Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Monday, January 20, 2014

Hubungan Cinta Jarak Jauh Nak Mampus~


Fuhh..


Macam mana cinta jarak jauh sebenarnya ni? Sejauh mana hang duduk baru dikira long distance relationship ni? Amboi cakap omputih pulak gua ni.. huhu~

Bagi gua lah, jarak dia lebih kurang 2 marhallah gitu baru dikira bercinta jarak jauh. Kalau budak UIA yang duk mahallah Aisyah kapel ngan budak mahallah Ustman hang jangan duk wat gila cakap tu jarak 2 marhalah. Gua lempang laju-laju nanti.. grr



okeh, gua dah jauh kelaut dah ni.. jap nak pikir apa tujuan update tadi.. hmm

ok dah..


ekcelli, kapel jarak jauh ni bukan senang beb. Sebab benda ni susah maka sebab tu lah Ustaz Don nikah dulu, lepas tu baru bini beliau pi Mesir sambung belajar.. Dah kenapa gua cite pasal Ustak Don ni woi!!!!


gini lah..



1. Yang pertama dua pihak kenalah bersetuju suka sama suka untuk berjauhan.
Kadang-kadang terpaksa pun ada.. Ye lah, pakwe dah belajar obersi , nak taknak si makwe kena lah berjauhan. Tapi masalahnya si makwe ni selalu juga pi dating, selalu jumpa, selalu manja-manja gitu. Dahtu tiba-tiba duk jauh camne?

Jadi sebelum si pakwe pergi belajar sila bincang elok-elok. Nak teruskan hubungan ke, atau terus-terang aje korang takleh hidup jauh-jauh. Lebih baik kalau awal-awal cakap daripada kau beri harapan kepada si makwe..





Jadi, bila korang sama-sama dah setuju nak ada hubungan istimewa tetapi duk jauh-jauh, maka elok lah korang ke tips yang seterusnya iaitu...



2. Apa yang nak buat bila dah berjauhan dengan pakwe/makwe?

Yezza.. So bila dah tak leh jumpa macam selalu, macam mana nak kekalkan hubungan tu beb? Semestinya dengan sentiasa berhubung lah.. Zaman leni kan macam-macam ada, talipon, internet, bbm, dan bla bla bla.. Skype pun boleh macam kakak gua yang duk skype husband dia yang duk Qatar hari-hari sampai gua pun naik benci dah.. hahaha..

Tapi, bila sebut pasal kolling-kolling, tagging-tangging, flirting-flirting nih, lu orang semua kena ingat satu benda yang penting. JANGAN LEBIH-LEBIH!


Ye lah, status korang baru pakwe/makwe. Jadi dalam perbualan kena lah ada batas dia. Jangan kol setiap hari macam dia tu status bini okeh. Kerana, akan sampai satu masa korang dah takde modal nak cakap apa. Semua benda dah cerita kat pakwe, tahi lalat kat mana, parut kat mana, baju kaler apa. Lepas tu mula lah bibit-bibit mengarut dalam hubungan...







Dari apa yang aku baca kat forum-forum internet, kadang-kadang ada yang cerita hal dalam kain kat pakwe diaorang.. Ye, ni betul-betul tak malu dah... ish ish.. mintak jauh ler..

jadi yang seterusnya..



3. Masing-masing ada privasi

Si pakwe pun nak privacy juga. Dan si makwe pun nak ada ruang juga. Takde lah sampai semua benda hang check, dia gi mana, cakap ngan sape, kawan ngan sape, kawan laki berapa orang.. Ish ish.. Jangan lah duk jadi gila bayang sangat..

Masing-masing perlukan ruang. Duk jauh tak bermakna semua benda hang kena report dengan pasangan.. Kadang-kadang pasangan break ni pun sebab salah faham je sebenarnya, cemburu lebih..




4. Percaya
seterusnya kena lah percaya. Jangan sesekali buat dajal. Sekali hang buat dajal memang sampai bila-bila lah pasangan korang akan ingat. Biasalah manusia, perangai buruk kita ingat lah, benda yang elok-elok lupa cepat je kan...



Doa lah
jika niat betul nak bina masjid, apa salahnya mintak tolong dengan tuhan ye dak?





=)

Comments
57 Comments

57 comments:

- yuszieka - said... [MEJAH JAWAB]

Tips yg berguna nie. Dlu pnh gak brcnta jarak jauh. Percya bagai. Tp last2 kne tggal gak sbb die nk tnang dgn org senegeri die. Huhu. So skang dh tkut nk ade hbungan jarak jauh nie.

Mr.She said... [MEJAH JAWAB]

yes, gua setuju 100000000% ngn entry ni. hehu

CikMai said... [MEJAH JAWAB]

sangat cool ~

si robot comel said... [MEJAH JAWAB]

ipon sebesar alam :D

FairuZainal said... [MEJAH JAWAB]

mejah. doa terakhir tu dalam lagu permata yang dicari! best! >.<

Cha said... [MEJAH JAWAB]

Setuju dengan tips yg diberikan..

Kalau cinta Jarak dekat pun tak boleh, ni kan pulak cinta Jarak jauh.. Acaner tu? Kih kih

dill said... [MEJAH JAWAB]

antara yang penting dalam cinta jarak jauh ni, kesetiaan.

kalau sorang je setia bagai nak rak, tapi sorang tu siap curang sana sini..baik tak payah.

yang asyik curang tu, insaf2lah ye

dill.

Dhiya Fariza said... [MEJAH JAWAB]

hehe nanti sok dah 5tahun berjauhan tengok impak maksima sengsara dia. HUWAH!!!!!!!!

Nyamuk Terbang said... [MEJAH JAWAB]

kemain hiperbola amerika dgn kelantan

Amin A. R said... [MEJAH JAWAB]

Okay rasa sayu bila tengok gadis itu berdoa sambil menitiskan air mata. :')

Cik Asma BLuppy said... [MEJAH JAWAB]

alhamdulilah senah dah pakai tudung...
hahahaha

si ngokngek said... [MEJAH JAWAB]

nasib taik hidung kalau bulu ketiak..pengsan!haha



rerehalim said... [MEJAH JAWAB]

kesian senah asek dipersalahkan. hamjad sungguh lelaki itu. padan muke dapat gambar tahi hidung senah.

miss fluffy said... [MEJAH JAWAB]

terbaik habaq hang!!!hehe

cikpjaz said... [MEJAH JAWAB]

cool molep ;)

Azham Vsvc said... [MEJAH JAWAB]

hahahaahhahahahaah....lawak betul yang part tahi hidung tu hehe besar nak mampus macam mana la dia berakkan tahi hidung tu hehehe :)

El said... [MEJAH JAWAB]

kahkah. kelate amerika doh lo ni..

erysweetie said... [MEJAH JAWAB]

PJJ mmg mencabar!

Sizzling Suzai said... [MEJAH JAWAB]

hahhaha anda mmmg trbaek la..fakta2 y xble blah..mahallah kat uia..haha sbb sy pon dak uia gak..haha mmg klako! FAK! dan EPAL! hahhaha...sy suke anda! XD

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said... [MEJAH JAWAB]

da kawen pun still berjauhan.. yg penting setia, jujur n percaya

Atiqah Wadiah said... [MEJAH JAWAB]

cinta jarak jauh ni mmg ssh skit..tp bila masing2 saling percaya,InsyaALLAH akan kekal..

ellieandcarl'sstories said... [MEJAH JAWAB]

yg pntg jujur. itu jerk. kalau x jujur. dokla sebelah pon. x kekal lame.

saya?? bljar dr pengalaman!

fifie said... [MEJAH JAWAB]

Memang kena batang hidung. Sekarang tengah jalani hubungan cinta jarak jauh senang cerita LDR. Memang susah nak mampus. Berpisah 10bulan, berjumpa 4,5 kali setahun. Yang paling penting adalah kepercayaan.

sahabat_seagama said... [MEJAH JAWAB]

wah,hebat lah....dah faham rupenye.huhu.tapi kn cm ad knflik identiti je.huhu.

Cik Eka said... [MEJAH JAWAB]

hahahahaha

kelakar gile kot...

sebenarnya mejah,saya pun tergolong dalam pehubungan jarak jauh ni..

dari zaman bercinta sampaila dah bertunang ni pun memang berjauhan jugak..

dan ingatkan kawen nanti tak le jejauh,sekali saya pula dapat keje jauh..ha bertambah jauh la bila kawen nanti..

huhuhu..nasibla..bakal suami pula tak bole tukar mana2..

dan paling penting bila PJJ ni,kejujuran dan kepercayaan.

kekadang memang ada ragu,tapi positif.Alhamdulillah semua okey...

HeNRieTTa JoSe said... [MEJAH JAWAB]

wewiit....hehehe....perlu la saling mempercayai.....

MizzTina said... [MEJAH JAWAB]

bgus gak tips kau ni mejah..

Cik Ila said... [MEJAH JAWAB]

euww..taik gf.hahahah

najihahfara said... [MEJAH JAWAB]

style la entry ni haha

amirah said... [MEJAH JAWAB]

kalau jodoh tidak ke mana..tetiba tak pernah bercinta ke apa, kawen ngan orang obersi..huhu

Ujang9897 said... [MEJAH JAWAB]

gua nangis doh baca entri ni..serius gua nangis..,tgk ombak rindu pun tak sedih mcm baca entri ni

NUNU EERA said... [MEJAH JAWAB]

kite plk kadang2 je kne bjauhan.. xjauh mna pn tpi susah nk contact kot.. :(

Syazwan Che Deraman said... [MEJAH JAWAB]

Amarekaa mung!!

kihkihkih.

Syafik Coklat said... [MEJAH JAWAB]

KALAU NAK IKUTKAN KARTUN TU , AKU RASA MACAM NAK BUNUH JE LAKI TU.HAHAHA

misz_eyza said... [MEJAH JAWAB]

hahaha mula2 rasa cam serius jer pastu bila tgk watak2 tue nmpk comey jer cinta jarak jauh nie...

O'gosh Iskandar said... [MEJAH JAWAB]

tu i phone rupanya...akak ingatkan samsung galaxy tab...#besobapakkawnyeadui...kuikuikui

Marine said... [MEJAH JAWAB]

aku pernah suke seseorang tapi tak tahu lagi dia suke aku ke tak...
hmmmm.... tunggu jawapan...

Mizi a.k.a SKELERTOR said... [MEJAH JAWAB]

mmg susah pun.. alhamdullilah aku berjaya harungi 4 tahun long distance relationship.

Ana Farhana said... [MEJAH JAWAB]

haha, entry ni kelakar, tapi ade maksud yg nak di sampaikan.

btw, kapel jarak jauh mmg payah, seriuss.. sbb bile dah buat haluan masing2, kita makin kenal byk org. kalau kata ang nih jenis takleh tgk org cntik skit, hensem skit.. jgn la teruskn. nnt buat sakit ati je org yg dok tggu2 tu.

yg menunggu ni pulakk, jgn la dok menaruh harapan sgt, takut nnt pelangin angnku musnah, xpon teratai layu di tasik madu pulak kan.

nak di pendekkn cerita, tak payoh lor dok cintun sgt ngn psgn hampa, klo xda ikatan.. jgn dok letak 100% lah, 1% cukup.

patah hati nnt hang yg nangeh lebam2.. tokseh laa.

benda yg kte kena tahu, hati manusia ni berubah2. ade musim2 nya.. jgn kcewakn dri anda sbbkn cinta manusia. huhuhu

cintai lah Allah s.w.t dan sayangi manusia.

the end..

Myra Jay said... [MEJAH JAWAB]

Bila cinta jarak jauh ni kena saling mempercayai kalau tak jadi cenggitu la ;)

MJ lepas kawen jarak jauh, mujur cuma 7-8 bulan je, tu pun dah tak sanggup :D

cikpia said... [MEJAH JAWAB]

ala... rindu kat tunang aku la plak.... babik ko hammie!!

JB-perak brapa marhalah ek?

cikceriacorner said... [MEJAH JAWAB]

kalo da jodoh..nak buat mcmanakan..:)

ct cheery said... [MEJAH JAWAB]

tips amat berguna xspecially for me.aku cinta jarak jauh gak..huhu

TeTerBanG said... [MEJAH JAWAB]

trbaik dr abg mejah! suka ngan ntry ni. ngan katun lawak.haha... jadi sngguh abg mejah buat. n yg pnting, ada mksud yg owg lain bley pham. good job, abg mejah :D

Rozita said... [MEJAH JAWAB]

ai suka dekat dekat aje

Yramonce Ramonce said... [MEJAH JAWAB]

Aku dari strt couple sampai ke tunang dan sampailh ke perkahwinan stel berjauhan sebab keje aku round the world,tapi xder masalah sebab ilopu punye pasal hahahah ,,percintaan jarak jauh bgusnye kite akan mengenali dri kite sebenar ape itu kesetiaan. walaupn jarang berjumpe ....bila seseorang wanita mencintai lelaki dri hati yg sejati ,bila kite gemuk nanti pn dia tetap sayang kite itulah suratan ,tapi klu dia cinta dri paras rupa dan harta aku mmg xder hahahaa sbb aku gaji lg rendah dri isteri aku hahahaha nasib baik dia cinta aku dri hati amin always said ilopu for your couple dan jgn lupe sembahyg 2yg penting ,sori gua dh lalok lebih ni muka ganaz hati ade taman hhahaaba

Dkna Abza said... [MEJAH JAWAB]

suka part last tu..DOA :)

♥nurul♥ said... [MEJAH JAWAB]

haha.kelakar lah doodle tu

Fakhruddin said... [MEJAH JAWAB]

payah gak cinta jarak jauh ni..macam cinta muka buku la..haha

apa2 pun nak tergelak aku baca kartun tu..lawak gila...

Eein Azryn said... [MEJAH JAWAB]

Cinta jarak jauh, boleh tahan payahnya. Hehe. Tapi kalau dah jodoh, tak kemana. :D

fahim said... [MEJAH JAWAB]

betul tu..lau ada jodoh x kemane

Cik Farhana said... [MEJAH JAWAB]

Hehe nice entry nice topic ! Thanks sudi berkongsi tips..sangat berguna:)

Ain Dzaya said... [MEJAH JAWAB]

kemain skemanya hubungan senah tu..tgok wa lekpis jer..tp wa jamin beliau tak bahagia...bhaha

bvlgarigirl @ Arianna said... [MEJAH JAWAB]

Sedang melaluinya... hihi

Hashira Yusoff said... [MEJAH JAWAB]

great post for long distance couple. like me..huehuehuee.. ^^

JarN Eha said... [MEJAH JAWAB]

tips berguna ^_^.sokon 101%.ehehe

Yana Libra said... [MEJAH JAWAB]

good tips~ :)

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...