Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Friday, June 1, 2012

True Story : Kisah Makcik Angkat Kain Dalam Bas

Kejadian ni berlaku dekat nak puasa lepas, sebab dah nak puasa tiba-tiba aku jadi ingat balik..

Ketika kejadian, aku beli tiket bas balik Terengganu, sebabkan duduk Gombak maka naik lah bas dekat Greenwood.
Tunggu punya tunggu barulah ku tahu bas Transnasional double decker tu..
Naik aje bas, driver cakap,
"Mung duduk lah mana-mana seat kosong hok mung jupe"


Bawah penuh, jadi aku naik atas.

Masa naik atas, aku tengok ada beberapa tempat kosong.
Pertama, sebelah makcik pakai topi, dan makcik ni pakai baju kurung biru, spek mata hitam,
henset tergantung dekat tengkuk beliau.

topi gini lah makcik tu pakai. gambar sape ni aku tibai aje kat google.


Kedua, Pakcik Utara sebab dia cakap loghat Utara.
Ketiga, Brader Kurus. Jadi gua duduk sebelah Brader Kurus, sebab dia kurus, senang nak tido
Pastu adalah lagi watak-watak penting yang gua ingat, yang tak ingat kiranya watak tak penting lah.
Ni dalam bas kat tingkat atas, driver duk bawah, tangga warna kuning tu,
kiri adalah depan, kanan tu belakang bas..



Mula-mula naik bas aku dah tengok semacam je makcik ni, apa jadah entah pakai topi malam-malam.
Dah la dia besar, memang menarik perhatian orang lah..



Tiba-tiba bas pun gerak dari Greenwood, dan makcik tu pun terus..
"Allahuakbar allahuakbar"
"Ya allah selamatkan aku.."
Dan banyak lagi lah doa makcik ni, dan beliau berdoa kuat-kuat.
Sangat-sangat kuat sampaikan mat salleh kat depan sekali bangun tengok belakang.


Dalam hati aku pikir, alah, makcik ni first time naik bas kot..


Makcik tu doa lagi kuat-kuat, mintak tolong kat tuhan nak kasi bas slow sikit.
Sorang brader kat tangga pun turun, pergi bawah cakap kat driver suh slow, maka doa makcik ni dimakbulkan.


Bas dah slow, makcik pakai topi pun try tido, tiba-tiba Pakcik Utara mencarut,
"Kimak hang ni, kaki naik atas kepala!"
Makcik Topi tido tapi kaki beliau naik ke atas, kena kepala Pakcik Utara kat depan.


Pakcik utara duk duk carut-carut tapi Makcik Topi buat bodo aje.
Tiba-tiba Makcik Topi bangun, angkat kain sampai ke atas,
nampak spender pesen orang tua yang besar tu.

"Holy shit! holy shit! holy shit!", mat salleh kat depan jerit..


Ah sudah, memang makcik ni sah gila.


Dia cakap dia sakit perut, Makcik Topi bangun, berdiri kat tengah-tengah sambil cari ubat.
aku masih ingat itu Ubat Urut Cap Ali sebab makcik tu cakap,
"Ubat Ali ni bagus, bagus mung Ali buat ubat sakit perut gini"
"Orang nama Ali ni bagus, pandai berubat"


Semua orang duk tengok Makcik Topi urut perut sambil nampak spender,
Yang duk tingkat bawah pun tiba-tiba datang atas nak tengok.
Takde yang berani nak tegur dah sah-sah ni orang tak siuman.


Tiba-tiba bas belok tajam, makcik tu pun jatuh kat Pakcik Utara.
Aku gelak, mat salleh pun gelak, orang kat belakang tu pun gelak.
Tu lah balasan hang duk carut kat orang gila dari tadi.
Pakcik Utara tu pun apa lagi..
"Tolong, tolong, berat ni wehh. tolong-tolong.."


Brader kurus kat sebelah aku pun pergi tolong angkat makcik tu,
"berat nanang!", kata Brader Kurus.


Sambil angkat tu, sempat juga brader kurus tarik balik kain Makcik Topi..
Jadi tak nampak spender dah.. Bagus jugak Brader Kurus ni..


Start dari Makcik Topi jatuh sampai lah balik Terengganu, Pakcik Utara ni duk carut-carut.
Banyak juga vocabulary carutan pakcik ni, macam-macam jenis carutan ada.. 
Bongok juga pakcik ni, dah dia tu gila lu marah pun takdak guna jugak..


Pastu makcik tu berdoa lagi kuat-kuat sampai lah RR.
Dari RR sampai Terengganu makcik ni tido.
Gua syak memang makcik ni sorang aje yang tido yang lain takut.


Makcik tu pakai baju cantik-cantik, siap spek itam lagi dengan topi.
Ni aku rasa macam teknik nak pujuk budak-budak lah suruh pakai cantik-cantik,
Pastu siap beg ada macam-macam, botol air, botol ubat, henfon tengkuk..
Tapi takdak orang teman makcik ni..
Macam orang tu saje nak buang makcik ni suh pergi Terengganu,



Awal-awal tadi dalam gambar ada ustaz ustazah kan?
Dari perwatakan pakai kupiah, bawak buku agama kat tangan maka aku assume dia ustaz.
Tahu Ustaz buat apa dalam keadaan kalut gini?
Ustaz tu duk mengorat perempuan tepi beliau..
naharoomm..











true story beb..



p/s: aku terlalu takut untuk berbuat apa-apa..
Brader Kurus dah jadi wakil.. fardu kifayah la kiranya..
Comments
72 Comments

72 comments:

Isteri Encek Bard said... [MEJAH JAWAB]

pandangan pertama mesti ustaz ngan ustazah ni yang akan tolong makcik tapi, tapi rupanya bukan.. so tak leh nak judge orang yang berkupiah, janggut banyak pki jubah semuanya baik... tapi bagus tu bro kurus tu, siap tutukan aib maksik tu... alahai cian makcik topi tu... mintak dijauhkan dari terjadi apda keluarga kita, tak sanggup nak hadapinya.... ko mejah cam hampeh dok tengok cam tengok avengers jer kannn...

Encik H said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..berat nanang...

Anasyg said... [MEJAH JAWAB]

hehe - true story? gila la mak chik tu - function ustaz tu? (--')geleng2

cinta03 said... [MEJAH JAWAB]

aku pernah naik bas..masa muda2 dulu ler...hihihi..dlm perjalanan tue, tiba2 ada satu kakak nie, leh marah2...aku pelik apa yang dia marah...siap tendang dinding bas tue...tak ker takut ko tengok, sebelah aku plak tue..wat kali aku dia tendang, tak ker naya...
tue sbb aku nie takut naik bas...huhuhu..mesti berteman...

Akim Iqbal said... [MEJAH JAWAB]

Terhidu sesuatu..

Ad_dEen said... [MEJAH JAWAB]

cis2...siot nye ustaz..
kalo bnr dia ustaz..
smpi ganu pe jd kt makcik 2 ea??

Yana Libra said... [MEJAH JAWAB]

hehe..seram pulak dengan mak cik tu..sapelah sedara dia~

ked said... [MEJAH JAWAB]

drama giler mejah!
jeles lak aku takde kat situ..
kalau aku ade, mesti aku ngorat brader kurus tu sebab die sangat gentle.. wah!

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

nokhorom....
hahaha

kLiPKeRt@sPiNk said... [MEJAH JAWAB]

kesian mkcik topi tu....

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

nasib baik kau pandai pilih tmpat dol.. klu ko pilih dok tmpat makcik topi tu mule2 mcm mne?? or pkcik utara.. yela silap2 maskcik topi tu jatuh ats kau.. haha.. ptut ko besyukur Allah bukak pntu ht ko dok tepi brader kurus tu., heuheu

Abey Mirul said... [MEJAH JAWAB]

hbs tu mung buat apa? Haha.

ppuan tu bini dia kot..bersangka baik..bersangka baik... haha

Ayeem Jemain said... [MEJAH JAWAB]

awat hang dak rakam?

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

cerita benarkah ini ?

faten osman said... [MEJAH JAWAB]

hahaha.. free je tengok spender ye mejah

Atiqah Wadiah said... [MEJAH JAWAB]

blh plak org sakit otak naik bus..nasib baik ko x dok sblh makcik tu..hehe

shera haifa said... [MEJAH JAWAB]

aishh.. kisah benar nie.. mntak xde laa jumpa org yg cm nie naik bas skali.. dh laa sejak 3 tahun nie mmg bas laa pengangkutan wajib di naiki...

hafiz hafizol said... [MEJAH JAWAB]

mejah mu wat nape g terengganu? haha

cimOt said... [MEJAH JAWAB]

kalo ko duk sebelah makcik tu, ape laaa yg jadi gamaknya?? hahaha

cik aletheea: said... [MEJAH JAWAB]

Menakutkan oii ... Seb baik makcik tu angkat kain je, buat nye die angkat kapak ke, parang ke, confirm kluar paper la ko n sume2 tu.

ciksengeh :D said... [MEJAH JAWAB]

mace-mace .

izzah said... [MEJAH JAWAB]

buat malu pada kopiah jer . ustazustaz. org lain tgh kalut pasal makcik, dia syok mengurat anak org. =,="

msredcheesecake said... [MEJAH JAWAB]

ada yea makcik cenggitu....

NOOR FATIN said... [MEJAH JAWAB]

hahaha nasib baik ada brader kurus, kalau x ntah2 ko lari kot :P

Ikhwan Pauzi said... [MEJAH JAWAB]

cite betol? gile berat nanag makcik ni. sian mejah tengok spender.

nurdani said... [MEJAH JAWAB]

makcik topi yang menakutkan,
pakcik yang menjengkelkan sebab kata2 tak elok.hehe
brader kurus yang baik dan ada sikap tolong menolong.
ustaz..em...em..k. tu je.

iyou said... [MEJAH JAWAB]

ustaz ustazah tu baru nikah kot.....

Leya said... [MEJAH JAWAB]

spender makcik ada ikat getah x?bravo brader kurus..

Aida Effarina said... [MEJAH JAWAB]

tak menahan part fardhu kifayah tu.. hahahaha :P

Dale said... [MEJAH JAWAB]

kah3
true story habaq hang

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

i dunno how to respond to this. My opinion takut salah. Thanks for sharing mejah :-)

AcikTanpaNama said... [MEJAH JAWAB]

ala terus blame ustaz tu, ustaz tu entah2 tak banyak rambut tu pasal pakal kopiah, terus org cop ustaz. yang mu tu mejah pun tak buat apa2 naper??

fairuz said... [MEJAH JAWAB]

ooooo mcmtu..

rerehalim said... [MEJAH JAWAB]

apsal bg makcik kurang siumang naik bas. kan dah buat prangaii

ABU said... [MEJAH JAWAB]

sib baik ko duduk jauh daripada makcik topi tu.. kalau ko la jadi watak pakcik utara tu mahu tak lagi kalakar.. kena hempap makcik topi yang tak betul hahahahaha tak menahan tayang spenda lagi hahahaha
gelak aku baca entry ko ni sial...hahahahaha

Nur Aischa said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha kelakar ada :D kesian pun ada bilafikir makcik topi tu :( pakcik tu habis2 carut, uish.. kena lebih belajar bahasa utara lagi lps ni, sbb bakal ke sana utk sambung bljr tak lama lagi. hehe :D

ubi said... [MEJAH JAWAB]

ustaz ngorat awek? cair la awek tu t.. arghh

ainwaheeda said... [MEJAH JAWAB]

adoyai! ada jgk orng cam tu ekk.. tkut tngk orng pelik2.. hishh..

EZAN IDMA said... [MEJAH JAWAB]

kahkahkah, sepender dia kaler ape mejah?

HeNRieTTa JoSe said... [MEJAH JAWAB]

Sian mcik tu klu btl org sngaja buang dia ke ganu....yang ustaz tuh,bleh plak wt camtu....atoyai....

Teha Nur Fateha said... [MEJAH JAWAB]

uish seramnya..nasibbaik sepanjang naik bas balik ganu tak pernah terserempak keadaan mcm ni.kalau tak, tak taula cmne.dah la balik ganu sorg2..huhuhuhu

Nyamuk Terbang said... [MEJAH JAWAB]

haha klakar pn ad

ain dzaya said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..xpe tolong org cmtu harus jer..sah2!


Ain dah pandai buat drama sekarang.

amirah said... [MEJAH JAWAB]

hahaha..stedi la makcik. tapi kan nape orang nak buang dia pegi ganu. apsal tak anta naik kapal terbang je. kesian dia.

takbleh blah komen tang ustad ustajah tu mejah..rasa2 mcm ada unsur2 jeles je bunyiknya..

Nurul Fazlina Mohamad Zahran said... [MEJAH JAWAB]

Hai!

Done following ur blog
kalau sudi, meh la blogwalking blog sye..
dan follow :D

btw, very impressive blog!

nia marlissa said... [MEJAH JAWAB]

guwa xpenah naik bas . guwa naik kertapi je . guwa penah mersa peristiwa seakan-akan nih berdepan dgn makcik yg kurang siuman . tpi kain dia tak terselak

epalejau said... [MEJAH JAWAB]

kann.. pasal macik tu.. macam betul je. pakai baju cantik-cantik, siap ngan spek itam dan topi.. sebijik macam kita nak pujuk budak-budak ):

dan, tak mungkin macik tu naik bas kalau takde tiket. dan if macik tu betul-betul gila, camana dia beli tiket? mesti ada yang hantar dia, belikan dia tiket. ahhhhh, kesiannya macik tu..)':

IEQAH said... [MEJAH JAWAB]

wahhh dasat tol makcik tu,,da apee je fungsi hang mejah???
hahahaha..

ieqah da lapanratusduapuluhtiga kali naek bas mujur tak jumpaa makcik mcmtuu

misluvcoklat said... [MEJAH JAWAB]

lawak..tapi menakutkan kot bila naik bas ada org xsiuman >,<!

Azza Azman said... [MEJAH JAWAB]

tak bek tau panggil dia ustaz... tah tah bukan ngorat pun pepandai je.

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

iyolahh.. nak menyalahkan org pandai aje ye.. siap nak mention berkopiah.. yang kamu 2 x buat ape2 blh plak..
jgn suke carik ksalahn org.. cermin dri dlu yaw ;)

Aiya Hassan said... [MEJAH JAWAB]

dan dan je ko ni mejah.
betul ker?

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

nanang ni apa?

adakah nanang = 66 ?

sila jawab...saya prefer jawapan dari gadis2...

♥e'in♥ said... [MEJAH JAWAB]

kahkahkah.. apekejadah mak cik tu..

Lulu Rahman said... [MEJAH JAWAB]

aku ng pakwe aku bedekak bace . hahaha

etuza said... [MEJAH JAWAB]

alamak, macam tu pula ..berhati2 lah kita ya, tiap perkara ada sebabnya. Kasian jg tu..apa kan daya kita kan..

MimieRara said... [MEJAH JAWAB]

Hehe macam2 pesen lah.

ecadwinkyasha said... [MEJAH JAWAB]

ish..klu daku yg duk dlm bas tu.trauma da.hahaa :D

nitnot said... [MEJAH JAWAB]

kahkahkahkah

woi sumpah lawak der. haha

hidup kau memang penuh drama betuls.

alah, ustaz pun nak kahwin, kalau tak ngurat, dah acane nak dapat bini? ye dak?

kehkeh

Miss b said... [MEJAH JAWAB]

kalau aku dalam bas.

awal awal dia tarik kain dia aku dah dtg tarik balik turunkan kain dia.

kesian la dia malu.

ish ish.

RESMANSHAH said... [MEJAH JAWAB]

Aku tergelak sakan baca citer ko ni. Kalau aku buat filem mesti laku sampai Afrika! Terbaik! Pengalaman yang hebat! Anyway salam kenal dari aku! Oltromen yang bernama Resmanshah

UniMeOw said... [MEJAH JAWAB]

nanang 2 pe??

hahaha...ak kesian gak kt mcik 2,,tp ak xphm knp ak gelak...haihhh

a little less conversation said... [MEJAH JAWAB]

moral of the story..kalau jumpa makcik pakai topi berkaca mata hitam naik bas sekali..elok pergi beli tiket lain ye tak..ke guane mejah?

Outbound di Malang said... [MEJAH JAWAB]

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

bebeldotsorang said... [MEJAH JAWAB]

berat nanang ni hehe

mira maisara said... [MEJAH JAWAB]

bas pergi teganu .. mesti la loghat teganu gak..

Rokiah Wandah said... [MEJAH JAWAB]

knlkan saya dengan brader kurus tu ! wkwkwk

cikwahidaidris said... [MEJAH JAWAB]

makcik rock ! hehehe

Eera Shera said... [MEJAH JAWAB]

menakutkan jgak la makcik tu..tp kesian..pe jd ngn mkcik tu bila smpi ganu?

Hans said... [MEJAH JAWAB]

adoi...serius sakit perut aku baca...hahaha

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

Aleh jangan2 ko yang jadik makcik tu tak...kikiki

Jαnnαhツ said... [MEJAH JAWAB]

hahahha tergelak guling2 baca post nie. hahahahahhahahahahhah!!! berat nanang.... hehehhee

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...