleh mengajar mengaji, itu adalah perasaan yang paling bahagia di dunia.

fyy mokhtar said... [MEJAH JAWAB]

eyh. lawak nye :) hehehe. comel je.

nia marlissa said... [MEJAH JAWAB]

sempoi

Fz27 said... [MEJAH JAWAB]

sebab aku kena kejar mak aku la sekarang ni aku boleh ngaji klu tak jahil la aku

Sarah Mohd Saleh said... [MEJAH JAWAB]

sengall..mmg dasar pemalas ekau nih jang..xpo aslkan ekau da khatam sudha cuku omak ekau bhgio

Mia Adriana said... [MEJAH JAWAB]

seyes kngn time budak2 mang best gile. tp budak2 skrg susah nk dpt kngn cam kte dulu. kan?

eyqa amin said... [MEJAH JAWAB]

zaman semakin berubah.
tapi kenangan zaman tomei-lote,tetap dalam kenangan. heh =')

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

lawak la mejah ni XD

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [MEJAH JAWAB]

bosan siot budak skarang nye aktiviti

Aida Azryn said... [MEJAH JAWAB]

haha. nice lukisan! ;D

ADEEYA said... [MEJAH JAWAB]

Hehehe

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

cantik blog ni.

Dilarang Melarang - Tidak Diulang Cetak.

KiKiHanakO said... [MEJAH JAWAB]

nice blog!!! ramainyerrrr komenter
! :)))) hihihi

LidiaSuraya said... [MEJAH JAWAB]

:) macham macham budak skang. teringat moment kecik kecik dulu.

Hidemichi said... [MEJAH JAWAB]

babak depan Pavi dan-dan pakai baju!

onie said... [MEJAH JAWAB]

cepat lah apdet wei,berjanggut dah aku ni

FizaFizz said... [MEJAH JAWAB]

fuiyooohh lepak pavi! kemain! hahaha

Qa said... [MEJAH JAWAB]

kenangn lalu.. ^^

cikwahidaidris said... [MEJAH JAWAB]

mengungkit nostalgia nmpaknya. hehe. teringat zmn kcik2 dulu. pi mengaji nek basikal dgn abg.

hana said... [MEJAH JAWAB]

kenangan beb..
tu sume mmg kenangan..
skarang??!!!
masuk hotel pegang arak sume dah pndai..
x tau la nk komen cane..
erm..

sisdee said... [MEJAH JAWAB]

hahahahha mengimbas kmbali bab ngaji2 ek..nsb le aku nie yg ajar ngaji pun mak sndiri so tak rasa le part2 kena kejar dek angsa tu kikikiki...

budak skarang mmg!! ngaji tu kdg2 ala kadar jek :((

cahaya iman said... [MEJAH JAWAB]

hehe..terbang tingi2 bila datang sini.. :D

Ida Roslan said... [MEJAH JAWAB]

seronok baca =). paling kelakar masa selendang kakak terselit masuk dekat rantai motosikal.

sabry oppa said... [MEJAH JAWAB]

nice ") nice ")

like :) like :)

Fara Sofia said... [MEJAH JAWAB]

haha :D lawak, mmg terbaekk !

YaYaNsMuM a.k.a YM said... [MEJAH JAWAB]

hahaha!lawak la....ekeke....so sweet actually! :)

mira maisara said... [MEJAH JAWAB]

haha.. sungguh la kelakar entey ni.. best best best!

mira maisara said... [MEJAH JAWAB]

haha.. sungguh la kelakar entey ni.. best best best!

mira maisara said... [MEJAH JAWAB]

haha.. sungguh la kelakar entey ni.. best best best!

mira maisara said... [MEJAH JAWAB]

haha.. sungguh la kelakar entey ni.. best best best!

[hazwani_mn] said... [MEJAH JAWAB]

kiranya ada style la tu amek gmbr dlm toilet. kihkihkih

nignagger said... [MEJAH JAWAB]

kali ni gua takmau jadi silent redaer dah.
mejoh oi,sakit perut gua gelak baca lu punye post.
lagi2 part kakak lu punye selendand tersepit celah tayar motor.
hahaha

akubiomed said... [MEJAH JAWAB]

Zaman saya mengaji dahulu guru mengaji akan letak rotan disisinya bukan untuk merotan sebagai amaram.

Sebelum dipanggil membaca akan membaca dahulu menunggu giliran. Guru mengaji terletak didepan rumah sahaja. Jalan kaki pun sampai. :-)

LaLa mhdnor said... [MEJAH JAWAB]

kelako tgk gambar2 tu...
=D

naiemah_ramli said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha...erkkk TERgelak kuat...erkk..teringat zaman kcik2 dlu...rindu plak.....

naiemah_ramli said... [MEJAH JAWAB]

erkk..lawak lah entri ni..heeee....mmg stylo bila duduk mngadap ke blakang...hikhikhik

IEQAH said... [MEJAH JAWAB]

wahh teringat pulak kenangan mengaji ku :)

misz sheyla said... [MEJAH JAWAB]

bhahahhaa...siot aje angse tu..aku plg alergik ngan angse...memang selalu kena kejar.. tapi bukan g ngaji..nk g hungga-hungga dekat sungai

Eera Shera said... [MEJAH JAWAB]

haha lawak la..mmg best tau pegi ngaji..masa nk tggu giliran sempat lg main2, bergosip haha :D

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...