Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Monday, April 16, 2012

“My Nestle Incredible Story”

Ketika saya berumur tiga atau empat tahun, mak saya cakap saya ni masih lagi menyusu badan. Jadi untuk menyedapkan hati sendiri dan tidak mahu memalukan diri sendiri di hadapan pembaca maka saya rasa ketika itu saya berumur dua tahun sebelas bulan..


Untuk berpisah dari susu badan ni bukan perkara yang mudah. Umpama hari-hari hang makan nasik tiba-tiba mak hang cakap jangan makan nasik dah. Begitu lah juga dengan susu ibu yang diminum hari-hari tanpa jemu selama dua tahun sebelas bulan itu. awww


 Tiba-tiba pada suatu hari, mak saya cakap beliau sakit, jadi kalau bagi susu nanti berjangkit lah dekat saya. Saya pun percaya dengan hujah-hujah beliau itu.. Untuk menggantikan susu,  mak saya bagi minum Air Bola. Saya panggil Air Bola kerana ada orang main bola dekat tin minuman tu. Rasa cool gila minum Air Bola. Kalau minum rasa hebak macam gambar dekat tin tu..



Nak suruh beliau buatkan Air Bola ni pun ada caranya juga. Tak boleh senang-senang aje masukkan milo lepas tu campur air. Tak syok minum dalam gelas. Serius. Jadi beliau letak dalam plastik siap bungkus lagi bajet macam beli dekat kedai. haha..


Mak saya juga kalau ada masa free beliau buat aiskrim Malaysia. Tapi selalunya kalau ada air tak habis baru lah beliau letak dalam plastik dan jadikan aiskrim. Selalunya perisa-perisa yang ohsem tentunya sirap, Milo, kacang, asam, sarsi dan bla bla bla..




Milo ni bukan boleh buat Air Bola aje. Meratah Milo pun boleh dijadikan acara riadah bersama adik-beradik yang lain. Cuma yang tak best kena tunggu mak keluar lah. Mak marah kalau ratah milo macam tu je. Tak comel perangai beliau cakap. hehe..




Bila dah mula masuk zaman darjah-darjah, mulalah main benda pelik-pelik. Tin Milo pun jadi mangsa. Biasanya letak kayu lepas tu gelek lah tin milo sambil berlari-lari. hehe~




Bila dah masuk asrama, mee Maggi jadi rebutan. Lebih-lebih lagi kalau budak lelaki. Semua orang macam kebulur, selalu lapar, selalu nak pow orang lain punya makanan. Kalau makan makanan orang lain baru rasa nikmatnya. Makanan hak milik sendiri tak best. haha..

Maggi Baldi. Letak Maggi dua tiga bijik dalam baldi, letak air panas kacau-kacau sikit, lepastu makan ramai-ramai guna tangan. Tagline mee Maggi dua minit dah siap masak, tapi kami makan tak sampai satu minit pun. heh..




Bila dah besar, takdelah besar sangat, "si dia" pula minat Kit Kat. Selalu beli yang paling kecik kongsi dua.. Kalau beli yang besar tak best, takde feel berkongsi orang kata..  hew hew hew... Ya, cerita ni dah start geli-geli dah.. haha..





Dari saya kecik sampai lah saya besor cenggini, Nestle dah jadi sebahagian dari hidup. Takkan lah korang tak pernah beratur minum milo kat van Milo masa sekolah dulu-dulu kan? Beratur dua tiga kali pulak tu, bajet abang Milo tu tak perasan ke? haha~




Sedar tak sedar, rupanya Nestle ni dah mencapai 100tahun ada kat pasaran. Macam-macam produk diaorang ada. Sempena 100tahun Nestle berada bersama kita, meh kita submit cerita paling best korang dengan Nestle. Amacam?



Comments
68 Comments

68 comments:

J.Syazwana said... [MEJAH JAWAB]

terbaik lah kan.
hahaha !
part seterika milo tu memang trend zaman sekolah dulu.
tiap2 malam seterika milo.
tapi maggi baldi aku tak pernah pulak makan. bebudak lelaki yg selalu buat.

Eyka said... [MEJAH JAWAB]

gua pon membesar dgn nestle..gudluck wey :)

eh..ade butang share dgn like tak? hewhewhew :P

Umie Artoqiemie said... [MEJAH JAWAB]

kompem menang. best of luck brotha!

si robot comel said... [MEJAH JAWAB]

terbaikkkk!!!!

dah lama tak ratah milo,hewhew

mizzkechique said... [MEJAH JAWAB]

hebak mejah!!!

Fana | Aqim said... [MEJAH JAWAB]

pergh..gempak..wish u luck!!!

azri johan said... [MEJAH JAWAB]

terbaik la mejah

Ecah Ecot said... [MEJAH JAWAB]

x best. x best. padahal dah bace sampai abis..hahahahaha ~___~

Ecah Ecot said... [MEJAH JAWAB]

ni sekolah mane ni?aku xpenah pon sterika milo? hew hew hew

MiSz fiFiEyQa said... [MEJAH JAWAB]

saya suke gile tang meratah milo tu...even sekarang ni pon kekadang buat jugak..bhahahah..jakun..tapi since sekarang ni dah ade 3 in 1 punye..so memang jarang la nak meratah tin milo tu... XD

Cik Puan Nurul said... [MEJAH JAWAB]

ok..lepas baca ni aku bangun dr kerusi dan menuju ke dapur..
kelebet apa yg patut amikk mug,letak 2-3 sudu serbuk milo dan air panas juga 1-2 sudu susu skim/fresh milk.
lantas aku minum..arghh nyaman,minum milo panas tanpa gula..

Rapunzeel Cikilolo said... [MEJAH JAWAB]

bab iron milo memang lame tak buat. sedap tu :)

Camy Alya said... [MEJAH JAWAB]

iron milo? kenapa time aku takde?????

✿ pink velvet ✿ said... [MEJAH JAWAB]

smua penah buat jugaq, kecuali part megi tu, hahaha!

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

tu la kan.... air milo van tu gak sedap ....kalau bancuh sendiri memang tak sama rasanya....

Cik Saila said... [MEJAH JAWAB]

sedapnya milo. balik ni nak beli milo ais dan ratah milo lepas tu. xsabar nih!

Amirul Afika said... [MEJAH JAWAB]

kah3..semua yang ko cerita aku penah buat.

mie said... [MEJAH JAWAB]

wow!!
memang terbaik..
milo seterika tu memang femes..
eehheee

Rizq Herinza Syadza said... [MEJAH JAWAB]

tak boleh dipisahkan. saya dan nestle :)

IEQAH said... [MEJAH JAWAB]

aaiishhh mcm sama je kita kekcik dulu..hahaha..ritue kat hostel pun buat milo iron..HAHA

cik aletheea: said... [MEJAH JAWAB]

ohsem...
teringat sume2 nie bile baca balik..
kalau x 5x beratur kat lori abang milo, x sah oit...
siap roger kengkawan lagik beratur same2..

Sa Fa Az said... [MEJAH JAWAB]

heh ;p
lawak siot
air bola

ascil.punye.lah said... [MEJAH JAWAB]

aku suka ratah milo tapi memang kena tunggu line clear pon.apsal ek makmak kita tk bgi ratah milo?

bab kitkat tuh bukan takde feel berkongsi,cakap jelah kedekut nak beli besor2 punya.hahahaha.

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

Rilliant. I can't compete with this story

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

Brilliant*

syatoza said... [MEJAH JAWAB]

dalam gambar nestle tu.. "ketiaka"..hahhaa

YaYaNsMuM a.k.a YM said... [MEJAH JAWAB]

hakhakhak...kelakar derr ko pnye citer...hehehe...sonok bacee...

Sis AI said... [MEJAH JAWAB]

Perghh.. Kemain lagi mcm2 tin milo jdi dgn pkai kreativiti, wakaka! Dlu suka sgt ratah milo! Hehehe! Ibu tak mara, tp sejak milo dh mahal, dia mmg sound tepet je. [Habit yg tak dpt dpisahkn XD ]

Cik Suriz said... [MEJAH JAWAB]

tapi makan milo paket seterika tu selalu comot. tapi suruh junior buatkan, kte reti makan je. hahaha

9n0L4 said... [MEJAH JAWAB]

comelnye gmbr² katun tu. wat sdiri eh?

Akim Iqbal said... [MEJAH JAWAB]

wuuuuuuu

Cik Adieb said... [MEJAH JAWAB]

Muehehehe,lagi sedap kalo maggi baldi tu dimakan pakai hanger.Tp sy x pernah try,budak lelaki kls sy yg ckp sedap :D

syah_ee said... [MEJAH JAWAB]

salam..
saudara tahu tak yang nestle adalah salah satu penyumbang terbesar kepada ekonomi zionis laknatullah..
dan duit2 tu adalah sumber utama untuk diorang serang palestin,gaza..
nauzubillah..
kalau saudara free,silalah tengok video 'Tears of Gaza'
ada satu dialog yang sangat terkesan kat hati saya, buat saya tak berselera lg nmpk mcd,nestle dll,adaseorang palestinian nie cakap;
""I HOPE ALLAH WILL PUNISH ISRAELIS AND WHO ARE SUPPORT ISRAEL"
Allahuakbar..semoga Allah mengampunkan dosa2 kita

MawardiYunus said... [MEJAH JAWAB]

haha ratah milo

Yumida said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..kelakar la kartun tu..ske baca n tengok..geli ati

done follow here

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

uih maknye. bapak kasar kot.

milo pebret aku tuuuuu. sehari 4 5 gelas aku minum. kui kui

Rozuan Ismail said... [MEJAH JAWAB]

haha. p iron.kelakar dow.good luck

e4ezzati said... [MEJAH JAWAB]

entry join contest gupanya. kakakaka.

Yuyu said... [MEJAH JAWAB]

satu untuk awak,satu lagi untuk awak juga...



banyak cantik...!!!!

onie said... [MEJAH JAWAB]

good luck mejah,hikhik....letok daley supik g demo,ganah ngoti ma awok

Syafiq Isme said... [MEJAH JAWAB]

haha, yang pasal iron milo paket tu selalu buat dulu masa kat asrama. acah-acah makan coklat pulak, padahal milo iron. haha

3no gr33ny said... [MEJAH JAWAB]

macam2 kenangan nestle ni..huhu

fyy mokhtar said... [MEJAH JAWAB]

gwa datang. asal gwa tertarik dengan lukisan bebola engko ni?? cisss!! nestle. wow. mai secawan :D

fyy mokhtar said... [MEJAH JAWAB]

gwa datang. asal gwa tertarik dengan lukisan bebola engko ni?? cisss!! nestle. wow. mai secawan :D

fyy mokhtar said... [MEJAH JAWAB]

gwa datang. asal gwa tertarik dengan lukisan bebola engko ni?? cisss!! nestle. wow. mai secawan :D

Uncle Jonni said... [MEJAH JAWAB]

hakhakhak... siap bungkus plastik...

SAYA BUKAN SAMDOL said... [MEJAH JAWAB]

Lahai baru perasan hahaa
baru je td makan milo dgn roti hahah

O'gosh said... [MEJAH JAWAB]

gila cerita dia...gerenti boleh menang ni...btw, amende robonista tu 1st time dengar...hehe

Ticer Syah said... [MEJAH JAWAB]

milo is lazat ok.. i oso leb milo.. bila dalam pantang..milo je minuman yg terbaek.. kakakaka

kura said... [MEJAH JAWAB]

berapa nestle bg komisen nii. hahah

Eiqa Lyka Vandetta said... [MEJAH JAWAB]

story sngat best .. confem menang .. ^^

dill said... [MEJAH JAWAB]

membesar ngan nestle gak :)

dill.

budakampung said... [MEJAH JAWAB]

we need nestle~! hahaha

Nurul Akmal said... [MEJAH JAWAB]

Wah.. semoga berjaya.. suka sangat cerita kat atas... ;)

Eera Shera said... [MEJAH JAWAB]

bleh menang ni..kreatif sgt haha..smpi skrg milo ttp jd peberet

Adylia Qarissa said... [MEJAH JAWAB]

malu!! sambil tutu muka sebab dkna suka makan milo ngn roti hehehee ;p

Fara E's said... [MEJAH JAWAB]

kau memang awesome mejah ! sebjik cam aku tuh . haha

haLyZaQiut said... [MEJAH JAWAB]

Perghh, mmg old school giler bab iron milo packet tu....hhhee...

hani said... [MEJAH JAWAB]

aloh, aku baru nak filing filing time baca bab kitkat tu, kau dah stop pulak. haha..

Syafiq Ahadin said... [MEJAH JAWAB]

kita sezaman......

Nur Nadia said... [MEJAH JAWAB]

blog best..nk kna slalu rjin singgah blog ni..hehee...=))

Knessa said... [MEJAH JAWAB]

ratah milo the best!! HAHAHA

Hanie Dew said... [MEJAH JAWAB]

nice one. rupanya bukan aku sorang yang beratur berulang kali kat van milo tu. hahahahahahahahahahahahaha *gelak goleng goleng*

ada said... [MEJAH JAWAB]

haha..nestle ni byk jasanya pada kome2 ye.. awk dulu ske ratah milo, tp dpn mak bajet mcm kacau air milo..pdhl idok pn, ketang keting sudu laga ngan cawan kaca giteww..nipu kan je..pastu roti milo..sedap betoiiii..

putribongsu said... [MEJAH JAWAB]

nostalgia..tp sengal!:P

Mira Cikcit said... [MEJAH JAWAB]

BAHAHAHAHA.. sumpah gelak guling2 baca entry ni.. Tak sangka milo pun boleh iron eh.. HAHA.. btw saya pun ada join contest ni tp xdelah segempak ini.. anyway goodluck!

Sue Echan said... [MEJAH JAWAB]

tgok gambar pun dah gelak guling2.. klaka...
sedar tak sedar dari kecil sampai besart kita membesar dengan nestle :)

SYAZWANI SUHAIMI said... [MEJAH JAWAB]

iron milo time dok ostel dulu.kenangan.haha =D

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...