Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Wednesday, August 22, 2012

Dapatkan Duit Raya Walaupun Hang Dah Tua Bangka



yezzzaaa~ selamat raya gua ucapkan, dan selamat pengantin baru bagi yang kawin time raya nih.. hehe~


Bagi anak-anak muda yang berumur 20-an ni, akan sampai satu ketika orang takkan bagi duit raya dah.. Lu orang pun macam, "eh, waddehel pakcik? gua student lagi beb, nak jugak duit raya!"

tapi ayat tu korang cakap dalam hati je lah, budak-budak aje yang cakap straight to the point.. ye dak? hehe


Antara sebab hang tak dapat duit raya :

1) Baju raya hang meletop sangat kalah baju Siti Nurhaliza ketika buat konsert.

Gambar ini tiada kaitan dengan entry


 Ye, kalau dulu-dulu, masa hang dapat duit raya, baju-baju ni semua mak ayah yang beli. Kain pun kalau boleh satu family nak sama. Boria di Aidilfitri..

Tapi sekarang, hah.. Apa kelas baju raya mak pilih, mak tolong bayar udah ler.. Umur 20, raya pakai high heel, beg tangan lagi, tudung tu kalau boleh fesyen paling baru Radiusite, kerongsang lagi,

pastu hang datang umah gua mintak duit raya.. Buat gua terangsang adalah.. nohorom betul..




2) Muka hang terlalu matang

Ya! muka lu orang semua ni dah macam mak budak dah. Kalau yang laki tu muka macam bapak budak.. Muka takde babyface langsung.. ptuihh..

Eh, silap.. sori-sori, tak baik hina muka orang.. huhu..

Maksud gua adalah, muka hang ni makeup kalah makeup artis weh.. Bila pakcik makcik tengok hang pun diaorang tak jadi nak kasi duit raya, takde ciri-ciri keanak-anakan gamaknya.. huhu





3) Hang dah kerja, ada duit sendiri

Time raya tu, hang jangan lah duk heboh kat orang len kerja apa lu buat. Duk senyap-senyap sudah. Tapi kalau tak kabor kat orang lain nanti nampak macam loser pulak tanam anggur je pat lima tahun..

Gini lah, terima aje kenyataan.. Hang dah besor, nak duit raya pi kerja dapat gaji pi joli... Huhu~






Jadi.. Kalau hang nak jugak duit raya banyak-banyak dari orang kampung, apa yang sepatutnya lu orang buat?????


1) Pakai baju sekolah ketika beraya di rumah orang lain.

Pernah dak dengar cerita dari mak ayah, dulu-dulu depa pakai baju sekolah aje time raya. Sebab nanti dah sekolah takyah beli baju baru.. sedih wooo~

pakai je baju sekolah, pastu pergi beraya keliling kampung. Bawak beg sekolah sekali nak isi duit tu.. hehe~







Setakat ni je lah entry kali ni, penat gua tulis entry guna ebook adik gua darjah 5. Sekarang kan cuti raya, maka segala perkakas update blog seperti pc, sofware edit gambo dll semua gua tinggal kat KL nu.. wuwuwu~


Comments
29 Comments

29 comments:

Anisa Hang Tuah said... [MEJAH JAWAB]

meh bagi duit raya kat nis

blog-tips-kurus said... [MEJAH JAWAB]

untung budak2 jaman sekarang. kecik2 da dapat ebook. ebook?? (",)

Eera Shera said... [MEJAH JAWAB]

dah beso ni kalo yg bg pun sedara mara je la..slmt hari raya ;)

CikMai said... [MEJAH JAWAB]

haha betul gak kan.patut ahh tak dapek duit raya...

Ha..mizah said... [MEJAH JAWAB]

asal lukisan pakcik cam bangang jee...hahaha

Faizul Osman said... [MEJAH JAWAB]

walaupun dah menjengah 20 thun, sy masih dapat duit raya... gembira rasanya...

LiNda said... [MEJAH JAWAB]

hhaha..menari tiang lgi
perlu ke bulu kaki sebegitu...

Qamarul Iqmal said... [MEJAH JAWAB]

mejah, ini cam entry frust x dpt duit raya je. kikiki

Eri-chan said... [MEJAH JAWAB]

At least boleh gak gua gelak kat ofis ni. gua sorang je Melayu kerja hari ni..adoiiii

Lea Isnawi said... [MEJAH JAWAB]

amboi bulu kaki panjang berjela jela

HeNRieTTa JoSe said... [MEJAH JAWAB]

Hehehe....rela aje xdpt duet raya....hehehe.....

Psss....sgtbstuju...bla xbwk blk pc ngn superp software....atoyai....fening dibuet....

safiah sokher said... [MEJAH JAWAB]

hAHAAH.Good idea.Btw,TQ untuk kad raya!!

Kifli Mally said... [MEJAH JAWAB]

hahah sengal :)

huda jamil said... [MEJAH JAWAB]

suke betol mejah dgn tarian tiang dia. haha

hazman aka species1980 said... [MEJAH JAWAB]

aku rasa kat negeri GANU je diorang provide ebook nie kan utk pembelajaran... memang gempak laaa....

rerehalim said... [MEJAH JAWAB]

amboi bulu kaki tu lupa shave kewww

Nyamuk Terbang said... [MEJAH JAWAB]

ok lpas ni pkai pampers jer biar hingus meleleh

Fara Sofia said... [MEJAH JAWAB]

Selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin :)

Atiqah Wadiah said... [MEJAH JAWAB]

ok..thn dpn nk g raya pakai bj skolah..klu x dpt jgk duit raya,nk mintak ngn abg terbang tinggi..hak3 :P

evagurl (podshop) said... [MEJAH JAWAB]

mejoh mmg tak dpt duit raya dh. muka matang mcm bapak org. hahaha

shawn razaleigh said... [MEJAH JAWAB]

jilake sungguh kaki berbulu

Syafik Coklat said... [MEJAH JAWAB]

umur aku 22 , maseh dapat duit raya lebih dr rm100 . hahaha . *belagakterok*

Nazrul Ashraff said... [MEJAH JAWAB]

hahahah. entry nakharom jah.

isabelle said... [MEJAH JAWAB]

kalo dpt duit raya kang, org ckp kawen underaged pulak. muehehe
#ayatmenyedaphati

Malaysia coin said... [MEJAH JAWAB]

Hahahahaha....
Nak tergelak baca post ni.
Kalaulah ada budak-budak yang pakai baju sekolah time beraya mcm ni kan? Mesti jadi bualan d FB & Twitter....

Djnahar Skid said... [MEJAH JAWAB]

Pokcik nk wit raya gakk...

www.QueAchmad.com said... [MEJAH JAWAB]

Salam Lebaran. Alhamdulillah Saya sempat singgah & akan menjadi Sahabat Setia Blog ni, InsyaAllah... Alhamdulillah, Saya dah pautkan Blog saudara ni di Blog saya. Sy singgah dari Blog Saya: www.queachmad.com

Saya masih baru lagi dalam Dunia Maya ni, harap jasabaik untuk support Saya, bantu Saya. Kalau tak keberatan, mohon pautkan Blog Saya di sini supaya dapat Saya sama2 MEMERIAHKAN DUNIA MAYA NI... Terima Kasih, Jasamu Dikenang... Jika ada rezeki Blog Saya dipautkan ke Bloglist, harap dapat maklumkan pada Saya tentangnya, InsyaAllah..

fifie said... [MEJAH JAWAB]

Orang mesti tanya kita dah tingkatan berapa nie? Eh eh. babyface lagi ye. Hahaha.

♥nurul♥ said... [MEJAH JAWAB]

HAHA. suka tgk doodle. kelakar

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...