Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Tuesday, May 22, 2012

Tips ke rumah Bakal Mertua






#1 Be polite atau melayunya Sopan santun.



Kalau nak jumpa makwe, silalah ambil beliau dekat rumah beliau. Pesen penakut jumpa bapak makwe tu apesal? Takut kena marah? Kalau lu tak kabor dekat bapak beliau lagilah bapak tu marah.. Masuk, bagi salam, kalau ada jantan lain salam tangan. Orang tua sikit cium lah tangan. Dan juga bawak sekali buah tangan, nanti tak pasal-pasal di-cop lelaki kedekut sampai lah kau mampus. 







#2 Jangan keluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya..

Orang dulu kata "kerana mulut badan binasa". Sesuai sangat lah dengan yang ini. Orang tua-tua kata lebih baik diam kalau tak ada apa nak cakap. Kalau jadi incident yang tidak diingini, lu orang semua sila lah tahan diri dari menyumpah-seranah ye.





#3 Rendahkan suara, jangan cakap kuat-kuat
Walau apa pun yang berlaku, silalah bercakap dengan slow-slow. Kalau nak kentut pun tahan aje. Jangan tinggikan suara lu orang semua.







#4 Silalah jangan merenung di tempat yang tidak sepatutnya. 

Lu orang ni bukan nya hensem sangatpun, kalau lu hensem sekalipun, apa jadah renung lama-lama? Walau apa benda pelik sekalipun yang ada dekat rumah beliau silalah buat bodo aje.. hahaha~




#5 Rajinkan Diri Sendiri

Ya, bujang-bujang gini mestilah bangun pukul 12 tengahari ye dak? Tak remaja langsung bangun awal-awal pagi nih. Kalau dah pergi rumah orang, kalau jenis-jenis makwe macam biasa basuh pinggan ke, potong sayur ke, cuci baju sekali pun buleh juga. Dah kalau lelaki lu nak rajin pesen mana weh?






renung-renungkan dan selamat beramal. awwww~


Comments
94 Comments

94 comments:

kura said... [MEJAH JAWAB]

awwwwww!

Umie Artoqiemie said... [MEJAH JAWAB]

baiknya kawan senah haha.
hamboi isteri pakcik muka macam mejah haha!

iEdA said... [MEJAH JAWAB]

adeh...yg last 2 x than...hoho

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [MEJAH JAWAB]

menari tiang??

wow...

ahahaha

Eyka said... [MEJAH JAWAB]

macam gay shwan je tulis..rwarrr..hahaha:P

sweet betei taktik ko..pompuan pnye term sme jgk cmni ke wey? :P

Camy Alya said... [MEJAH JAWAB]

hahaha. sengal

laskar pelangi said... [MEJAH JAWAB]

AHAHAHA =D
mejah...tips berguna ni.ke hang dah try semua ni? ahaks~

Cik Eka said... [MEJAH JAWAB]

peh berdarah hidung..hahahaha

Rara Nasiha said... [MEJAH JAWAB]

lawak wehh. tapi memang pun, first impression tu penting. :)

Tiara Fazlin said... [MEJAH JAWAB]

hahahahhaahah sumpah lawakla weh!!

Umie Naziera said... [MEJAH JAWAB]

hmmm,belum sampai rumah aku,aku sndiri yg bawk kluar parang..

Tulip Berlari said... [MEJAH JAWAB]

mengong ar..
hahahahaha
nasib baik aq g jumpa mak bapak mentua sblm baca menda nih..
kalau x depan mak bapak mentua aq dah gelak ingat benda nih..

Tulip Berlari said... [MEJAH JAWAB]

mengong ar..
hahahahaha
nasib baik aq g jumpa mak bapak mentua sblm baca menda nih..
kalau x depan mak bapak mentua aq dah gelak ingat benda nih..

Rapunzeel Cikilolo said... [MEJAH JAWAB]

yang kartun akhir tu terlebih rajen la pulak... haha!

3no gr33ny said... [MEJAH JAWAB]

huhu..ni dh terlebih rajin dh ni

yana azhar said... [MEJAH JAWAB]

tgk doodle pun dh thu pe kndungn entri ini.. heheheh..

shawn razaleigh said... [MEJAH JAWAB]

kah3. noarrommm. aku cam bini pakcik tu.

tu pempuan dgn ayam goreng atass perut kan? hak3

Terbang Bersamaku said... [MEJAH JAWAB]

bab menari tiang tue yang tak menahan sekali..ehhehe..kelakar..=)

Nana said... [MEJAH JAWAB]

haha..tengok gambr je dah kelakar..

Miss Xyz said... [MEJAH JAWAB]

hakhak XD xde exercise lain ke selain tarian tiang -.-"

etuza said... [MEJAH JAWAB]

hati2 lah dalam berkata2 ya." budi bahasa budaya kita kan"

Hada said... [MEJAH JAWAB]

err, sebelum kahwin, HARAM keluar berdua-duaan. terima kasih, :)

NOOR FATIN said... [MEJAH JAWAB]

hahahaaa i likeeeeeeeeeeeeeee!!

si ngokngek said... [MEJAH JAWAB]

sbg bakal menantu sepatutnya ikut join nari tiang tuh..rawrr

hang dh cuba belum..

Cik Puan Nurul said... [MEJAH JAWAB]

wakakakkkakaka..gelak guling2 sabo jelahhh......
tu hok bawok ke jamban tu nak cebokkan pacit tu ke nak mendogol beliau hahahhha

ikan said... [MEJAH JAWAB]

Nie nak ikut cara mana satu nie? entri bertulis tuh ke cara kat kartun2 tuh?

Nice. Hehe

Ain Syafieqa said... [MEJAH JAWAB]

bersopan pun bertempat gak.hihi..

Nur Emilya said... [MEJAH JAWAB]

adeh baguih betul tips ni haha keep it up abam mejah :p

SAYA BUKAN SAMDOL said... [MEJAH JAWAB]

Hahah calon pun tara, inikan pula nak ke rumah mak mentua

Mr.She said... [MEJAH JAWAB]

hahaha. jiwa rock betei mak nye si senah tuu :3

En Tapi said... [MEJAH JAWAB]

haha.. mu gop.. tarian tiang pun tubek hbih.. haha.

chemay said... [MEJAH JAWAB]

kemain mak si senah tuu.
tarian tiang time ada bakal menantu datang.
harharhar~

Khuzrin Kamarudin said... [MEJAH JAWAB]

Gila kau! Depan mertua memang degup kata engkoo! Mana boleh fikir semua ni. Keh keh keh.

Atiqah Wadiah said... [MEJAH JAWAB]

hehe~haru-biru dpt menantu mcm bf si senah tu..hikhik

Aya Ariel said... [MEJAH JAWAB]

sian apak senah nih dapat bakal menantu cam hantu..hakhak

Mila Ahmad said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha...laka-laka (klaka) la lawak ni....

EZAN IDMA said... [MEJAH JAWAB]

akkakakaka siod mejah, bini pakcik tu menari tiang tuu. hahaha

Rahsia_-_Hati said... [MEJAH JAWAB]

suka giler l kartun mejah nie..
klaka nk mampus bolehh x??
\hehehe
wat gelak je pagi2x niew.. :D

Ini Kisah Tia said... [MEJAH JAWAB]

hahaa .. sumpah lawak! sesuai sangat lah ni ..

Ziera Ieyah said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha comel ;D

si para para said... [MEJAH JAWAB]

terbaikk la dapat menantu mcam ni.haha

sophieima said... [MEJAH JAWAB]

hahaha.. comel je :)

Cik Ca'ah said... [MEJAH JAWAB]

buah tu memang tak boleh nak banyak lagi la kan. hahaha :D

syeedafabewlaz said... [MEJAH JAWAB]

hahah terharu bapak mertue beb :D

ryzna sha said... [MEJAH JAWAB]

haha.>menarik !

Puan Besar Shag Yahaya said... [MEJAH JAWAB]

Hahahahaha. Memang esok terus nikah lah macam ni :D

~ Cik Azz ~ said... [MEJAH JAWAB]

Hahahahahaha...


adoyaiii...

Sakit perut dok gelak... Dah la malam2 buta ni.. Kang ada pulak yang menyambung gelak ni.. hehe..

Lea Isnawi said... [MEJAH JAWAB]

senah tak join sekali ke ikut mak die wat tarian tiang

ngeh3

ABU said... [MEJAH JAWAB]

macam bangang angkat pakcik tu masuk jamban hahahahaha

steffany daph said... [MEJAH JAWAB]

hahaha, kena jaga adab nak amek hati pather mather in law :P

putribongsu said... [MEJAH JAWAB]

ngok ngek la kamu...hahahaha

Cik FaRiZaM said... [MEJAH JAWAB]

uik ....

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said... [MEJAH JAWAB]

singgah balas!!! eh betul sgt semua tips tu! :)

sisdee said... [MEJAH JAWAB]

hahahahahaha...jadi diri sndiri adalah sebaiknya tapi dlm situasi sopan le kan ;)

LiNda said... [MEJAH JAWAB]

haha..sumpah geli tgok makcik tu buat tarian tiang, dah macam tarzan je tuh..tips mejah yang berguna...~

chiah_ismile said... [MEJAH JAWAB]

ngaaaa...best tol tips kn..mmg berkesan bak hang!

Cik Saila said... [MEJAH JAWAB]

konfem terus jd menantu lps ni..hehehe..nama saya pun senah jgk tau ;D

Cik Anita said... [MEJAH JAWAB]

hehe.

macik tu seksi sangat.

Inz Indah said... [MEJAH JAWAB]

adehhh..pitamm =,=' hoho

aneff.marhfiz said... [MEJAH JAWAB]

comel gile blog niiiiii !! >.<

Ejat Ahmad said... [MEJAH JAWAB]

fuh.....best blog anda:P

khairierahman said... [MEJAH JAWAB]

pakcik ade, makcik dah ade, senah nye mane mejah?

neway, good point. nanti aku prektikkan. lol.

HeNRieTTa JoSe said... [MEJAH JAWAB]

yang last tu xsangup...ekekeke....

zulhilmi tempoyak said... [MEJAH JAWAB]

ahahahaha.. klu mak metua mcm tu. konfem2 xmungkin nk tgok... hahahaha

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

Jilake!
berdarah lubang idong tengok tarian tiang...hahahaha

Shiema Sufian said... [MEJAH JAWAB]

hahahahaha. kelakar. sukanyaaa SHiema baca (:

a little less conversation said... [MEJAH JAWAB]

cm best je berak ada org tolong basuhkan..haha

Cik Jannah said... [MEJAH JAWAB]

hahaha. mcm kesinambungan lak entr lepas saya ngan entri ni.ok. lawak entri ni !

lotikus disarimankan said... [MEJAH JAWAB]

ERRR...
mak mentua
ajar saya menari tiang boleh?

Cik Nurul said... [MEJAH JAWAB]

ahahahaa kelakar lah ! tapi ada benar gak semua ni.. hehehe bole praktis ni.. hekhek ^^

misz sheyla said... [MEJAH JAWAB]

bhahahaa...berak kasi cuci sendiri la pakcik...angkat ke jamban pun dah kire anugerah

Qaseh Ana said... [MEJAH JAWAB]

Hahah! buat baik berpada-pada, orang kata :p

eh jom join kontest hari ibu Qaseh!

http://iluvqaseh.blogspot.com/2012/05/contest-meraikan-qaseh-ibu-mothers-day.html

cik aletheea: said... [MEJAH JAWAB]

kakakkaka...
kakakakkakak...
kakakakka...
sakit perut gelak woi...hahahahahhahah

Nyamuk Terbang said... [MEJAH JAWAB]

berak pn tlg...kahkah

anif abdullah| AA said... [MEJAH JAWAB]

hahaha.. gilo

lily lotus said... [MEJAH JAWAB]

ekekeke yg penting just be urself :)

azalia hjsalleh said... [MEJAH JAWAB]

awesome !!
x penah ada pengalaman
so lepas ni kalau jumpa dgn bakal mertua mesti dup dap dup dap

♥n-amee-az♥ said... [MEJAH JAWAB]

walking here ;)

zatiey said... [MEJAH JAWAB]

hahaha!! mmg x boleh blah! :)

Stairway to heaven said... [MEJAH JAWAB]

...kelakar...,i like it...

Norzatul Nabihah said... [MEJAH JAWAB]

haha..suke entry ni..=)

cimöt said... [MEJAH JAWAB]

untonglaaa senah! hahaha

MimieRara said... [MEJAH JAWAB]

harap en.otromen sendiri gunapakai tips2 ni nak jumpa bakal mentua nanti :P

J.Syazwana said... [MEJAH JAWAB]

aku tengah tengok kau dalam generasi Y ni kat tb2! hahahaha. mohd faiz eh? hehehehe.

woot woot. dengan fatin suhana seyh. :D

obat tradisional diabetes melitus said... [MEJAH JAWAB]

kreatifitas tanpa batas

ieda said... [MEJAH JAWAB]

ahahahha nice cartuns

O'gosh said... [MEJAH JAWAB]

amboi..kemain menantu-to be ni..haha

IEQAH said... [MEJAH JAWAB]

nantii ieqah suh en.bf amalkan..hahahaha..chomeyy gilerr lukisan..
awatlaaa hang ni kreatif sgt..
ps: nk sign..haha

gadis oren said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha , dah mcm hapeee jer , berdarah idung bace entry nie .

.plastic roses. said... [MEJAH JAWAB]

haha ini lawak! :D

cik hanny^^ said... [MEJAH JAWAB]

mejah mejah..knp la buruk benar gmbr pmpuan mu lukis ni.. adeii.. sakit mata.. terseksa jiwa raga tengok -.-"

Dear Yayah said... [MEJAH JAWAB]

lawak.









kesian terima kasih.

bibi bibo said... [MEJAH JAWAB]

adohhh , pening aku tgk menantu to be ni , hahahha

bibi bibo said... [MEJAH JAWAB]

adohhh , pening aku tgk menantu to be ni , hahahha

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...