Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Wednesday, April 18, 2012

Satu Langkah Menjadi Student Yang Ohsem

Lecturer aku sekarang suka benor mengajor guna slide. Kadang-kadang white board kat depan tu dia tak guna pun. Kadang-kadang lagi best dia duduk kat depan klik klik slide kat depan dah abis chapter dah..

Jadi, dah jadi perkara biasa kalau student datang kelas bawak nota slide yang dah print. Senang pun senang, boleh tulis nota sikit-sikit kat tepi time dia mengajor.


jadi... 


Nah ambik kau printer satu bijik buat belajor! haha..




 Printer cap Samsung ML-2160 Series Mono Laser!



Disebabkan nama pun dah MONO, maka printer ni hanya ada satu toner aje. Tengok gambar kat bawah ada satu roll kaler hitam tu. Kesimpulannya dia dapat print dalam satu kaler sahaja iaitu HITAM.



Apa yang best bila Samsung dah letak satu butang Printscreen dekat printer ni. Fungsi butang ni member aku kata untuk student-student yang pemalas..

haha.. 

Ekcelli butang Printscreen tu sebenarnya untuk memudahkan untuk print apa sahaja yang ada kat screen komputer, dia akan detect sendiri. Kalau hang tengah bukak microsoft word dia akan print dokumen word tu. Kalau hang tengah bukak gambar, dia akan print gambar tu juga. Juga kalau nak print depan belakang tak payah lagi tekan banyak-banyak setting kat komputer, just tekan butang Printscreen tu aje..




Saiz dia serius kecik, 331x215x178 mm. Berat 4 kilo. Jadi memang untuk student lah benda ni. Untuk student print nota-nota slide, print assignment cenggitu. Cuma semua printing akan hitam putih, no kaler-kaler. Tapi kalau ada kaler pun, aku memang selalu ejas setting jadi hitam putih jugak. hehe..


Harga pasaran RM 299. Maybe harga dah turun sebab ni harga Januari 2012. Ini guna USB, kalau yang guna wifi harga RM 349. Memang murah untuk printer laser sebab print memang laju daripada yang guna catridge ink tu.. 

ohyeahhhh..



Comments
39 Comments

39 comments:

alan said... [MEJAH JAWAB]

harga ink lak berapa?

hamzah ian said... [MEJAH JAWAB]

laser printer tak pakai ink tapi pakai toner..

toner tu lagi lambat nak habis berbanding ink.

so harga dia pun mahal jugak.

dalam rm100

Rain said... [MEJAH JAWAB]

ohsem dan hesem printer. rajen print rajen juga membaca !

Fara E's said... [MEJAH JAWAB]

dah maju ghupenye . haha

Umie Artoqiemie said... [MEJAH JAWAB]

benar-benar ohsem. pheww

azri johan said... [MEJAH JAWAB]

guna baucer buku eh?

schaze zainn said... [MEJAH JAWAB]

refill toner die mahal tak? huhu
nampak ohsem =D

mizzkechique said... [MEJAH JAWAB]

tu dia... nape xbeli printer+scanner.. hehehe

IEQAH said... [MEJAH JAWAB]

mmg ohsem..
walaupun mono tapi de keistimewaan sendirik laa.

amacam best tak tayang muka kat GENERASI Y RTM??

fae jamal said... [MEJAH JAWAB]

sungguh maju! sungguh ohsem buat org yg malas mcm sy! haha;p

SAYA BUKAN SAMDOL said... [MEJAH JAWAB]

zaman dah maju, apa pun boleh hehee
btw thanks, gd info for me,

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

perghhh.... nie standard printer kat opis aku nie...hebat MEJAH....SAMSUNG sponsor ke bro... hehehehe

Diana @ bilakukatacinta said... [MEJAH JAWAB]

akak guna canon pixma yg tank kat luar tu..jimat buat print journal ratus2 page...

Rizq Herinza Syadza said... [MEJAH JAWAB]

amboi untunglah! saranan yang baik. tak lama lagi dah nak sambung belajar dah ni ;)

Far8 budak baik said... [MEJAH JAWAB]

perghhhhhh
nnti aku nk beli gak ar...
aku print kat bilik ko leh tak..
haha...
btw speaker ko tu..
sony tu..
sebijik cam aku nye..
stylahhh haha

Kamsiah said... [MEJAH JAWAB]

skrg anak2 sek rendah pun nak print mcm2...susah kalau takde kat rumah sendiri printer ni...dah tu kekawan anak2 pun tumpang print sekali kat rumah ni...takpe...buat pahala...

is_isaac said... [MEJAH JAWAB]

untunglah ada printer baru! hahah!

Faaizz d. Zul said... [MEJAH JAWAB]

pergh, cemerlang seh.

ceklala said... [MEJAH JAWAB]

mmg bagus nih!utk yg tgh belajar silela beli ye..jgn beli hp..baik beli printer ni ade gak kegunaannya :)

Rozuan Ismail said... [MEJAH JAWAB]

pasnih ,aku nak print nota aku carik kau lah ye

nurkaloi said... [MEJAH JAWAB]

excellent
tetibe nak study balik bile tgok printer canggih cenggini hahah

Cik tikah said... [MEJAH JAWAB]

guna slide je. x payah susah susah.

Terbelog said... [MEJAH JAWAB]

aku nk top up ink
pun x pandai
suruh bdk opis je

Ana Farhana said... [MEJAH JAWAB]

best2..ohsemmm

Latifah said... [MEJAH JAWAB]

Memang ohsem...
Selamat belajar ye~~ ^^

ZYASH said... [MEJAH JAWAB]

wah....janji laserjet....

Yana Libra said... [MEJAH JAWAB]

rm299? cam mahal je~~~

toner tu brp ratus page leh print??

hani said... [MEJAH JAWAB]

oh..printer kt ofis yg slalu aku syg2 dan guna baru saje rosak semalam! er.. hang nak buat kebajikan dak?

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

berat. Xboleh bwk egypt. Cis

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said... [MEJAH JAWAB]

kerlas kau nyah! haha

Izzati IH said... [MEJAH JAWAB]

Canggih sungguhh

Nurul Akmal said... [MEJAH JAWAB]

untung sungguh student sekarang yer.. zaman akak dulu save dalam pendraft.. pergi print kat cc jer.. oohh rindunye zaman belajar.. ;)

mie said... [MEJAH JAWAB]

promote printer pula..
hihihi

[wani_mn] said... [MEJAH JAWAB]

nampak comel la plk printer tu tp harganya agak mahal. mgkn sbb tak pakai ink instead of toner kot.

aizamia3 said... [MEJAH JAWAB]

amat berbaloi kalau ada..

Puan Besar Shag Yahaya said... [MEJAH JAWAB]

Ohsem! Ni namanya semangat belajar :D

! Arjunakirana ! said... [MEJAH JAWAB]

kira ok la tuuu... yang kami nie lagi teruk... mengajar guna FB, SKYEP, arghhhhhh...

aha abd aziz said... [MEJAH JAWAB]

ikut peredaran zaman....lagi senang kan.....

aida-myasara said... [MEJAH JAWAB]

hebak mu mejah
tp aku guna pixma p2270i

giler 5thn study print slide ppt jek...sambil tu leh print pic...

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...