Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Sunday, July 8, 2012

Tips Untuk Menegur / Nasihat Seseorang


Ya, saudara saudari yang dirahmati tuhan sekalian. Jumpa lagi kita di blog terbang tinggi tinggi ini.. Saudara saudari semua sihat? Sudah makan nasik? Sudah berak? Sudah siap kerja ? Sudah manja-manja dengan suami? Jika belum, peduli hape saya..

har har har ..



****

Kadang-kadang kita tengok orang sekeliling kita buat salah, buat benda yang kita rasa tak betul. Kadang-kadang kita rasa macam nak tegur, tapi takut kena sepak terajang pula.. 


1) Guna bahasa/perbuatan kasar [Level ekstrem gila babs]

Cara yang ekstrem ni hanya beberapa golongan aje yang boleh guna.. Contohnya mak ayah kita, selamba badak aje mak tegur kita kan? Kalau dapat mak ayah ekstrem boleh la merasa sepak terajang sekali.. 

mohon jangan gunakan cara ekstrem terhadap rakan-rakan, siapalah kita ni dimata mereka..




2) Nasihat senyap-senyap, jangan malukan dia
Yang pesen nasihat, tapi dia nasihat guna fesbuk, dah la guna fesbuk, dia letak status siap tag lagi nama kawan dia... "WOI SENAH! KAU DAH LA GEMOK, SEKSI PULA TU!"

kalau betul nak nasihat, guna lah mesej ke, PM fesbuk ke..

atau, kalau betul-betul sayang kawan, pergi jumpa depan-depan, cakap dalam bilik tegur. Jangan kasi orang dengar, nanti beliau malu marah kita pula..






3) gunakan kasih sayang sebaik mungkin..
Kasih sayang ni orang tertentu sahaja boleh guna.. contohnya suami terhadap isteri dan sebaliknya. Makwe pakwe pun boleh juga, tapi batas pergaulan pakwe makwe perlulah dijaga ye dak?





4) Guna medium selain manusia.

Ya, zaman leni banyak cara dah kita boleh guna nak nasihat orang ni, contoh nya medium blog, facebook, papan tanda kat jalan.. Walaupun cara ni boleh dikatakan nasihat secara umum, tetapi bak kata pepatah melayu "siapa makan cili dia rasa pedas, siapa berak tak basuh dia rasa melekit". Gitulah keadaan nya. Kita ni semua manusia beb, sedikit sebanyak ada juga terasa kan?


roomate gua hari tu guna medium radio...hmmmm.





ya.. itu sahajalah cara-cara nak nasihat orang.. Lain orang, lain lah juga gaya nasihatnya. Lain umur lain lah penyampaian nya, Lain pangkat, lain lah bahasanya..

 untunglah orang yang dinasihati/ditegur oleh rakan, maknanya rakan-rakan masih sayang..



hoyeah.. 

Comments
40 Comments

40 comments:

Nj said... [MEJAH JAWAB]

bagus mejah bagus.
update byk2 lg, suka aku nk baca.
praktikal ni bosannnnnnn thu dok.

Nina Ayra said... [MEJAH JAWAB]

cara ke 2 tu saya rboleh pakai rasanya..heheh

CikMai said... [MEJAH JAWAB]

no 3 tu tarbaikkkk.bhhahahahaha

ros maisara said... [MEJAH JAWAB]

tapi skrg ni ramai nk tegur guna fb, pastu gaduh2 dlm tuh..haihhhh.. xboleh ke tegur face to face, diam2. sbenarnya takutlah tu nak tegur depan2..haihhhh...

cherry_ijau said... [MEJAH JAWAB]

hoyeah !

Aya Ariel said... [MEJAH JAWAB]

hahaha...betui habaq hang..

part yg tak comel pun tak pe tu xleh blah..mmg bedarah hidung laki tgk bini rupe itu..wakakakaka..

Atiqah Wadiah said... [MEJAH JAWAB]

hehe~tips yg b'guna :)

Anisa Hang Tuah said... [MEJAH JAWAB]

he he he he

Camy Alya said... [MEJAH JAWAB]

takut oh nak nasihat orang. nanti kena bahan balik -_-

Yana Libra said... [MEJAH JAWAB]

nice~~

org nasihat sebab org sayang kan~ :)

HeNRieTTa JoSe said... [MEJAH JAWAB]

hehehe...btl tu....kena tengor dengan berhemah....

aswadz said... [MEJAH JAWAB]

cara no.1 tu agak berkesan. tp kalo yg pesen mmg x nak dgr nasihat, x jln gak.

Miss Sue said... [MEJAH JAWAB]

tak menahan betul gambar si gemok tu... xcukup kain nak tutup aurat ke? hahahahaha .. :P

Jαnnαhツ said... [MEJAH JAWAB]

yeah, otromen pink datang bagi komen. kelakar la blog ni. kartun awak memang kelakao. ada mesej walaopun guna orang lidi sahaja, keep it up dude!

Maisarah Azmi said... [MEJAH JAWAB]

haha.. xpuas baca blog nie.. terbaik

Rapunzeel Cikilolo said... [MEJAH JAWAB]

tak cantik tkpe, boleh tutup lampu. haha!

Cik Puan Nurul said... [MEJAH JAWAB]

sokmo bini gemok penari tiang jadi model muahahahahaha

cik wan said... [MEJAH JAWAB]

kah3...lawak siot! tp ada jgk yg msh x reti base wlau 100 kali dinasihat..

shawn razaleigh said... [MEJAH JAWAB]

kahkah. ada hadiah utk abam.





makin lama makin cibet watak pempuan ni

mira maisara said... [MEJAH JAWAB]

haha..cayalah!

athirah said... [MEJAH JAWAB]

geli toi tgk pompuan tersebut

eton said... [MEJAH JAWAB]

klu org terima nasihat ok la kan.. klu yg jenis yg masuk telinga kanan keluar telinga kiri memang makan hati jgk la.. hahaha

evagurl (podshop) said... [MEJAH JAWAB]

hamzah ian adalah seorang kawan yang baik. hamzah ian suka makan. hamzah ian suka perempuan.

W said... [MEJAH JAWAB]

kelakar la kartun2 kat sini. asik menari tiang -__- haha

~ Cik Azz ~ said... [MEJAH JAWAB]

Kadang2 rasa best je bila nasihatkan orang... Lagi2 kalau nasihat kita tu orang terima bulat2..

Tapi bila ada orang yang nasihatkan kita, boleh pulak kita melenting tak tentu pasal..

ohh denggg... haha...

Nazrul Ashraff said... [MEJAH JAWAB]

hahaha. mejah. amboi kau. meh aku nasihat kau pulak. gambar lucah sangat. ang tukar la naa. kah kah kah.

Cik Cammy Lia said... [MEJAH JAWAB]

hahahaha bonngok gile karton seksi tu...memang ko suke kan lukis karton gtu...sepeseng je..haha. mejah2..adeii.lucu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [MEJAH JAWAB]

nice sharing...mmg kalau tak kena cara tegur benda betul pun org takmo ikut

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

Model tiang bendera jugak yang femes amos sokmo....hahahaha

msredcheesecake said... [MEJAH JAWAB]

sy nasihat orang, bila rasa layak la, depan2 je.... bahasa sopan yea...

taqiy said... [MEJAH JAWAB]

jln sni sat. hamzah.. u ade pegi water theme park ke smlm? kt melaka? sbb nmpk msa beratur nk naik family raft tu sbjik cm muka hmzah -.-

Cik tikah said... [MEJAH JAWAB]

ncie nice!

eyjalukman said... [MEJAH JAWAB]

nk tgur org biarlah cara yg btol kn . tp sblum tgur org ,tgk kita balik smada kita ni cukup bagus ke nk ubah org . hehhe lawak entry ni :)

shera haifa said... [MEJAH JAWAB]

teguran secara berhemah itu diperlukan.. secara sindiran pun boleh..;)

widiea azira said... [MEJAH JAWAB]

sy nasihatkan org bila dy mntak je, .kalo nk pnggil2 msuk bilik tu mmg idakkk lerrrr

En Tapi said... [MEJAH JAWAB]

cun ah paeh! -_-

Eca Dwinky Asha said... [MEJAH JAWAB]

hahaha...terbaikla cara yg last tu

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

Hehehehehehehehehehe.

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

Akan tiba masanya nanti...

Teha Nur Fateha said... [MEJAH JAWAB]

"DAH MANJA2 DGN SUAMI?" hahaha..kelakar la..

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...