Kini anda boleh komen pada blog ini menggunakan facebook! Cuma klik pada tajuk entry dan scroll ke bawah untuk tinggalkan komen menggunakan profile facebook korang! wooohooo~

Monday, September 10, 2012

Mari Buat Cupcake Bersama Abe Mejah~

Yezzza..

Abe Mejoh pun pandai buat cupcake juga, muka aje ganas tapi tangan gua ni lembut semacam bila hias cupcake.. fuhh~


Yang sebenarnya sempena sambutan kemerdekaan Malaysia ni, CELCOM sedang adakan satu contest untuk membuat cupcake. Cupcake contest ni bermula dari 30August-23September 2012.

Dan semua rakyat Malaysia boleh join contest ni tak kira lah kat mana korang duk.. Kenapa semua orang boleh join? Sebab peserta kena buat cupcake kemudian upload kat facebook Celcom yang ni.. https://www.facebook.com/cupcakeschallenge .  

55 peserta yang paling banyak like akan ke Grand Finale untuk buat balik cupcake diaorang tu depan pengadil.. hehe~


Jadi...


Nak join contest ni punya pasal, gua pun pergilah ke Kelas Membuat Cupcake hosted by Lu Soo Chee , resident cake artist in The Cooking House!!! woohoooo~

thanks to yanayassin.blogspot.com kerana sudi jadi photographer bidan terjun..

kaver perut lepas raya.. =)

Meh sini nak ajar skit cara buat cupcake.. Rupanya senang aje nyah~ Cuma campak aje bahan-bahan pastu kacau-kacau guna tangan pastu siap.. lulz



Cara buat cupcake versi terbangtinggitinggi

1) Letak butter dalam mangkuk, lepas tu campur gula.. Kacau guna senduk ye, guna tangan aje lah sebab bukan banyak sangat buat.. 

Kacau hingga sekata ye makcik makcik semua..


sambil kacau butter dengan gula boleh lah korang ambil gambar dulu.. kat depan gua tu nama beliau Rozanna Kau Gadis Idamanku.. Nama glemer Rokzeng, haha

2) Pastu, errr... rasanya masukkan Plain Flour dan Baking Powder... Kacau lagi ye makcik makcik, kena guna tenaga jantan sikit lah, patut lah makcik buat kuih yang tepi jalan tu body taf je.. huhu

tengok tangan ciklily.. taf sebab kacau menda alah ni la..

3) Masukkan telor sebijik pastu kacau, pastu masuk satu bijik lagi. Kacau slow-slow kang nanti terpercik.. 

Cikgu Cupcake, Lu Soo Chee.

4) eh... essence vanilla masuk bila? 

5) Pastu tunggu cikgu datang masukkan susu.. satu sudu aje susu ye, tapi meja sebelah cikgu masukkan dua sudu.. huhu~ 

6) Kacau-kacau lagi .. Biar lembut-lembut tekstur tu..

boleh la ambik gambar lagi ye.. harharhar

7) Dah siap kacau dalam 10minit gitu, ambik cup dan letak menda alah ni.. Letak separuh cup aje, nanti dia mengembang penuh la cup. 

8) Masukkan dalam oven selama 13 minit, lepas tu pi lah jalan-jalan ambik gambar dulu.. haha



9) Dah siap bakar cupcake.. woohoooooooo!!!!


10) Then, boleh la buuat aising kat atas cupcake .. benda ni paling cerewet skit, memerlukan tangan yang lemah lembut gerak gemalai.. Kalau dah terer macam gua ni, guna aje dua tangan.. Cepat skit siap.. 





Akhirnya siap juga cupcake buatan tangan aku sendiri.. *bangga bangga, kembang idung



Fuhh... bukan senang rupanya nak buat kuih cupcake nih.. Makan sekali telan aje, tapi nak buat berejam juga rupanya..

Kenapa gua semangat sangat nak buat cupcake ni???


Sebab Contest Celcom Cupcake ni hadiah dia bernilai RM100 000 !!!!!!! Sape taknak hadiah wooooooooooiii~~~~~

Cara nak masuk contest ni senang aje, buat cupcake rekaan kreatif korang bercirikan kemerdekaan lepas tu upload kat facebook celcom ni : https://www.facebook.com/cupcakeschallenge

hantar sebelum tarikh tutup 23 Sept 2012... 55 peserta jumlah like tertinggi akan ke Grand Finale dan buat cupcake kat depan juri..

dan

Celcom akan bagi free cupcake pada 16 Sept 2012, lokasi cupcake free ni korang boleh check out facebook page cupcakechallenge okeh..


Jom sambut Merdeka dengan cupcake!!!

=)
Comments
30 Comments

30 comments:

Mira Adzlia said... [MEJAH JAWAB]

pasnih ley wt bisnes cupcake..huhu

duniafana said... [MEJAH JAWAB]

cupcake cantekk...rasa sedap tak nih?

Cik Rongoks said... [MEJAH JAWAB]

mohon ajar ika buat cupcake. hhaha

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said... [MEJAH JAWAB]

Wahh, bestnya! :')

nurdani said... [MEJAH JAWAB]

kreatifnya abe mejah ni....dah buat buat tempahan cupcake nampaknya. hehe. kalau menang 100k tu,fuh......

HeNRieTTa JoSe said... [MEJAH JAWAB]

xpndai buat cupcake....nk check mana dorg nk kasi cupcake free la...hehehe...

Rapunzeel Cikilolo said... [MEJAH JAWAB]

kiut la... bukan abang mejah ok, tp kek nye...

hani said... [MEJAH JAWAB]

bakal menantuuuuuuuuuu!!!!

Mila Ahmad said... [MEJAH JAWAB]

macam best jerk buat cupcakes

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

comel nye muka mejah bt cupcake..hihi

:: Mrs.Eady :: said... [MEJAH JAWAB]

kagummmmmmmmmmm!

CekbOlat-bOlat said... [MEJAH JAWAB]

wewwww, cntik cupcake abam mejah.. smngat kemerdekaan :)

is_isaac said... [MEJAH JAWAB]

sedap lak nmpk cup cakes tuh bro!

KiKiHanakO said... [MEJAH JAWAB]

seronok lah tu kan. mbak sini satu :P

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

abg mejah sungguh taf..awww! tergoda..mintak sain!

Dkna Abza said... [MEJAH JAWAB]

tak de la nampak ganaz sangat muka kamo nie... ah ah ah...

duk sebelah yanayasin dah macam adik beradik lain mak lain bapak lak ;p

Atiqah Wadiah said... [MEJAH JAWAB]

cantik..kreatif sunggoh :)

cimöt said... [MEJAH JAWAB]

sedap2....

The Khalidah said... [MEJAH JAWAB]

RM100 000??
Mode mata duitan ON!

Faizul Osman said... [MEJAH JAWAB]

cupcake dah cantik tp jalur dgn bucu bintang tak cukup 14...

jaakechik said... [MEJAH JAWAB]

wah sekali ngn cik lily gitu..hehe.... pandai gak kau deko benda alah ni ek..hehehee

Ana Farhana said... [MEJAH JAWAB]

cantikk decorate.. kemasss, blh buat kt mak plak pasnieee

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said... [MEJAH JAWAB]

seronoknya..nak2 tang letak aising die tu.. so fun lor

Syafik Coklat said... [MEJAH JAWAB]

memang kne lah dgn tema nye , harap2 menjadi ye . hehe

Anonymous said... [MEJAH JAWAB]

kerusi kat dapur tu cantik la

widiea azira said... [MEJAH JAWAB]

tetibe je nk buat cupcake utk nenek. .hahah

Ca Cik Duyung said... [MEJAH JAWAB]

wah3..kagum sekejap nie~ :) gudluck la yek..

syakey said... [MEJAH JAWAB]

fuhh dah hebat ahh ni baking baking. apa lagi, apply master cjhef lekassss haha

Ash Give said... [MEJAH JAWAB]

sumpah buat cake cake ni paling susah rasanya..makan mmg segali ngaap je..

patut la bersungguh sungguh hadiah besar rupanya haha

btw, yg ko buat muka stim begambar dgn Rozana kau gadis idamanku tu apehal hahahaha

Terbang Bersamaku said... [MEJAH JAWAB]

untungnya dpt pegi kelas buat cupcakes..=)
cantik lah cupcake yg kamu buat tue mejah..kreatif..lepas nie boleh buat bisness..=)

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...