Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Sunday, December 16, 2012

Apa Lelaki Perlu Buat Kalau Hendak Meminang Si Mawke



1) Bagi tahu dahulu nak datang meminang

Korang kenalah bagitahu dahulu bila nak datang meminang si makwe tu.. Jangan main pinang aje ikut suka hati korang. Ni bukan zaman dulu beb, zaman dulu lain, zaman sekarang lain. Bagitahu pukul berapa, haribulan bila.. Baru lah senang keluarga perempuan nak bersedia orang nak datang rumah...





2) Kenali dahulu orang yang korang nak pinang itu.

Ya, lu orang kena lah kenal dahulu siapa makwe tersebut. Kalau perkahwinan ni dah di arrange oleh mak ayah, maka lu orang berhak tahu beb. Tengok lah gambar dulu ke, tak pun search nama beliau kat pesbuk, manalah tahu beliau ada blog ke..



3) Bawak lah wakil untuk nyatakan hasrat meminang tu, 
Ya, kalau boleh bawak lah mak ayah lu orang. Kalau mak ayah sudah meninggal, bawak lah pakcik makcik ke yang boleh jadi wakil. Kiranya nak tunjuk kesungguhan korang tu..

Jangan duk bawa rakan-rakan rempit pula ya..





4) Diam, Biar Orang Tua-Tua Aje Bercakap

Ya, lu orang sebagai anak jantan, kena lah hormat orang tua. Jangan duk menyampuk ye. Kalau nak menyampuk pun lu kena lah bagitahu slow-slow. Biar beradap orang kata..



5) Dah.. gua tak tahu nak tulis apa dah..



Nah, Adab dan tatacara meminang/melamar dalam Islam:
1. Melihat calon/ wanita.
2. Tidak melamar wanita yang telah dilamar Lelaki lain (meskipun belum memberi jawaban).
3. Merahasiakan pelamarannya (tidak mengumumkan ke orang banyak)
4. Wanita yang dilamar terbebas dari segala mawani` (pencegah) dari sebuah pernikahan.
5. Wanita melamar laki-lakiSecara syar’i tidak masalah.   



Renung-renungkan dan selamat beramal~ 

 
Comments
47 Comments

47 comments:

Shawn Razaleigh said... [MEJAH JAWAB]

arrrrommmm bakal metua dok menari tiang



my kind of mother in law. kuahahahaha

Rozita said... [MEJAH JAWAB]

hensem nya lu punya abang long

Cik Puan Nurul said... [MEJAH JAWAB]

hahaha takleh blah gambo yg pes tu...hahahahahahahahahah gelimat hokay org tua mengeseks siap menari tiang lagi hahahah

Encik H said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..lawak part menari tiang tu...

PinQib said... [MEJAH JAWAB]

mejah dah brubah sekarang.. haa.. bile mu nak kawen nyewww

Kira Kekuri said... [MEJAH JAWAB]

hahaha lawak gila gmbr tuh!

Ecah Ecot said... [MEJAH JAWAB]

dah kenape mat harun pulak nihhhh...hahahaha

Nyamuk Terbang said... [MEJAH JAWAB]

hat first tue xleh blah..tiang mna dpa rembat tue

azri johan said... [MEJAH JAWAB]

dafuq

nuRuL aZieRa said... [MEJAH JAWAB]

mejah, ni azimat dan pesanan buat kawan kita yg nak bertunang tu ke? hihihih =D

kura said... [MEJAH JAWAB]

hahaha// dafuk!

JaNnaH said... [MEJAH JAWAB]

kih3.. meminang pun agk rumit gak ekkk

miss Fyqa said... [MEJAH JAWAB]

ohh siap antar wakil harun ajis.. hehehe =)

Anasyg said... [MEJAH JAWAB]

ta bley bla ..

widiea azira said... [MEJAH JAWAB]

ayah sy pernah cite dulu yg dia pinang mkwe dy tp x bgtau. .mkwe dy malu sbb time tu umh brselerak trus dy tolak pnangan ayh n putus sblum ayh putuskan dy. . haha

IEQAH said... [MEJAH JAWAB]

terbaekk laa cara hangg ni mejahh ^^

Cik tikah said... [MEJAH JAWAB]

tikah dok tgok gmbr je bila dtg blog ni. hahaha

cik najihah said... [MEJAH JAWAB]

nk menantu yg hot setufff haha

Ad_dEen said... [MEJAH JAWAB]

hensem abg long abam...
takut si makwe terpikat kt abam long plak..haha..

ஜ miss klanika ஜ said... [MEJAH JAWAB]

tue dh tajuk tue mmg sengaja jd 'mawke' ke , hehe
boley la nk share entry nie ke org bekenaan aku keh3

mamawana said... [MEJAH JAWAB]

Golak den sokojap...heheheeee

rerehalim said... [MEJAH JAWAB]

mak pak pole dancer wa cakap lu!

Asyiqin Haulisah said... [MEJAH JAWAB]

eh kalau aku tak payah hantaran pun takpe janji dapat si aron ajis tu.

iEdA said... [MEJAH JAWAB]

x bole blah mak bapak siap menari tiang bagai...wakaka

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

nak minang mawke eh?? hahaha..

Azham Vosovic said... [MEJAH JAWAB]

dafuq banyak mencarut???

haha ganas betul pak cik tu hahaha

Wadi AR said... [MEJAH JAWAB]

ini baru style pegi minang

encik Cool said... [MEJAH JAWAB]

abg besar dah mari..mesti kena terima kalau x kena tibai!!

cimöt said... [MEJAH JAWAB]

tak lama lagi dah ni....

Nur-nba said... [MEJAH JAWAB]

Part menari kat tiang, tu kurang berkenan sikit.. Salam perkenalan.. Nice blog!

LiNda said... [MEJAH JAWAB]

hahaha...siap menari tiang lagi tuh

~ Cik Azz ~ said... [MEJAH JAWAB]

Mawke tu apa..??

Belum masuk minang lagi dah gelabah sampai makwe jadi mawke...

kehkehkeh...

Atiqah Wadiah said... [MEJAH JAWAB]

haha~dtg time tgh nari tiang..not a good timing..haha :D

RESMANSHAH said... [MEJAH JAWAB]

ONE WORD...JUST ONE WORD FOR YOU BRO...KOMEMANGBEST!!!

mira maisara said... [MEJAH JAWAB]

ceh..bawak abang long tu..

dill said... [MEJAH JAWAB]

nnt makwe terjatuh cinte ngan abam harun

dill.

aida-myasara said... [MEJAH JAWAB]

tajuk mawke ke makwe??

hurm...cacat dh

AmyZana said... [MEJAH JAWAB]

Harun Ajis? Lol xD

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

Baiklah mejah! Pertunangan dirahsiakan tang kahwin bru bgtau ye dak.

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

harap2x takde lagi yang copy paste entry blog nie yea.... huhuhu

Nur Aischa said... [MEJAH JAWAB]

hahaha gambar first tu, mengong XD ada ke menari tiang hahaha~ insyaallah, bila betul2 jadi perkahwinan baru dihebahkan ^_^

Adylia Qarissa said... [MEJAH JAWAB]

kita redah jer ;p

нαηιмQαtяυηηα∂α said... [MEJAH JAWAB]

kartun mejah dah maju... makwe dah pandai pakai baju hehehe....

alepridz said... [MEJAH JAWAB]

jadah menda menari tiang... wakakakaka

Rapunzeel Cikilolo said... [MEJAH JAWAB]

main galah panjang dalam rumah tu...

Zyra Roxx said... [MEJAH JAWAB]

kahkahkah! cibengg

Sanji Ngatmi said... [MEJAH JAWAB]

dah masuk dalam entri 'blogger Malaysia tersohor'

thnx menghiburkan kami semua .. sayang kamu

BLOGGERBOY #01

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...